Reportaj la competiția de mountain biking din Moinești. Lanțuri în mișcare
- 206 concurenți din toată țara au participat la cea de-a treia ediție a competiției de mountain bike din Moinești și Zemeș
- Organizatorii au introdus în competiție traseul Family, extins pe 10 km
- ProSport a fost prezent la evenimentul din week-end și vă prezintă un reportaj despre sacrificiu, dorință de autodepășire, sănătate, mișcare și adrenalină
Când o vezi cum trece linia de sosire, o mână de om, pe bicicletă, cu părul roșcat împletit în două codițe de școlăriță, nu-i dai mai mult de 30 de ani. De aceea, anunțul făcut de organizatori – „Mihaela Zlăvog, primul loc la categoria 40+, feminin” – te uimește un pic.
„Sunt o persoană care tratează cu mult suflet fiecare participare”, declară Mihaela, la cald, tremurând ușor din cauza efortului – a rulat 35 de kilometri, atât cât a avut traseul B al competiției de mountain biking Moinești-Zemeș 2014 -, dar și a emoției. Își recapătă suflul repede și vorbește despre traseu: „Este splendid, foarte bine organizat, mulți voluntari, se vede că s-a pus mult suflet. Oameni zâmbitori, mi-a plăcut fantastic spiritul de echipă al participanților, s-au ajutat între ei, și-au împrumutat camere, când au văzut un coleg care a avut un eveniment pe traseu s-au oprit, l-au întrebat dacă e bine, dacă are nevoie de ajutor”.
Și, deși nu este politicos să chestionezi o doamnă în legătură cu vârsta sa, mistuit de curiozitate, o întrebăm totuși. Ne răspunde zâmbind tinerește: „Am 47 de ani, sunt din Onești, de profesie inspector sanitar”.
Ne îndreptăm din nou spre linia de sosire, trebuie să ajungă primul concurent de pe traseul albastru – 70 de kilometri de drum accidentat prin dealurile Moineștiului și Zemeșului, localități din județul Bacău – și vrem să-i luăm câteva declarații la cald. Iată-l, trece linia de sosire. Este Bogdan Duca, de la Bike Mania Iași, marele câștigător al competiției de anul acesta, participant la categoria „Elite”. „De doi ani vreau să ajung la cursa asta, e prima oară pentru mine, dar se pare că a fost bine”, spune, cu modestie, Bogdan Duca.
Mihaela și Bogdan sunt doar doi dintre cei peste 270 de participanți din toată țara care au luat startul la ediția din 2014 a competiției de mountain biking Moinești-Zemeș. Aflat la a treia ediție, concursul a fost demarat în 2012 de o organizație nonguvernamentală locală, Activ Moinești, înființată de angajații companiei OMV Petrom, care are activități în zonă și de membri ai comunității locale. Ideea membrilor Activ Moinești a fost să dezvolte comunitatea locală prin acest concurs, pentru că o astfel de competiție are efecte pe orizontală, atât în cifra de afaceri a antreprenorilor locali din diverse domenii (pensiuni, restaurante etc), cât și în popularizarea zonei din punct de vedere turistic.
Și, după cum spune Monica Tătaru, președinte la Activ Moinești, rezultatele se văd față de prima ediție, când „lumea se uita ciudat la cei trei bărbați în colanți care se plimbau cu bicicleta prin Moinești”. De fapt, la competiția de acum doi ani au participat 155 de concurenți, iar numărul lor a crescut în 2013 la 175. Ediția de anul acesta a fost structurată pe mai multe categorii de dificultate și vârstă. Astfel, traseul roșu, în lungime de zece kilometri, a fost destinat copiilor cu vârste între 10 și 13 ani, însoțiți sau nu de părinți; la cel galben, de 35 de kilometri și la cel albastru, de 70 de kilometri au participat concurenți și concurente la categoriile de vârstă 14-17 ani, 18-29 de ani, 30-39 de ani și 40+.
Acum, organizatorii au obiectiv ambițios: înființarea unui club local de mountain biking. „Dorim să aibă posibilitatea și cei de aici să participe la competiții naționale, să obțină puncte, ne dorim să înscriem clubul în Federația Română de Ciclism și sperăm să și reușim. Sunt mulți copii care-și doresc să practice acest sport, de aceea și vrem să facem acest club. Vrem să atragem aici lumea din toată țara și – de ce nu? – și din străinătate„, explică Luminița Bănașu, referent în afaceri în cadrul OMV Petrom și membru fondator al Activ Moinești.
Părăsim Moineștiul pe o ploaie măruntă. A venit toamna, care a așteptat parcă să se termine competiția pentru a-și face simțită prezența. În parcare, un participant la traseul roșu, cel destinat familiilor, montează bicicletele pe portbagaj, în timp ce fiul său îl urmărește obosit, dar fascinat. Ne urcăm în mașină cu gândul că acesta este, cu adevărat, marele câștig al unei astfel de competiții: atragerea copiilor către sport.
Articol scris de Alex Blaj