România trimite zece reprezentanți la Campionatele Mondiale de ciclism
România va avea zece reprezentanți la a 81-a ediție a Campionatelor Mondiale de ciclism care se va desfășura la Ponferrada (Spania), în perioada 21-28 septembrie, se arată într-un comunicat de presă al FRC remis, joi, agenției de presă MEDIAFAX.
La categoria Elite masculin, România va avea trei sportivi: Andrei Nechita (singurul reprezentant al României la JO 2012, component al formației italiene MG Kvis-Wilier), Serghei Tvetcov (foto, locul 3 în Turul Colorado 2014, component al formației americane Jelly Belly p/b Maxxis) și Oleg Berdos (cel mai bun român în Turul Sibiului 2014/component al singurei echipe continentale din România, Tușnad Cycling Team). Primii doi vor concura în probele de contratimp individual și fond, în timp ce Oleg Berdos va lua startul doar în cursa de fond.
La categoria sub 23 ani, echipa națională va fi reprezentată de trei sportivi: Eduard Grosu (campion în Turul Estoniei 2014/legitimat la gruparea italo-japoneză Vini Fantini-Nippo), Andrei Voicu (Team Palazzago/Italia) și Szabolcs Sebestyen (Tușnad Cycling Team), acesta din urmă concurând și în proba de contratimp individual.
De asemenea, Lucian Buga (fond, US Biassono-Italia) și Emil Dima (fond și contratimp individual, Torpedo Zarnesti) vor concura la categoria juniori.
România va avea și două concurente: la senioare – Lavinia Rolea (legitimata la clubul francez Bigmat Aubervilliers 93) și la junioare – Tache Marike (Peloton SE).
Toate costurile pentru deplasarea sportivilor la competiția organizată în Spania, aproximativ 6.000 de euro, au fost suportate de cluburile unde sunt legitimați cicliștii.
Delegația României se va reuni, luni, în Spania, echipa urmând a fi condusă de antrenorul Viorel Grosu, în timp ce team manager va fi Oleg Berdos.
Antrenorul Viorel Grosu consideră că Eduard Grosu are cele mai mari șanse la un rezultat pozitiv. „Băieții sunt într-o formă fizică și mentală bună, iar Eduard are șanse la un rezultat mare pentru România. Dacă va fi sprijinit în cursă de sud-africanul de la echipa sa de club și de restul colegilor japonezi, orice este posibil”, a adăugat el.
Președintele Federației Române de Ciclism, Eduar Novak, a declarat că echipa națională poate obține rezultate importante cu puțin noroc. „Mă bucur mult că am găsit sprijin din partea cluburilor în situația financiară dificilă prin care trecem. Cred sincer că avem cea mai puternică echipă națională din istorie. Cu puțin noroc, putem obține niște rezultate de excepție. Tvetcov, Grosu și Buga sunt sprinteri foarte valoroși. Dacă plutonul va fi compact până spre final, avem șansa unor performanțe de top”, a spus Novak.
Cursele de fond se vor desfășura pe un circuit relativ plat, cu o diferență de nivel de 200 metri, ceea ce va favoriza sprinterii. Seniorii vor avea de parcurs 254,8 kilometri (14 ture de 18,2 km), cei sub 23 ani vor pedala 182 kilometri (10 ture de 18,2 km), iar juniorii și senioarele vor face doar 7 ture de traseu. La categoria junioare, va exista un circuit separat de 13,9 kilometri.
La Campionatul Mondial, ale cărui costuri de organizare se ridică la aproximativ 14 milioane de euro, vor participa sportivi din 80 de țări.