După ce USADA (Agenția Americană Anti-Doping) a anunțat la mijlocul lunii august că are dovezi irefutabile care demonstrează că Lance Armstrong s-a dopat, în această seară agenția a dezvăluit că a convins 26 de martori, dintre care 15 foști colegi ai lui Armstrong la US Postal să depună mărturii împotriva septuplului câștigător al Turului Franței.
Într-un comunicat de presă remis de Travis Tygart, șeful USADA, personajul care a fost amenințat cu moartea pentru ca a îndrăznit să îl investigheze pe Armstrong, acesta a dezvăluit numele a 15 cicliști care au depus mărturie împotriva lui Armstrong. Printre aceste nume se află și rutieri în activitate precum Levi Leipheimer, Christian Vande Velde și David Zabriskie, dar și nume mari din istoria ciclismului american, ca George Hincapie, Frankie Andreu sau Jonathan Vaughters. „US Postal avea cel mai sofisticat sistem de dopaj din istorie. A fost ceva incredibil, nu am mai întâlnit așa ceva”, a spus Tygart.
Conform aceluiași comunicat de presă, dosarul USADA are 1000 de pagini și conține dovezi care vor zgudui din temelii afacerea Armstrong. Pe lângă mărturiile cicliștilor, sunt vizate și chitanțe, extrasuri de cont și e-mailuri care demonstrează că la echipa US Postal exista o adevărată rețea de doping, susținută financiar din bani publici, întrucât sponsorul formației era chiar serviciul poștal de stat din America. Sunt exact dovezile pe care Armstrong ar fi vrut să le țină secrete prin neînaintarea unui memoriu la decizia tribunalului din Austin, Texas din luna august. Atunci, rutierul american a acceptat să piardă toate cele șapte tururi câștigate în schimbul nepublicării acestor dovezi.
Hincapie și Barry au recunoscut că s-au dopat
După ce Jonathan Vaughters, actual team-manager la echipa Garmin-Sharp, a recunoscut pentru „New York Times” că s-a dopat, alți doi foști coechipieri ai lui Armstrong au mărturisit public că au apelat la substanțe interzise. Unul dintre acesta este chiar George Hincapie, locotenentul lui Armstrong, unicul rutier care a mers în toate cele șapte tururi câștigate alături de texan. „Nu am putut să spun nu. M-am dopat între 1999 și 2006 pentru că nu puteam să țin pasul cu ceilalți rutieri. Pur și simplu, 99% din ei se dopau. Îmi pare rău pentru fani și pentru colegii mei”, a spus Hincapie, care s-a retras oficial din ciclism în luna august.
Și Michael Barry, un rutier canadian care s-a retras în acest an a recunoscut că s-a dopat în timp ce activa la US Postal, echipa lui Armstrong. Pe lângă Barry, au mai depus mărturii Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Levi Leiphimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters și David Zabriskie
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER