Selfie, sportul mondial al anului. Cicliștii din Turul Franței spun că este „un mix de vanitate și prostie”

Interacțiunea cu fanii pe Twitter, Facebook sau Instagram a devenit tot mai importantă pentru sportivi, astfel că „selfie”-ul a devenit o adevărată modă printre jucătorii de fotbal, tenis, hochei, baschet sau pentru cicliști. Însă noua modă nu este deloc pe placul unora: cicliștii din Turul Franței spun că spectatorii care încearcă să facă „selfie”-uri se apropie mult prea periculos de șosea și pot provoca unele căzături masive în pluton.

  • „Selfie”-ul a devenit tot mai popular în acest an, după ce la premiile Oscar, o fotografie realizată de Ellen de Generes cu Brad Pitt, Angelina Jolie și alți mari actori a strâns peste 3 milioane de distribuiri pe Twitter
  • Printre cele mai populare „selfie”-uri din sportul mondial se numără cel al lui David Ortiz, un jucător de baseball, cu Barack Obama
  • Cicliștii se declară dezamăgiți de fanii care intră pe șosea pentru a face „selfie”-uri cu plutonul, considerând atitudinea „un mix de vanitate și prostie”



Selfie-ul de Oscar al lui Ellen de Generes a dat naștere unui trend care a prins imediat și în sportul mondial

Termenul de „selfie”, care în limba română poate fi tradus drept „autoportret”, a cunoscut o expunere uriașă în ultimul an. Un „selfie” este o fotografie de tip autoportret, realizată, de obicei, cu telefonul mobil, care de cele mai multe ori este postată pe o rețea de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat. Popularitatea „selfie”-ului a crescut și datorită camerelor montate pe „fața” telefoanele mobile, lucru care a înlesnit ușurința cu care se poate realiza o fotografie.

Primul „selfie” a fost realizat în 1839 de fotograful american Robert Cornelius, însă tipul de fotografie a devenit popular la începutul anilor 2000, când tinerii descopereau prima rețea socială cu adevărat de succes, MySpace. Pentru câțiva ani, „selfie”-ul nu a mai fost la modă, însă a revenit puternic la începutul lui 2010, odată cu montarea unei camere frontale pe iPhone 4. În 2012, revista „Time” considera cuvântul „selfie” drept unul dintre cele mai folosite ale anului, iar în 2013, cuvântul a intrat în dicționarul Oxford, câștigând, totodată, premiul de „cuvântul anului”.

Popularitatea „selfie”-ului a crescut și mai mult după Oscarurile din acest an, când poza făcută de Ellen deGeneres cu Meryl Streep, Bradley Cooper, Kevin Spacey, Channing Tatum sau Brad Pitt a devenit cea mai populară din istorie, având 3,4 milioane de retweet-uri și 2 milioane de favourite-uri pe Twitter. În spatele „selfie”-ului a stat, însă, un exercițiu de marketing excelent pus la punct de Samsung, care și-a promovat noul telefon cu ajutorul pozei care a devenit viral în doar câteva minute.


Fotbal, baseball sau hochei, selfie-ul e la modă în orice sport

Selfie cu Obama

Din ziua de 3 martie, de la „selfie”-ul lui Ellen de Generes, „autoportretul” a devenit o adevărată modă a internetului. O modă care a cuprins, evident, și sportul. Una dintre primele fotografii de tip „selfie” care a prins și a devenit virală a fost cea realizată de Wojciech Szczesny alături de Kieran Gibbs și Lukas Podolski, după ce Arsenal a câștigat cu 1-0 pe „White Hart Lane” în derby-ul cu Tottenham, pe 24 martie.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 4 aprilie, un „selfie” făcut de David Ortiz, câștigător al campionatului de baseball american cu Boston Red Sox, alături de președintele Statelor Unite, Barack Obama, a pus pe jar mass-media americană, care a scris că fotografia a fost doar o cascadorie de marketing a lui Ortiz.

Tot din sportul american a venit și unul dintre cele mai amuzante „selfie”-uri, realizat în momentul în care cehul Jaromir Jagr, jucătorul lui New Jersey Devils, i-a scos limba unui fan în timpul unui meci, atunci când se afla pe bancă. Și dacă tot am rămas în NHL, merită menționat și fanul de mai sus care a coborât din tribune pentru a se imortaliza alături de una dintre bătăile care au loc meci de meci în liga de hochei nord-americană.

„Selfie”-urile nu sunt, însă, doar o modă în străinătate. Dovadă că au prins inclusiv în România, acolo unde Federico Piovaccari, atacantul împrumutat de Sampdoria la Steaua în sezonul precedent, a postat pe contul său oficial de Twitter un „selfie” realizat în timpul meciului Steaua București – Oțelul Galați, scor 2-2, imediat după ce Claudiu Keșeru a marcat un gol în poarta gălățenilor. În aceeași zi, tenismenul Gael Monfils s-a filmat la pauza dintre seturi a meciului de dublu în care făcea pereche cu Benoit Paire, transmițându-le fanilor săi că „tocmai a salvat două mingi de meci” în fața cuplului Bracciali/Marach. Din păcate pentru Monfils, video-ul „selfie” postat pe Instagram nu i-a purtat noroc, perechea franceză pierzând meciul în super tie-break cu 10-2.
 


Ultimul „scandal” provocat de un selfie a venit chiar duminica trecută, în timpul unui meci din campionatul american de fotbal (MLS), care nu a luat pauză, deși a trimis destui jucători la Cupa Mondială din Brazilia. Don Dwyer, jucătorul lui Sporting Kansas City, a deschis scorul în partida cu Chicago Fire și s-a dus glonț în tribună pentru a sărbători cu un „selfie” alături de fani. Rezultatul? Arbitrul nu a gustat gluma pe care a făcut-o Dwyer și l-a avertizat cu cartonaș galben, semn că, deocamdată, gestul nu este permis încă pe un teren de fotbal. 


Mai latin din fire, Alberto Contador nu a părut deranjat că domnișoara din imagine a vrut un selfie


„Un mix periculos de mândrie și prostie”

Popularitatea „selfie”-urilor a cuprins și caravana Turului Franței din acest an. De fapt, fiind un sport care se desfășoară în aer liber și atrage mulți spectatori, ciclismul a avut probleme cu fotografiile realizate alături de sportivi încă de la începutul sezonului. Spre exemplu, fanii sportului cu pedale „au luat foc” în luna mai, după ce un fan irlandez s-a grăbit să se imortalizeze alături de Marcel Kittel (Giant-Shimano), la câteva secunde după ce germanul sprintase pentru victorie în etapa din Dublin.

În cele din urmă, David McCarthy, copilul care își făcuse selfie-ul cu Kittel, și-a cerut scuze, iar sprinterul de la Giant-Shimano îl iertase. Problemele au reapărut, însă, în primele trei etape ale Turului Franței, desfășurate în Marea Britanie, mai exact în Yorkshire. Popularitatea competiției în Insulă a atras peste 3 milioane de spectatori pe străzi și, deși rutierii s-au bucurat, aceștia au criticat dur unii dintre spectatori, a căror dorință de a face „selfie”-uri cu plutonul în mers a provocat căzături printre rutieri.


Selfie-urile alături de pluton sunt noua modă periculoasă în ciclismul profesionist

Atât de deranjanți au fost spectatorii, încât galezul Geraint Thomas, unul dintre locotenenții lui Chris Froome, a declarat imediat după finalul etapei a doua, dintre York și Sheffield, că „selfie”-urile sunt noua „pacoste” a ciclismului profesionist. Tejay van Garderen, liderul echipei BMC pentru Le Tour, l-a susținut pe Thomas, care a descris mania „selfie” drept „un mix periculos de mândrie și prostie”.

Iar imaginile surprinse de camerele de luat vedere în timpul ultimei etape, dintre Cambridge și Londra au fost incredibile! Mulți dintre spectatori stăteau cu spatele la pluton pentru a captura un „selfie”, spre deosebire de publicul din trecut, care nu rata niciodată plutonul, imaginile surprinse de pe motocicletele care transmit cursa fiind memorabile. 


Pentru fanii adevărați ai ciclismului, o imagine ca cea de mai sus poate fi considerată un adevărat sacrilegiu

Nu e de mirare, astfel, că rutierii au căzut din cauza spectatorilor. Luni, în etapa a treia, dintre Cambridge și Londra, Andy Schleck (Trek), fost câștigător de Tur al Franței în 2011, s-a izbit de șosea, după ce a lovit în plin un suporter care intrase pe stradă pentru a face poze plutonului. Inițial, un alt rutier de la Sky, cel mai probabil Thomas, lovise aparatul foto deținut de fanul inconștient, atrăgându-i acestuia atenția că pune în pericol siguranța cicliștilor. „Cel mai periculos lucru pe care îl pot face acești spectatori e să se întoarcă la pluton și să facă un selfie. Am văzut câțiva care au făcut asta și nu ne vedeau, e foarte periculos. Ok, când stai cu fața, ne vezi și nu e chiar atât de periculos. Probabil că această problemă derivă și din faptul că în Marea Britanie nu sunt multe concursuri pe bicicletă, iar spectatorii nu sunt obișnuiți să vadă un pluton atât de mare”, a declarat Thomas, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing și de la Londra, în proba de urmărire pe echipe la ciclism pe pistă.


Unii spectatori ies pe străzi doar pentru a se imortaliza alături de cicliști cu ajutorul smartphone-urilor

Moda „selfie” la Cupa Mondială

Nici Cupa Mondială nu avea cum să scape „avalanșei” de „selfie”-uri care a luat cu asalt sportul mondial. Fie că a fost vorba despre o poză realizată după un meci câștigat, cum e cazul celui realizat de Messi, Lavezzi sau Di Maria sau a celui în care Lukas Podolski a reușit să o convingă pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să se fotografieze, fie de un selfie la sosirea în țară, în cazul belgienilor sau al lui James Rodriguez, fotografiile au fost apreciate aproape instantaneu de fani, având sute de mii de like-uri pe Facebook sau Instagram.

Este un mod prin care jucătorii respectivi se promovează pe rețelele de socializare, însă e evident, cel puțin în cazul belgienilor, mexicanilor sau portughezilor, că este și un mod de relaxare și de fortificare a relațiilor de grup.


Argentina, Columbia, Belgia, Mexic, Portugalia sau Germania sunt doar câteva dintre echipele ale căror jucători au apărut în selfie-uri la Cupa Mondială



Selfie de grup pentru Bucharest Rebels, noua campioană de fotbal american a României

Și echipa Bucharest Rebels, campioana națională la fotbal american, a aderat la moda „selfie”. Pentru prima dată câștigătoare a trofeului, formația bucureșteană a sărbătorit victoria din finala cu Timișoara 89ers, scor 18-12, chiar pe stadionul „Dan Păltinișanu”, acolo unde a realizat un selfie de grup. 

Publicat: 08 07. 2014, 11:05
Actualizat: 08 07. 2014, 11:59