Spectacol în Hexagon!** Centenarul Turului Franței promite show total: organizatorii au anunțat traseul

Măcar pentru câteva momente, scandalul uriaș de dopaj în care a fost implicat Lance Armstrong a trecut în plan secund. Astăzi, la Paris, organizatorii Turului Franței au prezentat traseul ediției centenare a competiției, care promite să fie una dintre cele mai interesante și spectaculoase din istorie.

„Nu am văzut niciodată atâta lume la prezentarea unui Tur al Franței. Dar, evident, este vorba de o ediție centenară. Este un moment unic, un moment care va rămâne în istorie. Ne-am dorit să creăm o competiție superbă, o ediție care să comemoreze istoria și tradiția Turului”, și-a început discursul Christian Preudhomme, directorul competiției.

Iar organizatorii s-au gândit la un start de vis. Primele trei etape se vor desfășura în Corsica, unde peisajele superbe oferite de Marea Mediterană vor fi îmbinate cu dificultățile traseului. Parcursul vălurit nu va avantaja sprinterii, ci puncheurii precum Philippe Gilbert sau Peter Sagan. „Ne-am gândit să oferim câteva peisaje nemaiîntâlnite în Le Tour. Corsica va fi o gazdă excelentă și un start cum nu se poate mai potrivit pentru ediția centenară”, a spus Preudhomme.

După cele trei etape corsicane, Turul revine în Hexagon cu un contratimp pe echipe de doar 25 de kilometri în jurul orașului Nisa. Iar după alte trei etape care sunt rezervate sprinterilor, caravana Turului va ajunge în Pirinei pentru un weekend infernal. Etapa a opta programează primul final în cățărare la Ax-3-Domaines, iar următoarea manșă îi va purta pe rutieri pe cățărări legendare precum Portet d’Aspet, Peyresourde și Aspin. Totul va culmina pe 14 iulie, Ziua Națională a Franței, cu cea mai lungă etapă a Turului, cu final pe superbul Mont Ventoux, care a găzduit bătălii superbe în ultimele ediții ale competiției.

Însă câștigătorul va fi decis în ultima săptămână, ce presupune un adevărat regal în Alpi. Contador, Froome sau Andy Schleck se vor bate mai întâi într-un contratimp montan de 32 de kilometri, pentru ca etapa a 18-a să treacă de două ori peste Alpe D’Huez, muntele cu 21 de viraje numite după rutierii care au câștigat etape în Tur pe respectiva cățărare. Manșa următoare promite spectacol, având în meniu cățărări pe Glandon, Madeleine, Croix-Fry și Le Grand Bornand, în timp ce penultima etapă aduce o premieră. Finalul de pe Semnoz va fi urcat pentru prima dată în istorie în Le Tour. Iar cei 10,7 km și rampa medie de 8,5% promit o bătălie epică pentru tricoul galben.

Iar pentru final, organizatorii au pregătit o ultimă surpriză. Ultimii 118 kilometri din cei 3564 programați vor fi parcurși în nocturnă, pentru prima dată în istorie, pe Champs-Elysees. O primire de gală pentru cicliștii care vor reuși să încheie cu bine una dintre cele mai grele ediții din istoria Turului.

Cum arată etapele

Etapa 1 (29 iunie): Porto Vecchio – Bastia (212 km) – plat
Etapa 2 (30 iunie): Bastia – Ajaccio (155 km) – munte mediu
Etapa 3 (1 iulie): Ajaccio – Calvi (145 km) – plat
Etapa 4 (2 iulie): Nisa – Nisa (25 km) – contratimp pe echipe, plat
Etapa 5 (3 iulie): Cagnes-sur-Mer – Marseille (219 km) – plat
Etapa 6 (4 iulie): Aix-en-Provence – Montpellier (176 km) – plat
Etapa 7 (5 iulie): Montpellier – Albi (205 km) – plat
Etapa 8 (6 iulie): Castres – Ax-3-Domaines (194 km) – munte, final în cățărare
Etapa 9 (7 iulie): Saint Girons – Bagneres-de-Bigorre (165 km) – munte
Etapa 10 (9 iulie): Saint Gildas des Bois – Saint-Malo (193 km) – plat
Etapa 11 (10 iulie): Avranches – Mont-Saint-Michel (32 km) – contratimp individual
Etapa 12 (11 iulie): Fougeres – Tours (218 km) – plat
Etapa 13 (12 iulie): Tours – Saint-Armand-Mortrond (173 km) – plat
Etapa 14 (13 iulie): Saint Pourcan sur Sioule – Lyon (191 km) – plat
Etapa 15 (14 iulie): Givors – Mont Ventoux (242 km) – munte, final în cățărare
Etapa 16 (16 iulie): Vaison-la-Romaine – Gap (168 km) – munte mediu
Etapa 17 (17 iulie): Embrun – Chorges (32 km) – contratimp individual muntos
Etapa 18 (18 iulie): Gap – L’Alpe d’Huez (168 km) – munte, final în cățărare
Etapa 19 (19 iulie): Bourg d’Oisans – Le Grand Bornard (204 km) – munte, final în cățărare
Etapa 20 (20 iulie): Annecy – Samnoz (125 km) – munte, final în cățărare
Etapa 21 (21 iulie): Versailles – Paris Champs-Elysees (118 km) – plat

Cine sunt favoriții

Alberto Contador (Team Saxo Bank – Tinkoff Bank): Spaniolul în vârstă de 29 de ani are deja în palmares două Tururi câștigate (2007 și 2009), plus un titlu retras în 2010, după ce a fost suspendat pentru dopaj. Parcursul muntos îl avantajează pe unul dintre cei mai buni cățărători ai ultimilor ani, care va avea și o echipă solidă pe munți, menită să îl ajute în fața atacurilor rivalilor.

Chris Froome (Team Sky): Britanicul, locul 2 în acest an în Marea Buclă, va fi liderul echipei Sky pentru ediția centenară, din cauza faptului că traseul nu îl avantajează pe Bradley Wiggins, câștigătorul din acest an. Conform presei de specialitate, Wiggins s-ar concentra pe Giro în 2013, urmând să-l ajute atât cât poate pe Froome în Le Tour.

Vincenzo Nibali (Astana): Rutierul italian a preferat să plece în această iarnă de la Liquigas la Astana, atât datorită motivației financiare superioare, cât și datorită promisiunii unei echipe mai puternice, capabile să îl ajute în etapele dificile. Totuși, Nibali va trebui să fie într-o formă perfectă, orice etapă slabă în munți putând fi fatală pentru aspirațiile la clasamentul general.

Andy Schleck (RadioShack): După ce a pierdut aproape întreg sezonul 2012, în urma unei fracturi de femur suferită în Criteriul Dauphine, Andy Schleck vrea să revină în prim-plan într-un tur croit pe calitățile sale. Totuși, luxemburghezul nu va fi ajutat de fratele său Frank, care are șanse mari să fie suspendat pentru doi ani după un test anti-doping pozitiv.

Publicat: 24 10. 2012, 13:51
Actualizat: 24 10. 2012, 15:04