Septuplu câștigător al Turului Franței între 1999 și 2005, rutierul american Lance Armstrong, a optat să nu lupte împotriva procesului în care este învinuit de dopaj de Agenția Americană Anti-Doping (USADA) și va pierde cele șapte Tururi câștigate.
Luni, Lance Armstrong a pierdut prima bătălie cu USADA. Un tribunal din Texas a respins cererea sa prin care solicita stoparea dosarului de dopaj pe care agenția americană l-a pregătit împotriva sa, pe motiv că aceasta nu avea jurisdicție să se ocupe de acest caz. Magistrații americani au refuzat și o altă solicitare a lui Armstrong, aceea de a muta dosarul la UCI, considerată parte acuzată în dosar, după ce Uniunea Ciclistă Internațională a „ascuns” câteva teste pozitive ale lui Armstrong, atât în Turul Franței, cât și în alte curse. Conform unui fost coleg al lui Armstrong, Tyler Hamilton, UCI a refuzat să facă public un test pozitiv al lui Armstrong din 2001, în Turul Elveției, în schimbul acestui favor Armstrong donând UCI 100.000 de dolari.
Armstrong nu a (mai) negat
Astfel, lui Armstrong i-a fost dat un termen de patru zile în care putea să facă apel la această decizie. Însă septuplul campion din Le Tour a decis să nu profite de această opțiune. „Am fost bănuit de dopaj încă din 1999. În ultimii trei ani am fost cercetat de două ori, în două procese diferite. Am obosit. De fiecare dată, în viața unui om, vine un moment în care trebuie să pui punct. E destul! Această vânătoare și-a pus amprenta asupra mea și a familiei mele”, a spus Armstrong într-un comunicat de presă pe site-ul său. Mai mult, Armstrong a catalogat procesul drept „o vânătoare neconstituțională” care „consumă bani importanți din bugetul statului”. Ce înseamnă acest lucru? În acest moment, USADA va demara toate procedurile pentru a-i șterge palmaresul lui Armstrong, ceea ce înseamnă că rutierul american va pierde toate cele șapte Tururi ale Franței câștigate în carieră. USADA este sprijinită în această anchetă și de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), care a salutat această decizie prin vocea președintelui John Fahey: „A avut dreptul de a contesta acuzațiile și nu a făcut-o. Mă gândesc că e ceva în neregulă, nu a ieșit fum fără foc”.
Acuzat de dopaj sistematic Dosarul întocmit de Agenția Americană Anti-Doping (USADA) conține acuzații privind dopajul sistematic, prin diverse metode, la echipele US Postal Service și Discovery Channel, echipe la care Armstrong a activat între 1998 și 2006. Elementele comune sunt câteva nume, precum cel al directorului sportiv belgian Johan Bruyneel (actualmente la RadioShack), cel care l-a condus pe Armstrong spre toate cele șapte victorii în Le Tour, dar și a doctorilor Michele Ferrari, Luis Garcia del Moral și Pedro Celaya, toți suspendați pe viață de către USADA pentru practici legate de doping. Lance Armstrong este acuzat de USADA că ar fi folosit eritropoetină (o substanță care stimulează producerea de globule roșii, implicit mărește capacitatea de efort a unui sportive), testosteron, steroizi, hormoni de creștere, dar și transfuzii sangvine. În plus, Armstrong ar fi orchestrat un dopaj la scară largă în echipele pentru care a concurat, fiind cel care își îndemna coechipierii să folosească produse dopante. Întotdeauna, fostul rutier american a încercat să pareze acuzațiile, spunând că el nu s-a dopat niciodată. De data aceasta însă, conform unor surse apropiate procurorilor USADA, agenția americană a reușit să strângă probe concrete, dar mai ales mărturii ale unor foști coechipieri ai lui Armstrong, precum Floyd Landis, Tyler Hamilton, Jonathan Vaughters (toți depistați pozitiv în carieră) sau Frankie Andreu, în speță chiar locotenenții lui Armstrong pe drumurile Franței. De asemenea, USADA a obținut cel puțin 37 de probe anti-doping oferite de Armstrong pe parcursul carierei, care au fost considerate negative în momentul testării, însă au urme de EPO și alte substanțe dopante.
Tururile merg către alți „dopați”
Dacă lui Armstrong îi vor fi retrase cele șapte Tururi câștigate între 1999 și 2005, atunci ele vor reveni ocupanților locurilor secunde, conform reglementărilor în vigoare. Astfel, Jan Ullrich ar putea deveni cvadruplu câștigător de Tur, repurtând victoriile din 2000, 2001 și 2003, pe lângă cea din 1997. Totuși, Ullrich a recunoscut deja că s-a dopat, toate rezultatele înregistrate din luna mai 2005 fiind șterse din palmaresul său, după ce a fost suspendat de TAS. De asemenea, neamțul Andreas Kloden, acum la RadioShack, care ar urma să fie declarat câștigător în 2004, se află în mijlocul unui scandal în Germania, fiind acuzat de Agenția Germană Antidoping că ar fi apelat la transfuzii sanguine alături de alți doi rutieri. În cele din urmă, Ivan Basso, potențialul câștigător din 2005, a fost suspendat timp de doi ani, între 2007 și 2008, după ce a recunoscut că s-a dopat.
Cine ar câștiga Tururile pierdute de Armstrong 1999 – Alex Zulle 2000 – Jan Ullrich 2001 – Jan Ullrich 2002 – Joseba Beloki 2003 – Jan Ullrich 2004 – Andreas Kloden 2005 – Ivan Basso
„Vine o vreme în viața fiecărui bărbat când trebuie să spună „destul e destul! Pentru mine, acel moment a venit”
, a fost prima declarație oferită de Lance Armstrong, pe site-ul lui oficial.
Travis Tygart: „E o zi tristă pentru noi, pentru toți cei care iubim sportul și marii sportivi”.
CINE ESTE SPORTIVUL LANCE ARMSTRONG
Lance Edward Armstrong s-a născut pe 18 septembrie 1971 la Plano, Texas (Statele Unite). Primul contact cu sportul de performanță l-a luat pe când avea numai 12 ani, micul Lance fiind atras de natație. A abandonat înotul după nici un an, atunci când a văzut un poster ce anunța un concurs de triatlon pentru copii – Iron Kids Trathlon, competiție la care lua startul la vârsta de 13 ani.
Trei ani mai târziu devenea sportiv triatlonist profesionist, iar la 18 ani câștiga primul titlu de campion național la triatlon.
Talentul său l-a urcat treaptă cu treaptă pe scările performanței, iar în 1991, la doar 20 de ani, se impunea în Campionatul de amatori al Statelor Unite, performanță ce i-a deschis ușa spre Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992).
A terminat pe locul 14 competiția celor cinci cercuri, iar poziția ocupată la JO i-a determinat pe șefii de la Motorolla să-i bată la ușă cu primul contract.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER