Surpriză în prima etapă din Turul Franței: Rohan Dennis a învins marii favoriți în proba de contratimp. Nibali, cel mai rapid din „fantastic four”. Ce ecarturi s-au făcut între rutierii de general
- Surpriză mare în prima etapă din Turul Franței, unde marii favoriți Tony Martin, Tom Dumoulin, Fabian Cancellara și Adriano Malori au fost învinși de Rohan Dennis (25 de ani). Cu toate că rutierul lui BMC era printre favoriții de plan secund, el a reușit să stabilească cea mai bună viteză din istoria unui contratimp în Le Tour.
- În privința rutierilor de general, Nairo Quintana – cel mai slab dintre cei supranumiți „Fantastic Four” în proba contra-cronometru (alături de ciclistul lui Movistar, Froome, Nibali și Contador sunt creditați cu cele mai mari șanse să ajungă în galben la Paris) – a reușit să limiteze pierderile. Între cei 4 există în acest moment un ecart de sub 20 de secunde.
În ciuda faptului că era un prolog ceva mai lung, runda desfășurată pe străzile din Utrecht era clar destinată specialiștilor, numeroasele viraje făcând imposibil ca un sprinter să facă un rezultat de top. Și așa a fost, doar că numele învingătorului a fost unul surprinzător. Olandezii pariau cu toții pe Dumoulin, în timp ce specialiștii se așteptau ca Tony Martin să se impună. Nu a fost cazul, Dennis, care înainte de etapă a declarat, neașteptat pentru unii, că ziua de astăzi reprezintă obiectivul anului pentru el, reușind să mențină un ritm excelent. Dintre toți cei care sperau la un podium de etapă, rutierul BMC a plecat cel mai devreme și, se pare, a beneficiat de o vreme mai blândă, ulterior încălzindu-se foarte tare. De altfel, atât Tony Martin, cât și Cancellara au vorbit la final despre zăpușeala care a însoțit această rundă.
Diferențele nu au fost mari, primii 4 sosind în 8 secunde, însă acest lucru îi oferă lui Dennis posibilitatea de a îmbrăca tricoul galben atât duminică, dar și luni, când, după Mur de Huy, probabil îl va preda. Mâine e o etapă destinată sprinterilor, iar secundele de bonificație de la final nu vor fi suficiente pentru a schimba liderul la general. Doar apariția unor borduri – se discută că vor fi vânturi laterale puternice – ar putea schimba deținătorul tricoului galben, dar și așa va fi greu: BMC are o echipă extrem de puternică și știe să gestioneze astfel de situații.
Clasamentele de etapă și cel general coincid. Deși s-au reintrodus secundele de bonificație, ele nu se acordă în probele de contratimp din Le Tour.
Primele semnale pentru general
În ceea ce privește clasamentul general, sunt mai multe discuții interesante de purtat. Evident, a fost abia prima etapă și ecarturile sunt în general mici, dar măcar din punct de vedere al moralului cicliștii care visează la podium au dus o bătălie importantă. Dintre „cei 4 magnifici”, cel mai bine a sosit Nibali, al 22-lea, cu 7 secunde mai bine decât Froome și cu 15 mai repede ca Alberto Contador. Deși a sosit al 4-lea în acest clasament în 4, Quintana nu poate fi altfel decât bucuros: a limitat la maximum pierderile, trecând linia de finiș la 18 secunde de „Rechinul” Astanei.
În rest, de salutat prestația fantastică a lui Thibaut Pinot, cel mai bine sosit dintre favoriții la TOP 5. În trecut foarte slab la contratimp, francezul care a venit pe 3 la ediția din 2014 a Marii Bucle, a lucrat mult la această disciplină, lucru evident în ultimele luni. Foarte aproape de el a venit Tejay Van Garderen, cel care i-a creat mari probleme lui Froome acum două săptămâni, în Dauphine.
La capitolul dezamăgiri, pot fi trecuți Bardet și „Purito” Rodriguez. Sigur, toți se așteptau ca aceștia să piardă secunde bune în raport cu favoriții, dar timpii obținuți de ei au fost extrem de modești: amândoi au venit la aproximativ 1 minut și 30 de secunde de învingător.
Ce ne așteaptă mâine – Etapa 2: Utrecht – Zelande, 166km
În teorie, etapa dintre Utrecht și Zelande este destinată unui sprint masiv, însă ploaia și vânturile laterale ar putea să creeze mari probleme. Însuși Cavendish a recunoscut acest lucru vorbind despre etapa secundă, dar totodată și-a exprimat încrederea că Etixx va ști să îl ferească de necazuri în cazul unor borduri. De altfel, Cavendish este – în absența lui Kittel – cel mai rapid om din pluton, dar dispune și de un trenuleț extrem de solid.
Fără sprinterul lui Giant (Kittel a avut un sezon mizerabil, din cauza unui virus, iar board-ul echipei nu l-a selectat pentru Marea Buclă), misiunea lui Cavendish pare mult mai ușoară în etapele plate, mai ales că un alt sprinter în mare formă – Bouhanni – a căzut la naționale și va intra în cursă cu dureri mari de umăr. Chiar și așa, Kristoff a adunat cele mai multe victorii în 2015 și pare capabil să îi pună probleme celui poreclit „The Manx Missle”.
Favoriți
***** Mark Cavendish
**** Alexander Kristoff
*** Nacer Bouhanni, Andre Greipel, Peter Sagan
** John Degenkolb, Edvald Boasson Hagen, Bryan Coquard
* Arnaud Demare, Sam Bennett, Tyler Farrar, Ramunas Navardauskas, Mark Renshaw, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Simon Gerrans, Davide Cimolai