Senatul francez nu a făcut publice numele celor 44 de rutieri depistați pozitiv în 1998 cu EPO în Turul Franței, dar a oferit soluții pentru ca sportivii să nu recurgă la produse dopante.
*Ancheta senatorilor a durat șase luni și a adus la suprafață o serie de concluzii interesante *Jacky Durand, câștigător a trei etape în Turul Franței, a recunoscut că s-a dopat cu EPO *Cotidianul „Le Monde” susține că întreg podiumul Turului din 1998 a folosit produse dopante
Marco Pantani a decedat în 2004 din cauza unei supradoze de cocaină. „Piratul” încă are în palmares victorii în Tururile Italiei și Franței din 2008
„Actualii profesioniști nu ar trebui să sufere din cauza noastră. Noi am greșit și recunoaștem asta. De ce să îl criticați pe Thibaut Pinot sau pe Romain Bardet pentru că noi ne-am dopat în urmă cu 15 ani?”. Este declarația lui Jacky Durand, câștigător a trei etape în Turul Franței în 1994, 1995, respectiv 1998. Care a recunoscut azi că s-a dopat, chiar înainte ca Senatul francez să anunțe rezultatele anchetei în ceea ce privește retestarea probelor de urină prelevate de la 60 de cicliști în ediția din 1998 a Turului Franței. Surprinzător sau nu, din cele 60 de probe analizate, toate negative la vremea respectivă, 44 au fost acum găsite pozitive. Iar numele atașate acestor sunt cunoscute! Conform cotidianului „Le Monde”, e vorba, printre alții, de Marco Pantani (câștigătorul Turului), Jan Ullrich (locul 2), Bobby Julich (locul 3) sau Erik Zabel (câștigătorul ierarhiei pe puncte). Nu e de mirare că cei patru au fost depistați pozitiv, mai ales că toți au recunoscut că au folosit produse interzise în timpul carierei. Însă ancheta Senatului francez a dat o nouă palmă ciclismului, aflat într-un moment în care spectatorii nu mai au deloc încredere în rutieri și echipe.
Întreaga echipă Festina a recunoscut că s-a dopat în Turul Franței 1998. Virenque (în centru) a infirmat acest lucru până în 2000
Tour du Dopage
Ediția 1998 a Turului Franței a fost una dintre cele mai negre ale Marii Bucle. Practic, scandalurile de dopaj din competiție au luat fața sportului propriu-zis, motiv pentru care ediția a fost supranumită „Tour du Dopage”. Scandalul a pornit înaintea etapei a șaptea, când unul dintre masorii echipei Festina-Lotus, Willy Voet, a fost oprit la granița dintre Franța și Belgia, iar mașina i-a fost percheziționată. În portbagaj se aflau sute de seringi, dar și substanțe interzise precum EPO, hormoni de creștere, amfetamine sau testosteron. Imediat, Poliția franceză a descins la hotelul în care se odihnea echipa Festina-Lotus, iar rutierii au fost arestați. Christophe Moreau sau Alex Zuelle au admis că s-au dopat, iar de aici a pornit un imens scandal. Echipele TVM-Farm Frites și Once-Eroski s-au retras, în timp ce altele au continuat să ruleze, deși aveau sportivi dopați în componență. Practic, noile descoperiri ale anchetei au demonstrat că podiumul Turului din 1998 a fost dopat.
Luptă pentru eradicarea dopajului în sport
Însă de ce a insistat Senatul francez ca probele prelevate în 1998 să fie retestate? Motivele sunt multiple, dar cel mai important este „eficentizarea luptei anti-doping”. Însă acest lucru nu poate fi atins prin retestarea pentru EPO cu metode noi și moderne a unor probe de urină prelevate în 1998. Dar, conform presei franceze, Senatul vrea să tragă un semnal de alarmă pentru a dovedi că indiferent de cât de sofisticat este produsul interzis, timpul va oferi o alternativă, iar sportivul care folosește astfel de produse va fi testat, în cele din urmă, pozitiv. În plus, recomandările Comisiei cuprind și o pedeapsă redusă pentru sportivii care sunt testați pozitiv și cooperează cu Agenția Franceză Anti-Dopaj pentru a eradica dopajul. Nu în cele din urmă, concluziile comisiei vin nu ca urmare a dopajului în ciclism, raportul prezentat azi fiind „doar într-o mică măsură influențat de problemele din ciclism și din Turul Franței”. „Nu ne interesează listele cu rutieri dopați, noi ne gândim la viitor și cum vom lupta împotriva dopajului”, a spus azi Jean-Francois Humbert, senatorul care a condus investigația.
Grație evadărilor sale, Durand a fost numit cel mai combativ rutier din Turul Franței în 1998 și 1999
Lui Durand îi pare rău
Că Marco Pantani, Jan Ullrich, Bobby Julich sau Erik Zabel s-au dopat deja nu mai este o știre. Pantani a recunoscut că a folosit astfel de produse încă din 2001. Zabel a mărturisit încă din 2007, iar Bobby Julich și-a pierdut locul de muncă în staff-ul echipei Sky după ce anul trecut a fost. Nici Ullrich nu a mai putut să nege că a folosit produse dopante după ce fusese singurul rutier care s-a ținut de Lance Armstrong între 1999 și 2004. Însă pe lista Senatului, făcută publică la prânz, apar și numele unor rutieri care, teoretic, nu ar fi trebuit să ridice suspiciuni. Jacky Durand, celebrul baroudeur care evada aproape în fiecare etapă, a admis că a folosit EPO încă dinainte ca Senatul să anunțe azi lista oficială a rutierilor. „Îmi asum ceea ce am făcut. Toată lumea știa că rutierii se dopează, chiar și presa, chiar și spectatorii. Dar cu mâna pe inimă pot să spun că acum sportul e mult mai curat”, a spus Durand, actualmente specialist pentru postul Eurosport. Totuși, niciun rutier de atunci nu va putea fi suspendat acum atât din cauza faptului că eșantionul B al probei lipsește, cât și pentru că faptele au fost prescrise. Deocamdată, lista nu a fost făcută publică, dar e clar că jurnaliștii francezi vor încerca să descopere numele celor implicați.
Lista completa a rutierilor dopați
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER