Cine e de vină pentru cel mai grav accident din istoria alergărilor montane din România? Părerea celebrului ultramaratonist Levente Polgar despre dubla tragedie de la Maratonul Piatra Craiului. Poze cu locul dramei
Drama teribilă petrecută sâmbătă, la Maratonul Piatra Craiului, când doi alergători – un bărbat și o femeie – au căzut în prăpastie în același loc și aproape în același timp, a născut deja discuții aprige. În timp ce numeroase persoane – atât cunoscători, participanți la concursuri, cât și oameni care n-au urcat niciodată pe munte – emit păreri privind cine e de vină, iar autoritățile desfășoară o anchetă, celebrul ultramaratonist Levente Polgar a intervenit în discuție.
Levente Polgar: „Traseul este unul turistic, marcat și verificat de Salvamont”
“Asist la fel și fel de păreri, care mai de care, vizavi de nefericitul accident petrecut la Maraton Piatra Craiului.
Am câteva păreri strict personale!
NU dați cu noroi în Lucian Clinciu (n.r. – organizatorul Maratonului Piatra Craiului)!
- A făcut, an de an, mult mai mult pentru siguranța sportivilor decât era posibil!
- La ședința tehnică accentua foarte mult să NU părăsim traseul (banda roșie), să NU ne împingem!
- Traseul este unul turistic marcat și verificat de SALVAMONT care reprezintă autoritățile în teren!
- Traseul este foarte bine marcat, se muncește mult să se facă trepte și zone amenajate de mulți voluntari. Câți știm câte ore de muncă necesită un traseu? Luci și echipa MPC au făcut supraomenește totul!
- Câți au organizat un eveniment sportive, să-și asume un eveniment?
- Acele funii, odată luate cu asalt, se tensionează și există riscul să scapi funia din mână, de aceea acolo NOI trebuia să avem răbdare, să coborâm cu rândul și să ne asiguram colegii. Funia se prinde ferm și nu doar opțional!
Sunt ALĂTURI de Lucian Clinciu și îmi doresc ca să continue mulți ani de aici încolo!
Sincere condoleanțe familiilor celor trecuți în neființă în tragicul eveniment!”, scrie pe contul său de Facebook cunoscutul sportiv, care a concurat la numeroase maratoane, maratoane montane și chiar la ultramaraton.
Pe site-ul www.ziaristii.com, Lora Schmit-Popa emite opinia că este posibil ca organizatorii să fi fost de vină: „Marea greșeală a celor doi a fost că nu s-au ținut de coardă. Dar ridică semne de întrebare și felul în care participanții la maraton au fost informați despre pericolele de pe traseu și despre necesitatea de a fi folosită coarda din Valea Urzicii-Prepeleac. De asemenea, trebuie elucidat dacă prezența coardei a fost semnalată clar la fața locului”.
Într-o altă intervenție pe Facebook, Levente Polgar menționează: “În condițiile în care eu, cu o mână, am terminat concursul acesta de 5 ori, cred că pot zice ce și cum. Organizatorul repeta poate prea mult și accentua să NU ieșim din benzile de marcaj ROȘII! Este cel mai experimentat organizator din România, nu se juca cu siguranță, echipamentul obligatoriu se verifica la sânge la toți, nu ‘preferențial’, aici vorbim de o eroare umană din partea primei victime, pe când a doua era medic și clar că a sărit să o ajute (n.r. – pe prima)!”.
Levente Polgar a suferit în copilărie un accident în urma căruia a rămas fără mâna dreaptă. Cu toate acestea, participă la numeroase concursuri, unele deosebit de dificile.