Cine este Ebru Bolat, noua senzație din yachting care va merge la Paris 2024 dar va concura la Marseille! A ratat calificarea la Tokyo după ce i s-a defectat cârma bărcii, e pasionată de animație și a studiat în Marea Britanie: „Îmi place arta”. SPECIAL
Ebru Bolat (24 de ani) va reprezenta delegația tricoloră la Jocurile Olimpice 2024 în competițiile de yachting. Numărul sportivilor români a ajuns deja la 80.
Competiția olimpică va avea loc la Marseille și nu la Paris unde vor fi celelalte discipline sportive. Dar până aici povestea e lungă.
Cine este Ebru Bolat, noua senzație din yachting care va merge la Paris 2024 dar va concura la Marseille! A ratat calificarea la Tokyo după ce i s-a defectat cârma bărcii
Întrecerea ”Last Chance Regatta” care a avut loc la Hyeres, în Franța, a fost ultimul concurs de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024, unde au participat 33 de concurente din 22 de țări.
Sportiva noastră s-a descurcat de minune în prima zi, a fost pe locul 1 cu două curse terminate pe poziția secundă. În a doua zi a fost descalificată într-o cursă pentru că a atins un marcaj (baliză) și a coborât în clasament pe poziția secundă.
Condițiile meteo n-au ajutat-o deloc, în prima zi vânt slab, în a doua zi vânt moderat în comparație cu vântul puternic din a treia zi când arbitrii au luat decizia să nu dea start din considerente de siguranță.
Ebru, abia în a patra zi. a reușit să recupereze din punctele pierdute în fața sportivei din Cipru (care ocupa locul 1) fiind împinsă de un vânt mai tare, care a avantajat-o (fiind date trei curse pentru a recupera ziua în care nu s-a dat niciun start).
S-a impus în ultimele două curse învingând p rivală din Belarus pe o latură foarte tehnică a traseului de parcurs.
Toată lumea e mândră de Ebru Bolat
Trecând de ultimele două curse din calificări, Ebru, a reușit să reocupe prima poziție în clasament și să se distanțeze ca punctaj față de concurenta de pe locul 4. Astfel sportiva noastră a reușit să câștige practic înainte de cursa finală (Medal Race) ”biletul” către JO Paris 2024.
ILCA6 este clasa de ambarcațiuni de o singură persoană pe care concurează persoanele de gen feminin. Are o lungime de 4,23m și o singură velă care are o suprafață velică de 5,8mp.
ILCA este una dintre cele mai răspândite ambarcațiuni de pe Terra. Dacă pune toate ambarcațiunile ILCA una în spatele celeilalte ar putea înconjura planeta la ecuator. Fiind atât de răspândită o face să genereze o concurență extraordinar de mare ceea ce îi face pe reprezentanții Federației Române de Yachting să fie și mai mândri de Ebru Bolat.
”Este pentru prima oară când federația noastră reușește să califice o sportivă la această clasă. COSR și ANS ne-au sprijinit în mare măsură” a declarat lect. univ. dr. ing. Alexandru Octavian Micu, președintele Federației Române de Yachting.
Nu pot să descriu cât de fericită sunt că în sfârșit am reușit să mă calific pentru Jocurile Olimpice. Când am aflat că am reușit în ziua dinainte de Medal Race, nu am putut să încetez să zâmbesc. Stăteam în pat zâmbind non-stop. A trebuit să iau 3 melatonine în 1-2 ore ca să adorm în cele din urmăEbri Bolat
A studiat la Bournemouth în Marea Britanie
Ebru Bolat practică yachtingul de la vârsta de 8 ani, adică din anul 2008 fiind dublă campioană europeană și vicecampioană mondială la juniori. Participarea la Jocurile Olimpice a reprezentat un pas logic în cariera sa.
Visul olimpic i-a apărut în minte în anul 2016 când a încercat să participe în campania de calificare la Jocurile Olimpice pe ambarcațiunea de dublu numită 49er. Din cauză că yachtingul nu este suficient de dezvoltat în România, Ebru nu a reușit să-și găsească o coechipieră pe măsură. Imediat, în anul 2018, a făcut trecerea pe ambarcațiunea ILCA6 în urma analizei în comisia tehnică a federației de profil.
„Îmi place arta, am studiat animația în Marea Britanie. La o facultate în Bournemouth, unde am terminat studiile anul trecut. Am avut chiar înghețat un an pentru a mă pregăti pentru Tokyo.
Vreau să ajung în prima jumătate în concursul de la Paris, care de fapt e la Marseille, acolo sunt 44 de concurenți. Va fi între 28 iulie – 7 august proba în care sunt eu”, a continuat sportiva.
1000 de practicanți de yachting în România
La ultima etapă de calificare pentru JO Tokio 2020 neșansa a făcut să i se defecteze cârma bărcii într-un moment cheie, ceea ce a determinat pierderea calificării. Din păcate Federația Română de Yachting suferind din lipsa de finanțare nu a reușit să trimită o dată cu Ebru și un tehnician responsabil pentru întreținerea echipamentului.
„Nu pot da vina doar pe cârmă. Calificarea se câștigă în mai multe curse, dar atunci a fost o cursă pe care o dominam autoritar”, a declarat sportiva, căreia i se citea amărăciunea în glas.
Yachtingul are sub 1000 de practicanți în România, dar are o reprezentantă de seamă la Paris 2024.