Cine este Kyros Vassaras din culturism? Face naveta Dublin – București și are o poveste de viață încredibilă după ce a părăsit România acum 25 de ani. „Ca arbitru primești și amenințări cu moartea. 600 de comentarii în care se luau de mama”. SPECIAL
Stabilit din 1999 la Dublin (Irlanda), Călin Brehaiță este de câțiva ani șeful Comisiei de Arbitri din cadrul Federației Române de Culturism Sportiv.
La fel cum grecul Kyros Vassaras este la fotbal. Diferența fundamentală este că Brehaiță, originar din Baia Mare, este al nostru. Plecat de aici, din România, pentru o viață mai bună. Nu de altă naționalitate.
Cine este Kyros Vassaras din culturism? Face naveta Dublin – București și are o poveste de viață încredibilă după ce a părăsit România acum 25 de ani. „Ca arbitru primești și amenințări cu moartea”
Și acum revine în România pentru a etala ce a acumulat într-un sfert de veac de Occident. Într-un domeniu, culturismul, despre care se știu puține lucruri.
„Am propriul meu club, am peste 40 de sportivi pe care-i antrenez, unii online, dar cei mai mulți la sală. Lucrez 4-6 ore pe zi și apoi mă odihnesc. De asemenea, particip la diverse competiții internaționale, îmi place ceea ce fac și asta dă sens vieții mele acum.
România? Sincer m-am rupt, dar propunerea venită de a conduce arbitrajul românesc m-a făcut să mă întorc de mai multe ori în țară. Apreciez ajutorul și suportul oferit de Gabriel Toncean. E un om cu o viiziune deosebită asupra sportului. Are un merit imens și e un manager deosebit datorită faptului că pentru fiecare domeniu a numit un șef care își face treaba din pasiune.
Mă bucur că pot împărtăși din experiența mea altora, sunt foarte fericit când particip la simpozioane și alte evenimente”, s-a destăinuit pentru ProSport Călin Brehaiță.
Meseria e una frumoasă, generează discuții, dar regulamentul e foarte clar și nu lasă loc de interpretări. Sunt contestații, le analizez și furnizez explicațiile exacte. Ca arbitru primești și amenințări cu moartea
Mi s-a întâmplat o dată. Au fost 600 de comentarii în care se luau de mama, că-i fac, că dreg… Sunt imun, nu-mi pasă atât timp cât eu îmi fac meseria cu dreptatea în mână”, ni se confesează românul stabilit la Dublin.
Care e diferența între Irlanda și România? Răspunde Călin Brehaiță
O problemă medicală, o tasare a unui nerv, nu-i dă pace de ce va vreme. „Mă mișc mai greu, îmi e mai greu, dar sper să vin în curând acasă să mî investighez mai atent. Pasiunea nu mi-o poate lua nimeni niciodată, niciun fel de boală”, se amuză Călin Brehaiță.
Care e diferența între culturismul irlandez și cel românesc, sună următoarea întrebare, firesc. Răspunsul: extrem de direct.
„Ei sunt la un nivel mai scăzut ca noi. Când am ajuns aici am încercat să fiu un pionier în acest sport și cred că am reușit. La naționalele noastre sunt peste 1000 de sportivi, la ei undeva pe la 80. Cam asta e diferența, dar fac progrese.
Mă pot mândri că sunt primul arbitru internațional străin din Irlanda„, spune românul, care joacă ori rolul de antrenor ori cel de arbitru.
Ce înseamnă România în culturism?
România va organiza în anul 2024, Campionatul Balcanic și Romanian International Grand Prix, iar Campionatul European va avea loc în perioada 1-6 mai 2024 la Sânta Susana, Spania. Competiții la care va fi prezent, fără doar și poate, Călin Brehaiță.
În perioada 31 octombrie – 6 noiembrie 2023, lotul național al României s-a remarcat în premieră la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness desfăşurat în Santa Susanna, Spania. Cu un total de 46 de sportivi în competiție, România a reușit să obţină locul 3 pe națiuni, marcând astfel cel mai bun rezultat din istoria Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, cu 32 de medalii obținute.
Campionatul Mondial din acest an a fost considerat cel mai puternic din toate timpurile, iar rezultatele finale au confirmat performanţe remarcabile pentru echipa românească.