Cine este Mădălina Bereș, canotoarea care va purta drapelul României la Tokyo. Mama sportivei, cu lacrimi în ochi la aflarea veștii: „Nu mai am cuvinte” | EXCLUSIV
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a anunțat joi numele celor doi sportivi purtători de drapel la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Aceștia sunt canotoarea Mădălina Bereș și înotătorul Robert Glință.
Mădălina Bereș, sportivă care va împlini 28 de ani pe 3 iulie, este născută în județul Iași, în comuna Mogoșești Siret, în apropiere de Pașcani.
Medaliată cu bronz la Olimpiada de la Rio, în 2016, campioană mondială cu barca de 8+1 și de 6 ori campioană europeană, Mădălina Bereș a fost descoperită la vârsta de 14 ani de antrenoarea Mariana Maliș, la o selecție făcută în comuna natală. Așa a ajuns la Orșova, unde s-a îndrăgostit de canotaj.
Cine este Mădălina Bereș, canotoarea ieșeană care va purta drapelul României la Tokyo. Mama sportivei, cu lacrimi în ochi la aflarea veștii: „Nu mai am cuvinte”
Într-un interviu acordat recent pentru ProSport, mama sportivei ieșene, Violeta Bereș, a explicat cum a ajuns fiica sa să practice canotajul.
La JO de la Tokyo, canotoarea Mădălina Bereş şi înotătorul Robert Glinţă vor purta drapelul României.
„Nici nu am gândit atunci când a plecat Mădălina de acasă, în 2007, că o să facă performanță și o să ajungă aici. Nici nu m-am gândit. Și v-am spus, când a plecat și Amalia, în 2011, visul nostru a fost să le vedem pe amândouă să tragă în aceeași barcă. Când erau mici jucau handbal la școală. Au fost firi mai băiețoase, jucau și fotbal cu băieții. Și așa a fost destinul.
A venit antrenoarea de la Orșova, doamna Maliș, și a selectat-o pe Mădălina. Inițial a spus că nu se duce, i-a dat cartea de vizită, a pierdut-o, apoi a găsit-o. A început clasa a 8-a aici și pe urmă s-a transferat acolo.
Mi-a spus clar: Mama, mă duc să stau un semestru și dacă nu-mi place vin înapoi.
Poți să vii și la o săptămână, că te primește înapoi la școală, i-am spus. Au fost foarte conștiincioase amândouă și la învățătură. Și la sport, și la școală au fost cu picioarele pe pământ. A stat un an, a stat doi și mi-a spus că dacă nu a renunțat până acum, rămâne definitiv. Amalia s-a dus pentru că am fost la Mădălina când a făcut 18 ani. Am mers la Orșova și a văzut-o antrenoarea.
S-a dus, a stat o lună de zile. Mădă i-a spus: Să știi că e foarte greu!
Păi dacă a fost așa de greu tu de ce nu ai renunțat?, a întrebat-o Amalia.
Eu nu am știut, dar îți spun ca soră că e foarte greu. Să nu crezi că e o joacă, a fost replica Mădălinei pentru sora sa. S-a dus, i-a fost și ei foarte greu la început, până s-a acomodat cu antrenamentele, dar a mers în continuare, nu a renunțat”, a povestit pentru ProSport Violeta Bereș, mama surorilor Mădălina și Amalia Bereș.
Doamna Bereș își amintește că atunci când erau mici fiicele sale nu prea erau atrase de apă, chiar dacă s-au născut pe malul Siretului: „(n.red. – Erau îndrăgostite de apă de mici?). Nu nimic! Noi avem Siretul aproape, dar dacă mergeam la Siret stăteau mai mult pe mal, nu prea se băgau în apă. Nu au avut nici în clin nici în mânecă cu înotul, cu apa. Acesta a fost destinul lor, să fie acolo unde sunt acuma.
Sunt niște copii minunați, copii care au luat viața în piept de la 14 ani și au suportat toate greutățile. Pe când alte fete la 14 ani poate se joacă încă cu păpuși acasă. Ele nu au știut de asta. Au luat viața în piept, au devenit foarte conștiincioase, foarte responsabile de munca pe care o au de făcut. Au fost foarte mulți în clasă și la Orșova, și la tineret, dar puțini au rămas să ajungă la lotul olimpic și să continue”, a continuat mama Mădălinei.
„Nu mai am cuvinte!”
Contactată de ProSport, mama Mădălinei Bereș a fost uimită când a aflat că fiica ei va fi port-drapel la Jocurile Olimpice: „Sunt foarte mândră! Nu m-am gândit vreodată la așa ceva. Sunt foarte mulți sportivi foarte buni în delegația României și să fie aleasă Mădălina este ceva la care nu mă gândeam, sincer. Nu mai am cuvinte. Bucuria e prea mare ca să-mi pot găsi cuvintele acum”.