Campionii Cupei Mondiale la biatlon, ediția 2020-2021, sunt doi norvegieni, Johannes Thingnes Boe, respectiv Tiril Eckhoff.
Norvegia a dominat categoric ultimul sezon al Cupei Mondiale de biatlon. La masculin a obținut patru din primele cinci poziții la „general”. La feminin a avut, de asemenea, cele mai bune două sportive.
România a fost aproape inexistentă. La masculin, George Buta a terminat pe locul 90. La feminin, situația fost și mai cruntă. Nicio reprezentantă nu a punctat în acest sezon în clasamentul Cupei Mondiale.
Campionii Cupei Mondiale la biatlon, ediția 2020-2021, sunt norvegienii Johannes Thingnes Boe, respectiv Tiril Eckhoff.
La masculin, câștigătorul Globului de Cristal a fost decis chiar după ultima tragere a sezonului, în proba de masstart de la Oestersund (Suedia), într-o zi în care vântul a suflat destul de tare. JT Boe a reușit să termine în fața lui Sturla Holm Laegreid, iar titlul l-a cucerit pentru un avans de 13 puncte la „general”.
Campionul nu a excelat la tragere pe parcursul sezonului, dar a schiat foarte bine, iar acum și-a trecut în palmares al treilea Glob de Cristal consecutiv. TJ Boe a egalat performanțele lui Frank Ullrich (1979-1982) și Raphael Poiree (1999-2002), singurii cu trei trofee la rând, înainte ca Martin Fourcade să devină campion în 7 ani consecutivi (2011-2018).
Sturla Holm Laegreid a terminat cu trofeul cuvenit celui mai bun biatlonist la U25 (sub 25 ani). La primul său sezon complet, norvegianul a adunat nu mai puțin de 7 victorii în probleme individuale.
Clasament general masculin
Johannes Thingnes Boe (Norvegia) 1052 puncte
Sturla Holm Laegreid (Norvegia) 1039 puncte
Quentin Fillon Maillet (Franța) 930 puncte
Tarjei Boe (Norvegia) 893 puncte
Johannes Dale (Norvegia) 843 puncte
La feminin, lucrurile au fost mult mai clare, dar tot o „afacere” norvegiană. Tiril Eckhoff a obținut 13 victorii pe parcursul sezonului și a câștigat primul său Glob de Cristal. La U25 s-a impus Dzinara Alimbekava (Belarus), doar pe locul 7 la „general”.
Tiril Eckhoff a dominat cu autoritate sezonul, la final ajungând la doar o victorie distanță de recordul Magdalenei Forsberg din sezonul 2000/2001 (14 victorii). Norvegianca a câștigat 52,4 puncte per competiție.
Clasament general feminin
Tiril Eckhoff (Norvegia) 1152 puncte
Marte Olsbu Roeiseland (Norvegia) 963 puncte
Franziska Preuss (Germania) 840 puncte
Hanna Oeberg (Suedia) 826 puncte
Dorothea Wierer (Italia) 821 puncte
După retragerea Evei Tofalvi din activitate, România a devenit inexistentă în etapele de Cupă Mondială de la biatlon.
La feminin, nu a avut nicio sportivă care să fi intrat în puncte la vreo etapă. Iar la ștafetă a terminat pe locul 24, ultimul. Pe națiuni, România a coborât pe locul 27, cu aproximativ 10 poziții față de perioada în care activa Eva Tofalvi. Belgia și Rep. Moldova au terminat cu punctaje mai bune. Mai jos au fost doar Marea Britanie, Croația, Groenlanda și Australia.
La masculin, George Buta a obținut 7 puncte și a terminat pe locul 90 la „general” din 101 sportivi care au reușit să puncteze. La ștafetă, România a fost pe locul 21 ca punctaj din 27 de națiuni.
Următoarea ediție este una în care va cuprinde în mod normal și Jocurile Olimpice de la Beijing.
Sezonul de biatlon 2020/21 al Cupei Mondiale la biatlon a fost dus la bun sfârșit, având în vedere incertitudinea care a predominat din cauza pandemiei de coronavirus.
Peste 22.000 de teste PCR SARS-CoV-2 au fost efectuate în timpul sezonului. IBU a furnizat propriul sistem de testare și laborator de deplasare, pentru a maximiza eficiența și a asigura siguranța sportivilor și a participanților.
Iar cifrele au arătat că interesul pentru biatlon a crescut în timpul pandemiei. A existat o creștere de 7% a orelor vizionate la Campionatele Mondiale IBU de la Pokljuka, comparativ cu evenimentul de anul trecut. În Suedia și Norvegia, evenimentele din timpul Campionatelor Mondiale au atins cota de piață de peste 80%, iar în Germania, cea mai mare audiență medie pentru un eveniment a ajuns la peste 5 milioane.
Fotografii: IBU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER