CNN anunță 100 de morți la Kiev. Interviu cu cel mai cunoscut ucrainean din sportul românesc: „Nu vreau să mai văd morți și răniți”
UPDATE 16:15 Publicația Kiev Post anunță un nou bilanț: 42 de morți în incidentele produse astăzi: 15 la hotelul Kozatsky Hotel, 12 la hotelul Ukraina, 7 la poșta centrală din Kiev și 8 pe strada Kreșciatik. Pe Internet circulă imagini explicite cu protestatari împușcați în ciuda faptului că aveau ca protecție scuturi de oțel. Doctorul Olga Bohomoleț susține că morții din holul hotelului Ukraine au fost „loviți de focuri de armă de mare precizie, iar muniția are suficientă putere să producă fracturi osoase importante”. Postul american de știri CNN, care-l citează pe șeful serviciului medical din tabăra protestatarilor, anunță un număr de victime mult mai mare, 100 de morți!
Joi dimineață, cu puțin timp înainte de ora locală 9, violențele au reînceput în centrul Kievului. Conform presei occidentale, bande de tineri înarmați cu topoare, cuțite, bare și scuturi de oțel, asimilați protestatarilor care cer demisia președintelui Viktor Ianukovici, au atacat forțele de ordine, provocând intrarea în scenă a trupelor speciale Berkut. În urma focurilor de armă automată, zeci de răniți au fost cărați în afara zonei de conflict pe tărgi improvizate, în timp ce alte zeci de corpuri – 35 de morți în 4 locații diferite, potrivit diferitelor relatări – au fost întinse pe caldarâm și acoperite cu pături și prelate . Bilanțul de astăzi se adaugă celor 25 de morți și sutelor de răniți din incidentele de marți seară.
În Rusia, țară acuzată de liderii americani și europeni că sprijină regimul Ianukovici, sportivii ucraineni aflați în Satul Olimpic de la Soci au arborat drapelul țării, cu panglici negre de doliu cusute. Mai mulți reprezentanți ai Ucrainei s-au retras deja de la Jocurile Olimpice în semn de protest față de înăbușirea în sânge a protestelor de la Kiev.
În acest context, ProSport a stat de vorbă cu cel mai cunoscut ucrainean din sportul românesc pentru a dezbate tot ce se întâmplă la Kiev. Călit în sportul sovietic cu crosă și puc, și venit la București din 1999, la Rapid, hocheistul Evgheny Pisarenko (34 de ani, 1,92 m, 95 kg) a patinat mai bine de un deceniu pentru Steaua, grupare cu care a câștigat patru titluri (2002, 2003, 2005 și 2006) și cinci cupe (2002, 2005, 2006, 2009, 2012). Căsătorit cu o româncă, Alina, Pisarenko joacă în prezent la Corona Brașov și e primul străin naturalizat din naționala României de hochei pe gheață. A legat nenumărate prietenii cu români și își împarte timpul pe ruta București-Brașov-Kiev. Aflat în Ungaria, la Dunaujvaros, pentru meciul din Liga Mol, Dab Docler – Brașov, fundașul cu o statură impresionantă a răspuns la al doilea apel.
Salut, Evgheni. Ce mai faci?
Sunt în Ungaria, cu Corona, avem meci diseară, la ora 19:00, cu Dab Docler.
„Sunt un ucrainean îndrăgostit de România și un român îndrăgostit de Ucraina” e auto-caracterizarea pe care o făceai într-un interviu ProSport din urmă cu doi ani. E valabilă și acum?
E valabilă și acum. Bănuiesc de ce m-ai sunat…
Presupun că ești conectat la tot ceea ce se întâmplă în țara ta. Cât de mult te afectează?
E dezastru, nu trebuia să se ajungă până aici, la un război civil. Nimeni nu știe cum a fost provocat tot acest haos, nimeni nu știe unde-i dreptatea.
Tu unde zici că e?
E undeva pe la mijloc. Pentru că nu trebuia să se treacă la violențe, la clădiri ocupate, incendiate. Toată lumea a înțeles că e nevoie de o schimbare, dar acum tuturor le e frică de ce se întâmplă pe străzi. Ideea e că sunt doar grupuri de radicaliști care provoacă incidentele, care adoptă violența. Nu toți cei de pe stradă sunt așa.
Și din cine sunt formate aceste grupuri?
Sunt mai multe la mijloc. Oamenii au fost trimiși special să provoace. Au fost susținuți și financiar, și logistic! De unde bani să vină să stea pe străzi, ba chiar să aibă, am auzit, și arme!
Și cine i-a trimis?
(Tace) …
Crezi că fac parte și din galeriile echipelor de fotbal?
Posibil.
Știu că ai rude și prieteni în Kiev. Ai mai vorbit cu ei?
Da, tot timpul. Și aștept să mă duc și eu acolo cât mai repede. Noi nu avem cum să ne conturăm de afară o imagine pentru că fiecare canal media prezintă subiectul din diferite unghiuri de abordare. Dacă mă uit la Euronews, văd ceva. Dacă dau pe CNN, sesizez o altă realitate. Dacă mut pe canalele ucrainene e altceva.
La ce te referi?
La faptul că nici presa nu poate cuprinde sau nu poate înțelege tot backgroundul evenimentului.
Presa britanică anunță 35 de decese la Kiev joi dimineață…
Foarte trist, nu trebuia să se ajungă aici.
Și ce anticipezi că se va întâmpla?
Nu mai vreau să văd morți și răniți. Sper să nu se întâmple și ceva mai rău. Nu trebuia să se ajungă aici, cred că forțele de ordine au intervenit prea târziu. Oricum, nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru ce se întâmplă acum în Ucraina.
Ce înseamnă ceva mai rău?
Se poate și mai rău de atât.
Unul dintre cei mai activi oameni ai opoziției este Vitali Kliciko, președintele UDAR (Uniunea Democratică a Alianței din Ucraina). Cum percepi tu prezența lui pe baricade?
Nu cred că e locul lui acolo. Nu e locul lui în politică, Vitali se află la locul nepotrivit acum.
De ce?
(Nu răspunde) …..
O ultimă întrebare. Cum comentezi decizia conaționalilor tăi de a pleca de la Jocurile Olimpice de la Soci. Hotărârea a fost luată azi…
Am auzit. Doar câțiva au plecat. E un lucru firesc, pentru că-și iubesc țara și sunt niște sportivi cu viteză de reacție și care au atitudine. Nu-i lasă inima să stea departe de Ucraina când vezi ce se întâmplă pe acolo. Sunt foarte multe la mijloc. Și îmi pare rău că ies în evidență toate scenele violente.
Îți mulțumim. Succes diseară!
Mulțumesc și eu.
REVOLUȚIA DE LA KIEV PE TWITTER
@ChristopherJM Dovada că forțele de ordine sunt înarmate, deși ministrul de interne susține contrariul. Fotografie cu un lunetist, surprinsă de Kiev Post
@maxseddon Un preot scoate din tabăra protestatarilor polițiștii capturați pentru a primi îngrijiri medicale
@RolandOliphant Imagine șocantă de la punctul medical din Piața Independenței din Kiev. Un preot citește la căpătâiul morților