Colaborare inedită între România și Japonia în domeniul Judo-ului
Zeci de sportivi români se pregătesc deja pe tatami alături de judokani din patria mamă a acestui sport. Astăzi, la București, reprezentanții Federației Române de Judo, ai Comitetului Olimpic și sportiv român și oficialități din provincia Japoneză Fukuoka au semnat un memorandum de pregătire comună, ce are ca scop îmbunătățirea performanțelor sportivilor români.
Începând de anul trecut, judokanii români din lotul olimpic se pregătesc tocmai în Japonia, asistați de un antrenor japonez. Președintele Comitetului Olimpic și sportiv român susține astfel de inițiative în sprijinul tuturor federațiilor cu șanse reale de a obține rezultate la Tokio 2020.
„Am făcut un protocol cele două orase prin care federatiile din România pot accesa stagii de pregatire in Japonia. Federația Română a stabilit un contact si cu primaria din Fukuoka. Sunt mai multe provincii, mai multe prefecturi din japonia care in baza un unui program guvernamental pot organiza stagii de pregatire cu diferite echipe nationale, cu diferite federatii din toata lumea in vederea pregatirii pentru Jocurile Olimpice de la Tokio”, a declarat Mihai Covaliu, președintele COSR.
„Pe noi, din judo ne onorează foarte mult această colaborare și în plan administrativ, pentru că Japonia e mama judo-ului și ne onorează acest protocol pe care l-am semnat. Sperăm să fie de bun augur acest protocol si această perioadă de colaborare, care a început deja si va continua până la Jocurile Olimpice și să cucerim medalii”, a punctat președintele FRJ, Cozmin Gușă.
Sportivii români au multe lucruri de câștigat în urma acestei experiențe.
„Scopul nu e ca românii să devină japonezi, ci mai degrabă să existe un schimb, astfel încât sportivii români să preia lucrurile bune de la sportivii japonezi și să le adapteze la felul în care sunt ei”, spune antrenorul nipon Kohei Oishi.
„A fost un vis mai vechi de-al meu pe care l-am realizat datorită domnului Oishi care ne-a pus în legatura cu primaria din Koga si am reusit ca in două stagii sa ducem si lotul de juniori si de seniori, copii de viitor, cadeti si juniori care au stat o luna de zile din Japonia si au vazut sistemul japonez care ne ajuta foarte mult pe noi in viitor. Primarul orașului Koga din Fukuoka și-a pierdut bagajele între zboruri însă s-a arătat încântat de România și mai ales de preparatele culinare specifice pe care le-a degustat deja cu ajutorul sportivilor pe care i-a cunoscut în Japonia”, a declarat Florin Berceanu, antronorul lotului olimpic al României.
„A fost un schimb cultural foarte reușit, i-am primit pe sportivii români care au participat la diverse evenimente cu sportivii japonezi, și am început schimbul cultural de la ceva foarte de bază, cum ar fi mâncarea românească”, a declarat Kazuki Tanabe, primarul orașului Koga.
Colaborarea dintre Federația Română de Judo și oficialii japonezi va continua până la Tokio 2020 însă ea ar putea continua și pentru următoarele Jocuri de la Paris 2024.
Oficialii japonezi prezenți la București au venit nu doar cu daruri pentru partenerii din România ci și cu câteva povești.
Toți japonezii care au mâncat ciorbă au fost încântați. Țoți au spus ce bună e și că se potrivește foarte bine cu gustul japonez, deși mâncarea e mult diferită.