Orașul premierelor, Timișoara, va fi gazda primului Campionat European de Alergare timp de 24 de ore, pe 26-27 mai 2018. În România vor sosi cu această ocazie sportivi din alte 25 de țări obișnuiți cu aceste curse în care sportivii își depășesc propriile limite la un nivel peste cel al maratonului. La sfârșitul săptămânii trecut, reprezentanții IAU (International Associations of Ultrarunners) au inspectat condițiile din Capitala Banatului și au fost mulțumiți de ce au găsit aici.
Partea interesantă este că locația aleasă pentru cursă este Parcul Copiilor „Ion Creagă”, locul de joacă de pe malul Begăi al copiilor din urbe. Cursele de ultraatletism presupun o distanță care o depășește pe cea de maraton, 42.195 de km. Condiția ca un astfel de rezultat să fie omologat este ca la masculin, un sportiv să fugă peste 175 de km, iar la feminin, o competitoare să înregistreze peste 150 de km alergați. Este vorba de o disciplină sportivă relativ tânără, deoarece Asociația Internațională de Ultraatletism s-a înființat în 1982 în Austria, iar de câțiva ani și-a mutat sediul la Monaco.
Timișoara a trecut cu brio de inspecție
Conform cerințelor competiției, în week-end, condițiile de organizare au fost verificate de doi reprezetanți IAU: Francisco Montanez Gomes, delegatul tehnic, dar și Francisco Antonio Sanchez Rico, coordonatorul general IAU.
„E prima dată când vin în România. Suntem foarte fericiți. Organizația noastră e ca o familie, relațiile dintre membrii de organizare sunt foarte bune. Orașul e frumos și cred că vom avea aici o competiție fantastică. Suntem siguri că va fi cel mai frumos Campionat European de alergare de 24 de ore. Eu am organizat competița din 2017, dar sunt sigur că aici lucrurile vor sta și mai bine”, a declarat Sanchez Rico, prezent la Timișoara.
Premieră importantă pentru atletismul românesc
Pentru prima oară, România găzduiește o competiție europeană de ultraatletism, iar președintele federației, Florin Florea, a comparat acest aspect cu faptul cu cariera impresionată a atletei timișorence Iolanda Balaș, care a bifat mai multe premiere în competițiile de atletism internaționale.
Florea spune că forul pe care îl conduce dorește să dezvolte mai multe parteneriate de acest tip cu autoritățile locale din țară. „Faptul că în Timișoara se organizează această competiție face parte din planul federației română de atletism de a încheia parteneriate cu administrațiile locale. Sunt convins că foarte mulți timișoreni vor fi interesați. Atletismul înseamnă organizare, înseamnă viață, îți dă șansa de a-ți dezvolta prietenii”, a precizat președintele Federației Române de Atletism.
În organizare sunt implicați inclusiv oameni din alte orașe, după cum a punctat Diana Amza, președintele Comitetului de Organizare. „Lucrurile au decurs bine weekend-ul acesta. Mă bucur că se implică mulți oameni, avem în organizare persoane din București, Brașov, suntem noi, cei din Timișoara. Sunt foarte recunoascătoare că întreaga Românie contribuie cum poate să iasă acest eveniment internațional, care să ne deschidă ușa spre alte evenimente pe care să le aducem la noi în țară”, a punctat Amza.
Din România va participa o delegație de nouă alergători. Condiția de participare este ca sportivii să fi participat cel puțin la un concurs de alergare de 24 de ore în 2016, 2017 sau 2018. Vor concura 170 de sportivi din 26 de țări, conform organizatorilor.
Foto text: Sebastian TĂ‚TARU (Mediafax foto)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER