Condamnat pe motive de incompatibilitate, Sorin Buta conduce Federația Română de Bob și Sanie și vrea un nou mandat
Ziarul „Puterea” anunță „o nouă premieră în sportul românesc”: un condamnat penal (de la începutul lui 2015) se află la șefia unei federații sportive, într-un sport olimpic și dorește să meargă mai departe. Federația Română de Bob și Sanie este condusă din primăvara lui 2010 de Sorin Buta, fost deputat în legislatura 2008-2012 – mandat obținut pentru PDL, condamnat „pentru săvârșirea de acte de comerț incompatibile cu funcția pe când era în Parlament”. Potrivit dezvăluirilor exclusive ale sursei citate, Buta, care va împlini 54 ani pe 29 septembrie, nu numai că nu și-a dat demisia, dar vizează chiar un nou mandat: „Cluburile sunt mulțumite de activitatea mea, am reușit lucruri mari aici, așa că dacă mă vor, atunci voi candida și în 2018„.
- FR Bob și Sanie este singurul for românesc din categoria sporturilor de iarnă care se poate lăuda cu o medalie olimpică în palmares: în 1968, Ion Panțuru și Nicolae Neagoe câștigau argintul la cea de-a cincea ediție a Jocurilor Olimpice de la Grenoble, Franța
Explicația lui Sorin Buta
În urmă cu șapte luni, fostul deputat a primit o condamnare de un an și jumătate cu suspendare, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) concluzionând că acesta se face vinovat de trafic de influență în obținerea unor contracte în perioada 2009-2010, în baza probelor furnizate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Jurnalistul „Puterea” citează rechizitoriul care a stat la baza condamnării, care spune că „între anii 2009 și 2010, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a participat la mai multe discuții cu reprezentanți ai autorităților locale, din județul Argeș, context în care a negociat, întocmit și semnat diferite contracte de prestări servicii. Obiectul acestor contracte a constat în acordarea de consultanță în materie de construcții sau inspecție de șantier. Urmare a obligațiilor contractuale, inculpatul Buta Sorin Gheorghe a supravegheat și controlat în mod direct și nemijlocit activitățile legate de executarea acestor contracte„.
„Ce s-a întâmplat acolo sunt probleme personale, nu au legătura cu activitatea mea la federație„, a declarat Sorin Buta, în exclusivitate pentru „Puterea”. Buta se consideră nedreptățit de sentință, pentru că acele contracte „au însemnate sume încasate pe muncă. Nu s-a stabilit nici un prejudiciu, ci doar o incompatibilitate, iar pentru asta am fost condamnat. Toți banii erau din munca mea, mi-am plătit taxele și impozitele, doar că nu aveam voie să fac această activitate din postura de deputat„.
- În 2011, ICCJ stabilea definitiv și că deputatul în funcție Sorin Buta a fost colaborator al Securității. Magistrații au confirmat faptul că Buta, cunoscut sub numele de cod „Horia”, a furnizat contra cost organelor fostei Securități informații legate de studenții străini cazați în Complexul studențesc „Tei” – decizie pe care, la acea vreme, politicianul anunța că intenționează să o atace la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.