Construcția bazelor sportive în vremea coronavirusului | La sala polivalentă ce se ridică la Timișoara de aproape un deceniu nu se lucrează momentan. Care este noul termen de finalizare | GALERIE FOTO
România a intrat în stand-by de când s-a instituit starea de urgență, perioadă în care deja s-au dat noi restricții pentru cetățeni, în două ”calupuri” după data de 16 martie. Un semn de întrebare important se referă la cum va întârzia situația actuală construcția unor baze sportive din România, în proces de ridicare. Deja o sală mai mult decât întârziată este sala polivalentă de peste 2500 de locuri care se ridică la Timișoara, nu departe de Stadionul ”Dan Păltinișanu”. După aproape un deceniu, termenul stabilit recent nu este o veste bună pentru lumea sportului timișoreană.
Pentru sală s-a semnat un contract nou. Recent, a fost stabilit și graficul efectiv de lucrări. Sala aparține în proporții egale de Primăria Municipiului Timișoara și Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT), dar de contracte și de șantier se ocupă instituția de învățământ, întrucât ei au început proiectul, la care autoritățile locale au aderat pe parcurs, când se intrase în blocaj financiar. Luna aceasta, vechiul rector, Viorel Aurel Șerban, care a avut două mandate de câte patru ani, a predat ”ștafeta” noului rector, Florin Drăgan. Trebuie spus că sala a început în 2010, când rector al UPT mai era actualul primar al Timișoarei, Nicolae Robu.
Peste un deceniu pentru o sală
Florin Drăgan spune că actele semnate cu noua firmă, care va finaliza sala, s-au semnat și prevăd termenul de vara anului 2021. Așadar, sala va avea nevoie de peste zece ani pentru a fi gata!
”Eu, din 16 martie, am preluat efectiv mandatul de rector. Contractul cu firma noua s-a semnat chiar cu o săptămână înainte. S-a făcut și un grafic pentru lucrări, termenul pentru ca sala să fie finalizată ar fi vara anului viitor”, a declarat, pentru ProSport, rectorul UPT, Florin Drăgan.
De când s-a început proiectul, inițial ca sală strict pentru handbal, au existat piedici financiare, două firme au intrat în insolvență, iar alte întârzieri au fost provocate de modificarea legislației în caz de incendii, după tragedia din Colectiv.
Când vor intra muncitori pe șantier?
Deocamdată, noua firmă nu a intrat efectiv pe șantier la noua sală. În ultimele luni, o parte din acoperiș a fost decopertat, dar de către vechea firmă. Rectorul spune că nu știe dacă se va lucra pe perioada stării de urgență.
”Noua firmă nu a intrat încă efectiv pe șantier, pentru că nu erau gata documentele, nu aveau baza legală. La acoperiș sunt lucruri făcute de vechea firmă, din câte am înțeles. Rămâne de văzut dacă în starea de urgență se va putea lucra, pentru că nu este vorba de ceva ce ține de urgențe sau alimentarea populației”, a mai spus Florin Dragan.
Sala polivalentă nouă din Timișoara ar urma să aibă tribune pe ambele părți, acoperiș în formă de semicerc, precum și un videobox în centrul tavanului. Tot ce urmează să fie montat este deja cumpărat și stă în depozite.
Fotografiile din galeria foto au fost realizate la data de 19 martie 2020