În sala de sport de pe Calea Plevnei, din București, zeci de puști se antrenează de zor. Se pregătesc într-un sport care, la noi, e din ce în ce mai puțin mediatizat: luptele greco-romane. România are tradiție la această disciplină olimpică veche, dar în ultima vreme nu a mai scos mari campioni. Printre zgomotul bușiturilor de pe salteaua tare și răcnetele copiilor se aud mult mai strident vocile puternice ale antrenorilor. Sunt atât de puternice, încât imediat părul ți se face măciucă în cap. Sunt precum strigătele de luptă ale comandanților.
Un băiat brunet, tuns scurt, militărește, se remarcă prin tehnica și agilitatea cu care își doboară adversarii. Are 14 ani și se numește Alexandru Dumitru. E legitimat la clubul sportiv Steaua și se anunță un viitor mare campion. Antrenorii spun despre el că peste câțiva ani reprezintă șansa României să mai prindă medalie olimpică la luptele greco-romane.
Se bate cu cei mari pe semnătura părinților
Deși are doar 14 ani, Alexandru concurează în turnee cu băieți mai mari ca vârstă decât el. Participă pe semnătura părinților. Dar doar așa poate deveni și mai puternic. De la vârsta de 12 ani practică acest sport. Iar în numai doi ani a obținut 12 medalii, majoritatea de aur la diferite turnee și concursuri naționale și interșcolare. „Cea mai valoroasă e obținută săptămâna trecută la Campionatul Național școlar la cadeți. Am luat locul întâi”, ne lămurește micul luptător când ne vede fețele mirate atunci când îi admirăm multitudinea de medalii.
„Alexandru are viteză, mobilitate, tehnică și un psihic bun. Acum a acumulat și forța necesară. Are toate calitățile să reușească”, Adrian Popa, antrenor CS Steaua
Fermecat de starul din wrestling, John Cena
Alexandru a ales să practice luptele greco-romane, surprinzător, într-o lume în care majoritatea copiilor aleg să meargă la fotbal. Dar transmisiunile de wrestling de pe Sport.ro atrag mulți telespectatori, mulți dintre ei având vârste fragede. Cam așa s-a întâmplat și cu Alexandru. „De mic mă uitam cu mare plăcere la luptele de wrestling. Favoritul meu, ca și al multora, e John Cena. Așa am ajuns în sala de lupte greco-romane. Nu m-au speriat nici antrenamentele, nici căzăturile. Am o dorință prea mare ca să mă dau la o parte”, ne spune el. Îl întrebăm care e. Ne răspunde scurt: „Să ating cerul”, după care vede că suntem nelămuriți și continuă: „Să ajung la Olimpiadă și să câștig”. O voință într-adevăr puternică.
Antrenorii pariază pe el. Inclusiv marele campion Rusu
Antrenorul lui Alexandru e Adrian Popa, lector universitar, multiplu campion național și campion european în 1976. Dar de trei luni de luptătorul stelist se ocupă și cel mai mare sportiv din toate timpurile al României la această disciplină, Ștefan Rusu. Acesta din urmă a participat la trei olimpiade, unde s-a clasat de fiecare dată pe podium. Locul întâi la Moscova în 1980, locul doi în 1976 și locul trei în 1984. „Alexandru are viitorul înainte. Dacă va continua să se pregătească bine, poate ajunge la Olimpiadă, țelul fiecărui sportiv”, spun ei.
Începe Campionatul Național la Costinești
O nouă ediție a Campionatului Național de lupte greco-romane rezervat băieților cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani va începe în acest weekend la Costinești, eveniment organizat și cu sprijinul autorităților locale. Azi, luptătorii trebuie să treacă proba cântarului, iar concursul se desfășoară mâine și duminică. Alexandru Dumitru speră să obțină și aici o medalie. Poate chiar pe cea de aur la categoria sa.
Se duce la școală și face și două antrenamente pe zi
Alexandru Dumitru se trezește în fiecare dimineață la 07:00. Se duce după-amiaza la școală, dar dimineața și seara se antrenează câte două ore în sală la luptele greco-romane. „Pe lângă ceea ce lucrăm pe saltea, Alexandru trebuie să lucreze la forță. Printre alte exerciții, el face zilnic tracțiuni la bara fixă, cinci-șase serii de câte 20 de repetări, flotări, abdomene, 10 urcări pe frânghie”, ne spune antrenorul Adrian Popa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER