COSR și FR de Gimnastică au conceput luni spre marți memorii după tot ce s-a întâmplat la finalul de la sol, concursul de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Mihai Covaliu, președintele COSR, a trimis o scrisoare către CIO denunțând punctajele arbitrilor la proba de sol.
Surse ProSport susțin că oficialii federației s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv, Șansele sunt reduse de a recupera medalia, dar demersurile trebuie realizate.
Spre exemplu la JO Atena 2004 a fost cel mai mare scandal la individual compus, recunoscut de arbitru.
Pentru prima oară în istorie, un american a cucerit aurul olimpic la individual compus, Paul Hamm. Arbitrii l-au dezavantajat evident cu o zecime de punct pe Yang Tae-Young. Un sud-coreean care, din notarea arbitrilor, a fost aruncat la medalia de bronz.
Vinovații s-au găsit ulterior și au fost sancționați: oficialii care dăduseră notele la paralele inegale.
Nu i s-a făcut dreptate asiaticului, pentru că s-a invocat faptul că acesta nu făcuse contentația în cele 3 minute regulamentare.
Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul patru la sol, luni, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe cinci.
Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestație şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziția a treia.
Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.
Ecaterina Szabo a afirmat, luni, după finala la sol a concursului de gimnastică artistică faptul că poate americanii au mai multă şansă, precizând că sportivii români trebuie să facă exerciţii de nota 15 pentru a primi 10
„Trebuie să fim mai tari, trebuie să fim mai buni ca să avem o medalie, mult mai buni. Îmi aduc aminte că atunci când făceam gimnastică antrenorii mei tot timpul îmi spuneau Cati, tu tot timpul trebuie să te pregătești pentru 15, ca la concurs să ai 10.
Şi aşa şi este, trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte, ca să ai o medalie. Fiindcă suntem români, poate că americanii au mai multă şansă, nu ştiu ce să spun. Dar trebuie să ne pregătim mult mai mult, să fim de 15, ca să luăm 10”, a declarat fosta mare gimnastă română pentru Agerpres.
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a trimis o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, adresată direct președintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestației exercițiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca.
„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.
Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.
Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia.
Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.
Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justă a cazului prezentat.
Cu deosebit respect,
Mihai Covaliu”, este mesajul transmis de Mihai Covaliu.
„Vă reamintim că Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie. În conjunctura acordării notelor și acceptării contestațiilor, victimă a fost și Ana Bărbosu, care pentru un minut și jumătate a fost pe locul 3”, se mai arată în comunicatul COSR.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER