În jur de 200 de oameni, alături de câteva mii de copii prin școli, practică acest sport în România – cricketul. Este o disciplină sportivă care se aseamănă cu oina noastră, dar și cu baseball-ul.
Cei mai mulți practicanți din țara noastră provin din India, Pakistan, Marea Britanie ori Australia. Muncitori, studenți, antreprenori sau chiar elevi. Ei sunt 90 la sută.
Printre ei și câțiva români rătăciți de la oină, îndrăgostiți iremediabil de cricket.
La Moara Vlăsiei, în Ilfov, la 25 de kilometri de București, găsim singurul teren omologat din România. Respectă dimensiunile standard, tușa pe care o vedem la fotbal este de fapt o sfoară mai groasă.
„Atunci când joacă fetele, în acest mod, putem micșora terenul”, ne spune australianul Andrew Begg, antrenor federal la Federația Române de Cricket.
Stabilit în șara noastră, cu afaceri de mai bine de două decenii, s-a bătut pentru nașterea acestui sport în România.
„Azi avem 10 echipe de băieți în campionatul intern, o echipa națională masculină și una feminină. Ultima este formată cel mai mult din românce, nu alte naționalități. Suntem invitați să jucăm în turnee și planificăm din timp la începutul anului, având în vedere bugetul nostru, la ce turnee vom participa.
E deplină sportivitate, nu sunt probleme de arbitraj. Iar fiecare echipă se duelează cu alta, este un spirit de fair-play desăvârșit. Venim aici weekend de weekend. Toți ne simțim bine”, a declarat pentru Prosport Andrew Begg.
Întrebarea vine imediat. Dar când plouă ce faceți, dar iarna? „Nu jucăm și nu bem alcool! Așteptăm să iasă soarele. Iar iarna jucăm în sală.
Se mai joacă cricket la Timișoara, Cluj ori Constanța, însă nu există un teren special. Se joacă peste cele de fotbal. Nu prea avem ce face, infrastructura nu ne ajută”, ne declară Begg.
Cea mai timpurie formă a unui joc de cricket se spune că a fost un joc pentru copii în anumite părți ale Angliei. Este posibil ca jocul să fi derivat numele său dintr-un cuvânt vechi englezesc, Cryce, care însemna o cârjă sau o tijă.
Cricketul se crede că a fost inventat în Anglia de Sud. Unii cercetători susțin că jocul a fost jucat încă din secolul 13. În primii ani, cricketul a fost jucat de copii în mediul rural. O piatră a fost folosită în locul unei mingi, iar jucătorii au folosit o bâtă simplă formată dintr-o creangă.
Cricketul se joacă între 2 echipe a câte 11 jucători. În timp ce o echipă bate mingea, încercând să realizeze cât mai multe alergături (în engleză runs), un jucător de la cealaltă echipă aruncă mingea (bowler), făcând asta astfel încât să i-o dea jucătorului care o prinde (din spatele celui care o bate) și împiedicând echipa oponentă să marcheze alergături.
După un anumit număr de aruncături, care marchează un inning, echipele își schimbă rolurile. Un joc constă într-un anumit număr de inning-uri și poate dura până la 5 zile. Forma terenului este ovală (cricket field), iar în mijlocul ei se află o fâșie de pământ lungă de 20 de metri (cricket pitch).
Alergăturile se efectuează între construcțiile celor 2 capete ale fâșiei de pământ (numite wicket).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER