CSM București, sedus, anchetat și abandonat
În primul trimestru al anului trecut au fost aprobate 22 de miliarde de lei vechi pentru întreceri de șah
Anul acesta, cu un buget minimal, nu se mai dau nici măcar banii de salarii
CSM București trece prin paradoxul bunului sedus și abandonat. Folosit anii trecuți de consilierii puterii pentru a „sifona” banii publici, motiv actual de anchetă pentru Inspectoratul General al Poliției, clubul primăriei Capitalei trece prin momente critice din cauza problemelor financiare. Principiul e simplu: dacă nu mai este bun de muls, devine neinteresant. „Nu știu ce să mai fac. Am depus zeci de documente prin care am solicitat achitarea salariilor sportivilor și antrenorilor, dar mi s-au refuzat constant la plată”, spune președintele CSM, Petre Brănișteanu.
Primul efect al blocajului financiar: cele patru straniere din formația de volei și-au făcut bagajele și au plecat, lăsând echipa baltă în plin play-off pentru medaliile de bronz. Este vorba despre Katja Medved (Slovenia), Bridget Fonke (SUA), Mariya Karakasheva (Bulgaria) și Iulia Popova (Ucraina). „Sâmbătă și duminică au jucat la Constanța, în primele două jocuri, dar s-a văzut clar că nu se prea omoară să joace. Luni și-au făcut bagajele. Vom folosi jucătoarele pe care le avem, plus junioarele”, susține șeful secției de volei, Alexandru Grigoriu. În finala mică, Tomis conduce cu 2-0 la general și mai are nevoie de o victorie pentru locul 3.
Datorii la salarii din decembrie 2012
Fetele de la volei, ca și celelalte sportive ale clubului, au de recuperat salariile pe decembrie 2012 și februarie 2013. În luna martie, direcția de buget a primăriei, condusă de Vasile Săvoiu, a aprobat doar achitarea unor datorii „istorice”. În aprilie 2012, când a preluat clubul, Brănișteanu a moștenit restanțe de 3,7 miliarde de lei vechi, provenind din 2009, 2010 și 2011, când conducători erau Valentin Samungi și Iustina Cornel. Sumele nu sunt mari, fiind mai mici decât majoritatea cheltuielilor decontate cu competițiile prezumtiv fictive, anchetate acum de IGP. Ei bine, cel care a acceptat la plată anii trecuți acele deconturi este chiar Vasile Săvoiu, directorul care poate arunca acum clubul în aer cu blocajul financiar. „Nu mă întrebați pe mine de ce nu sunt plătite salariile. Eu nu vreau decât să mi se dea la timp bugetul aprobat”, a spus Brănișteanu. Conform declarației de avere, Săvoiu câștigă lunar la PMB 7125 lei (brut), mai mult decât primarul Oprescu (5505 lei). Încercările ProSport de a obține ieri după amiază un punct de vedere de la Primăria Capitalei au rămas fără rezultat.
În tot acest timp, ancheta polițiștilor vizavi de posibilele fapte de fraudă denunțate de actuala conducere se apropie de final. Unele surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru ProSport că până și specialiștii de la IGP, obișnuiți cu tot felul de cazuri, au rămas uimiți de cum s-au făcut cheltuielile la clubul primăriei capitalei. ProSport a intrat în posesia unor chitanțe aflate la dosar (pe numele mai multor firme), prin care s-au retras sume mari de bani direct din casierie (toate cu plafon maximal de 5.000 de lei). Partea care i-a frapat pe anchetatori este legată de chitanțierul folosit la încasare de cele patru-cinci firme partenere. Deși entități diferite, acestea au folosit același chitanțier de fiecare dată (filele au același cod de bare). Și încă un lucru interesant: pe niciun document din cele anchetate nu apare semnătura primarului Oprescu.
510.000 de euro pentru un sportiv calificat la JO!?
În ce privește partea sportivă, la dosar există o declarație prin care CSM București ar fi primit la începutul anului trecut 23 de miliarde de lei vechi (aproximativ 510.000 de euro) pentru pregătirea sportivilor în vederea JO de la Londra și pentru participarea în cupele europene. Clubul primăriei n-a avut niciun sportiv la Londra (o singură sportivă a avut barem, atleta Liliana Bărbulescu, dar și-a rupt tendonul cu o lună înainte de competiție) și nicio echipă în cupele europene! „Din punctul nostru de vedere, subiectul e închis. Dacă au fost bani aprobați pentru Londra atunci trebuie să știe cei care au venit după noi”, a declarat pentru ProSport fostul director economic, Iustina Cornel.