CSM Târgoviște, paradis financiar. CULISELE transferurilor de miliarde. Cum a ajuns voleiul târgoviștean o afacere sârbo-turcească

  • Două agenții de impresariat din Serbia și una din Turcia dețin grosul jucătoarelor care au trecut pe la echipa de volei feminin din Târgoviște în ultimii ani.
  • Șeful uneia dintre aceste agenții e team-manager la Volero Zurich, unde au ajuns Zoran Terzic și Zeljko Bulatovic, cei care au pregătit sezonul trecut CSM Târgoviște.
  • Pe altă filieră, cu rădăcini în Turcia, au fost transferate la Târgoviște jucătoare care n-au impresionat pe terenul de joc, dar au încasat bani frumoși de la CSM.


În trei sezoane petrecute în prima ligă, echipa de volei feminin CSM Târgoviște a cucerit un singur trofeu, Cupa României 2015-2016 și a jucat două finale de campionat. Din postura echipei care promova în vara lui 2013 din eșalonul secund, Târgoviștea a ajuns să se bată pentru titlul național, dar sumele care s-au alocat din bugetul local au crescut de la an la an, iar CSM a ajuns un adevărat paradis financiar pentru cei care au prins contracte cu echipa de volei. Agenți, jucătoare, antrenori, colaboratori și colaboratoare, toți au dus-o bine în ultimii ani, sursele noastre vorbind despre contracte de mii de euro pe lună plus transport, cazare, trei mese pe zi și petreceri de lux după victorii.

Cine controlează cu adevărat echipa și care sunt filierele pe care sunt aduși antrenorii și jucătoarele, aflați astăzi, după o documentare care a durat câteva săptămâni.

Olimpic Sports Management, sârbii care aduc sârboaice

Toate jucătoarele din Serbia care au evoluat la CSM Târgoviște în ultimii ani se află sub contract de impresariere cu Olimpic Sports Management, o agenție care are sediul în Belgrad și e condusă de Irena Tomovic. Pe site-ul oficial al agenției, alături de numele lui Tomovic apar încă patru sârbi, cu titulatura de manageri.

Sara Klisura, Suzana Cebic, Marta Drpa și Bianca Bușa sunt jucătoarele impresariate de Tomovic &co. care au evoluat pentru Târgoviște în ultimele două sezoane. OSM mai are voleibaliste în Divizia A1 din România, spre exemplu Radonjic la Lugoj sau Kecman la Târgu Mureș, însă nicăieri o adevărată legiune, ca la Târgoviște.

SB Community, sponsor al lui Volero Zurich

O altă agenție de casă a CSM-ului este SB Community, prezidată de un sârb de 39 de ani, Bojan Simurina. De la SB nu a venit nicio jucătoare la vicecampioana României, în schimb, prin Simurina, târgoviștenii i-au acontat pe Zoran Terzic și Zeljko Bulatovic, pentru returul sezonului 2015-2016.

La finalul sezonului, Terzic și Bulatovic au plecat din România cu destinația Volero Zurich. Și o surpriză: SB Community este sponsor al echipei elvețiene care va juca în Euroligă, iar patronul Simurina ocupă funcția de team-manager la Volero. De altfel, o fotografie sugestivă cu Terzic semnând înțelegerea cu Volero este postată pe site-ul agenției, de la începutul acestei luni.

SB deține drepturile pentru nouă antrenori. Șase dintre ei au pregătit, în ultimele sezoane, formația din Zurich, manageriată de Simurina! În afară de Terzic și Bulatovic, aterizați recent în Elveția, Svetlana Ilic (2011, 2012), Dragutin Baltic (2013), Vladan Radonjic (2015) și Avital Selinger (2015) au și ei în CV prezențe pe banca lui Volero.

Culmea, Dragan Nesic nu are legături cu agenția lui Simurina. Până în ianuarie 2016, niciun tehnician impresariat de SB Community nu antrenase în România.

Povești cu turci și cu fete frumoase

Apropo de Nesic, simpaticul tehnician care a condus CSM-ul spre prima finală din istorie a fost recomandat de Bulent Cadar, fost manager al lui Tomis Constanța și un apropiat al Dianei Calotă, căpitanul echipei târgoviștene. Nesic a ajuns la Târgoviște în vara lui 2014. Tot pe o filieră de la Istanbul au venit și câteva jucătoare, Lola Arslanbekova, Eva Chantava și Gwen Rucker, toate fiind manageriate de Shining Stars, agenția turcului Tunc Asfar, bun prieten al lui Cadar!

În afară de Rucker, niciuna nu a avut evoluții consistente la CSM. Iar ca o paranteză, Lolei i-a fost înjumătățit salariul în pauza de iarnă a sezonului 2014-2015, iar Chantava a fost trecută pe linie moartă după venirea sârbilor Terzic & Bulatovic. Despre Arslanbekova s-a spus că ar fi încasat inițial aproape 10.000 de euro pe lună la Târgoviște.

  • Departe de toată această încrengătură, cu sârbi, turci, agenții, impresari, jucătoare și contracte de mii sau zeci de mii de euro, la CSȘ Târgoviște se pregătesc câteva puștoaice, sub comanda eternului Nelu Atanasiu. „Avem posibilitatea să mai angajăm pe cineva la secția de volei, dar nu vine nimeni”, vorbește directorul clubului, Cătălin Tănase.
  • Disponibilizat de la CSM Târgoviște după promovarea echipei în prima ligă, Ion Dobre „Țăranu”, un împătimit al fenomenului, nu înțelege de ce se plătesc atâtea comisioane impresarilor și agențiilor: „Când mă ocupam eu de echipă, mergeam în țară și vedeam personal jucătoare. Un leu nu plăteam agenților. Mai bine făceam un cantonament sau le puneam ceva în plus fetelor la salarii, care nu erau în niciun caz mari, ca acum”.
  • Declarație a voluntarului Gabriel Boriga, în cotidianul Jurnal de Dâmbovița, în 5 ianuarie 2016: „Când alții stăteau cu cârnatul în farfurie și sarmaua în gură, noi omoram telefoanele și email-urile, eram prin Belgrad și negociam cu antrenorul”.

10% din contractul unei jucătoare încasează o agenție de impresariat

Publicat: 15 06. 2016, 10:07
Actualizat: 15 06. 2016, 10:08