Pentru prima dată în ultimii ani, sunt semne că sportul românesc poate să scoată capul în Europa la nivelul jocurilor de echipă, iar consiliile locale și județene din țară au la îndemână un model de succes: CSM București.
Clubul aflat în subordinea Primăriei Capitalei a dat anul acesta lovitura: două cupe europene – Liga Campionilor la handbal feminin și Challenge Cup la volei feminin -, tilul național la handbal feminin și Cupa României la handbal masculin, finală la handbal masculin și locul 3 la volei feminin. Este adevărat, CSMB a beneficiat de un buget bun, în concordanță cu bugetul municipalității (alocația sportului a fost în jurul a 1% din total, ceea ce nu înseamnă un exces, ci o normalitate), însă mai sunt orașe în țară care au fonduri pentru a realiza proiecte la fel de frumoase. Totul este să existe un concept, o prioritate, oameni implicați și să nu le fie puse bețe în roate. Cam acestea au fost și secretele reușitei CSM București.
Proiectul CSMB, care a dus la „explozia de performanță” de acum, a pornit în 2014, când director general era Constantin Căliman. Puțini știu însă că în toamna anului trecut, clubul ajunsese într-un blocaj financiar care putea să dinamiteze tot proiectul, nu doar echipa feminină de handbal. Țineți minte meciul de la Sala Apollo cu HCM Roman, când jucătoarele braziliene au stat în tribune, ca formă de protest pentru salariile neplătite? Momentul respectiv a fost doar vârful aisbergului: ce a fost sub apă știu doar cei implicați. Criza a fost depășită la finele toamnei, cu multă diplomație, atunci când Constantin Căliman a făcut pasul înapoi, iar CCMB a apobat rectificarea de buget necesară pentru ca activitatea sportivă de mare performanță să nu aibe de suferit. La conducerea clubului a venit Bogdan Vasiliu, au sosit și banii, iar situația s-a liniștit. La toate secțiile, nu doar la cea de handbal feminin, cu plăți echitabile și la timp.
De la echipa feminină a plecat numai Deonise Fachinello, iar toate celelalte jucătoare au reintrat în obiectivul stabilit inițial – titlul național și calificarea în Final 4. Kim Rasmussen a fost primul care a resimțit noul suflu: „Atmosfera a devenit din ce în ce mai bună”, a fost declarația dată de antrenorul danez atunci când a radiografiat sezonul, după câștigarea Ligii Campionilor. Eugen Banciu, managerul echipei feminine de volei CSMB: „Suntem un club tânăr, cu oameni tineri. Toți am avut ambiția de dovedi că se poate. A fost și o concurență benefică între toate secțiile. Pe noi, cei de la volei, ne-au ambiționat rezultatele fetelor de la handbal și am vrut să arătăm că și noi putem ajunge sus. Nu e rivalitate, ci prietenie și sprijin reciproc, semn că ne-am felicitat la fiecare rezultat obținut. Am avut liniștea financiară necesară și o relație foarte bună cu conducerea. Bogdan Vasiliu s-a implicat direct în atmosfera echipei, iar fetele au crezut în el. Cred că suntem cu adevărat o familie. Foarte important, în paralele creștem și generațiile de mâine. 1200 de viitori campioni sunt în Centrul de Copii și Juniori. Iar asta spune multe”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER