Cum se face performanță în România: patru luni de navetă în Ungaria pentru antrenamente și lecții făcute în mașină. Cursa cu obstacole puse de țară în calea sportivilor

Gabi Sonoc (18 ani) a fost inclus în lotul României pentru Jocurile Europene de natație de la Baku (Azerbaidjan), după ce și-a îmbunătățit recordurile personale la 50 m, 100 m liber și 100 m fluture în cadrul Campionatelor Balcanice de înot pentru juniori desfășurate în perioada 25-26 aprilie, la Oradea. Sportivul arădean antrenat de Sebastian Lucaci a făcut parte din ștafeta câștigătoare la 4 X 100 m liber și din cvartetul medaliat cu argint la 4 X 100 m mixt.

  • 50 m, 100 m și 200 m – procedeul liber și 50 m future sunt probele în care va lua startul Gabi Sonoc la Baku

  • Sebastian Lucaci (șeful catedrei de înot a Liceului cu Program Sportiv Arad) a spus pentru ProSport povestea ultimului an de antrenamente care se va încheia, în iunie, pentru Gabi Sonoc, cu o participare sub culorile României la Jocurile Europene de la Baku, competiție de anvergură, aflată la prima ediție, gândită după formatul Jocurilor Olimpice, ca o întrecere pluridisciplinară, organizată o dată la patru ani. Povestea este presărată cu multe obstacole, hrănită de sacrificii și ambiție, relatată cu amar și o doză de revoltă, ținută în viață cu speranță și sete de performanță.

„Bazinul din Arad a fost închis din august până la sfârșitul lunii septembrie (n.r. – în 2014).” A început sezonul navetei, pentru a putea continua pregătirea. „O dată la două zile, alteori zilnic, mergeam în Ungaria, la Gyula, să ne antrenăm. Mergeam cu mașinile personale, pe banii noștri și ai părintților”, povestește Sebastian Lucaci, tehnicianul care se grăbește să accentueeze sacrificiile făcute de fiecare dintre cei implicate – sportivi, părinți, staff.

„Ne plăteam culoarele, făceam două ore de antrenament și ne întorceam acasă rupți de oboseală. Am fost la antrenamente și prin Timișoara, dar, paradoxal, ieșeam mai scump și nu aveam acces la suficiente culoare pentru o echipă de zece sportivi.”


  • Gabi Sonoc face parte dintr-un grup de sportivi care îi include pe Ionuț Sarac (specialist al procedeului bras) și Andrei Simon (înotător de mixt, proba sa cea mai bună fiind  200 m Mixt). Sonoc, Sarac și Simon au fost toți incluși în lotul pentru Balcaniada 2015 de la Oradea. „Te ajută enorm în antrenament să ai o grupă omogenă în care există concurență și o luptă continua. Gabi a crescut în fiecare zi, unul din ei ducea trena la antrenament și îi trăgea pe ceilalți după el.”

Drumul dura mai mult decât antrenamentul,oboseala se dubla sau tripla. „Uneori, în mașină, copiii încercau să își mai facă din lecții. Timp liber nu mai exista.” Redeschiderea bazinului a adus un adevărat forcing: „Două antrenamente pe zi, dimineața și după-masă, uneori chiar trei. I-am scos cu greu pe băieți de la primele ore. Unii dintre profesori nu înțelegeau și nu erau de acord, alții ne-au acordat tot sprijinul”, își amintește antrenorul.

În loc de cadou de Crăciun, mini-lotul din Arad a primit o veste proastă: bazinul redeschis în octombrie și-a închis din nou porțile, până în februarie. „Cu toată opoziția noastră, a LPS Arad, și a celorlalte cluburi – cel de polo și CSM Arad, de înot. Din nou am ajuns pe drumuri, în timp ce cluburile din țară puteau efectua două antrenamente pe zi cu sportivii lor de valoare”, remarcă Lucaci. „Perioada de pregătire a trebuit programată la sânge, fără greșeală”.

„În fiecare zi a trebuit să vorbesc cu sportivii mei și să-i fac să treacă peste oboseală, peste faptul că nu mai aveau deloc timp liber și erau des departe de famliile lor, pentru un vis – acela de a devenii cei mai buni, de a ajunge în lotul național al României”, conchide tehnicianul de 38 de ani.


„Performanță de dragul performanței”

„La CSS-uri și la LPS-uri, cluburile care aparțin direct de Ministerul Învățământului (ani la rând, activitatea noastră a fost subordonată CSS Gloria Arad, însă recent, a apărut afilierea de LPS Arad), s-au scos prin lege premierile. După orice campionat național de la juniori în sus, medaliile la Campionatele Naționale îți dădeau dreptul prin lege la premiere – este valabil la CSM-uri, acolo unde, în plus, sportivii lor, în funcție de valore, au indemnizație lunară până la 750 de lei. La noi nu există așa ceva”, se plânge tehnicianul care afirmă că el și elevii săi fac „performanță de dragul performanței”.
 

  • Gabi Sonoc figurează în „LOTUL DE BURSE COSR PENTRU ANUL 2015″ postat pe site-ul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. „Gabi are bursă de la Comitetul Olimpic Român în urma rezultatelor foarte bune avute la Central European Meeting, Belgrad, 2013, unde a câștigat două medalii de bronz cu echipa României de ștafetă. Bursa constă într-o masă zilnică la cantina unde este elev, vitamine și medicamentație pentru efort. Nu primește bani în mână, dar tot este un ajutor”, lămurește tehnicianul.

„Cel mai important este să îți urmezi visele și să crezi tot timpul în șansa ta, dacă muncești mult uneori până la epuizare și ești capabil de sacrificii pe care unii nici nu ar concepe să le facă, atunci cu siguranță vei reuși”, este motto-ul după care își ghidează pregătirea Sebastian Lucaci, unul dintre antrenorii coordonatori ai lotului României la Balcaniadă.

Sebastian Lucaci se mândrește cu un palmares cu cifre impresionante, prin sportivii săi: 300 de medalii naționale, peste 100 de titluri de campion național, sportivi în toate loturile naționale ale României  – juniori II , juniori I și seniori, 10 recorduri naționale și 11 medalii internaționale. Printre sportivii săi se numără Alexandra Crișan, Diana Capotă, Alexandru Fărcuțiu, Gabriel Sonoc, Simon Andrei și Ionuț Sarac.

Publicat: 12 05. 2015, 10:25
Actualizat: 12 05. 2015, 10:26