UPDATE. La Agenția Națională Antidoping nu se cunosc în acest moment motivele pentru care laboratorul a fost suspendat. „Laboratorul antidoping nu mai este în subordinea Agenției Naționale Antidoping. În acest moment este structură independentă, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, pe același palier cu ANAD. În ultimul timp, agenția mondială antidoping, WADA, a luat mai multe decizii de suspendare a unor laboratoare cu nume, de pildă Paris sau Madrid. Așteptăm și noi mai multe informații”, a declarat pentru ProSport unul dintre factorii de decizie din Ministerul Tineretului și Sportului.
Sportul românesc a fost măcinat de nenumărate scandaluri de dopaj în ultimii 15 ani, iar reprezentanți ai disciplinelor de prestigiu au călcat pe bec sau au tras un semnal de alarmă asupra felului în care Agenția Națională Antidoping a gestionat anumite cazuri. În ecuație au intrat mai multe cazuri celebre, iar totul a culminat, înainte de JO de la Rio de Janeiro, cu scandalul de la lotul de kaiac-canoe. O serie de sportivi și-au căutat dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne, alții și-au ispășit în liniște pedepsele. Cert e că mulți dintre ei au susținut că ceve e în neregulă la Agenția Națională Antidoping.
Azi-dimineață, o veste a căzut ca un trăsnet peste sportul românesc. Agentia Mondiala Andidoping (WADA) a anuntat suspendarea provizorie a acreditarii Laboratorului antidoping de la Bucuresti din cauza nerespectarii Standardelor Internationale pentru Laboratoare (ISL), anunta news.ro, citată de Sport.ro.
„Suspendarea provizorie, care a intrat in vigoare la 29 noiembrie 2017, interzice laboratorului de la Bucuresti efectuarea oricaror activitati antidoping, incluzand toate analizele de urina si sanguine. Suspendarea ramane in vigoare pana cand procedurile disciplinare vor fi efectuate de o comisie independenta de disciplina, care va fi mandatata sa faca recomandari presedintiei Comitetului Executiv al WADA, cu privire la situatia acreditarii WADA a laboratorului.
„In perioada suspendarii provizorii, probele care nu au fost inca analizate la Bucuresti, probele aflate in procedura de confirmare si orice proba pentru care a fost raportat un Rezultat Analitic Pozitiv trebuie transportate in singuranta la alt laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiza continua de inalta calitate a probelor, care ajuta la pastarea increderii sportivilor in acest proces si in largul sistem antidoping”, se arată in comunicatul WADA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER