CUTREMURĂ‚TOR!** România l-a UITAT când ‘n-a mai putut’, Ungaria îl trimite la Olimpiadă! Omul care a pierdut 15 ani de muncă într-o clipă:
Richard Osvath (26 de ani), multiplu campion național la spadă cu CSS Satu Mare, a trăit timp de șapte ani o adevărată dramă. Un lanț de accidente și ghinioane l-a adus în scaunul cu rotile și a fost la un pas de a renunța la sport. A revenit în forță în primăvara acestui an și a reușit să se califice la Jocurile Paralimpice de la Londra, de anul viitor, unde va reprezenta Ungaria. România nu i-a oferit sprijin și nici condițiile necesare continuării sportului pe care-l iubește mai presus de orice: scrima.
Povestea lui Richard Osvath este o adevărată lecție de viață pentru mulți dintre noi. La doar 19 ani, „Richie”, așa cum îi spun prietenii, a primit o grea lovitură din partea destinului. Într-o banală partidă de fotbal cu prietenii, Richard a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul drept. S-a operat și a revenit pe planșă, acolo unde se simte cel mai bine. Un an mai târziu, în 2005, genunchiul respectiv i s-a blocat la un antrenament. „M-am speriat atunci, dar după operație medicii mi-au spus că pot continua scrima”, a spus Richard, care în 2006 avea să cucerească ultimul titlu de campion național. În 2008, a suferit un nou șoc. De această dată, viața părea să-i dea lovitura decisivă. „În toamna lui 2008 am făcut o imprudență și am căzut pe linia de tramvai. Genunchiul bolnav mi s-a infectat. A urmat un lung șir de operații în tară și străinătate, dar în final nu se mai putea face nimic. Genunchiul mi-a rămas blocat! Nu mai am decât ligamentele colaterale la piciorul drept”, ni se confesează Richard.
„Credeam că am pierdut totul!”
Multiplu campion la spadă cadeți și juniori, Richard Osvath avea tot viitorul în față, dar soarta a vrut să fie altfel. Din 2008 și până la începutul acestui an nu a mai pus mâna pe spadă. „La începtul acelei perioade simțeam că am pierdut totul. Toată munca mea de 15 ani (n.r. – s-a apucat de scrimă la 8 ani) se ducea de râpă. Mă puteam deplasa, dar de concurat nu se mai punea problema, decât într-un scaun cu rotile. Norocul meu a fost că familia, prietenii și antrenorii de la CSS Satu Mare au fost lângă mine și m-au susținut”, a declarat „Richie”.
A învățat meseria de frizer
Chiar și cu piciorul drept blocat, Richard nu putea sta degeaba. Și s-a apucat să învețe o nouă meserie. „După câteva luni în care nu am avut puterea să fac ceva, mi-am spus că e cazul să încerc să o iau pe un alt drum. Și așa am învățat meseria de frizer. Mama e frizeriță și ea mi-a fost profesoară. Am deprins repede și pot să spun că mi-a plăcut. Am lucrat o bună perioadă alături de mama mea și de verișorul meu la un salon de specialitate”.
Ungaria i-a întins colacul de salvare
Richard își găsise o nouă ocupație, dar tot nu putea să stea departe de sala de scrimă. Mergea des la Sala „Alexandru Csipler” din Satu Mare, unde îi urmărea la lucru pe foștii săi colegi de echipă. Își dorea foarte mult să revină pe planșă. Cum în România nu avea nicio șansă de a face spadă din scaunul cu rotile, Ungaria i-a întins o mână. Prin intermediul antrenoarei sale de la CSS Satu Mare, Eva Lenghel, Federația de Scrimă din Ungaria l-a ajutat să se reapuce de scrimă în primăvara acestui an. „Nu mi-a venit să cred că mi s-a oferit șansa de a concura din nou. Federația de la Budapesta mi-a pus la dispoziție un scaun cu rotile special pentru concursuri, mi-a oferit suport în obținerea cetățeniei maghiare, iar în martie am revenit oficial pe planșă”, ne-a povestit tânărul sătmărean.
S-a calificat la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012
Iar revenirea lui nu a fost fără rezultat. La Cupa Mondială de la Varșovia a câștigat medalia de aur, fapt ce i-a dat dreptul să concureze la Campionatul Mondial din Italia, de la Catania. În Peninsulă, Richard a terminat întrecerea pe locul cinci, fapt ce îi dă dreptul să concureze la anul la Jocurile Paralimpice de la Londra (întrecere rezervată sportivilor cu handicap). „Simt că am început o nouă viață. Calificarea la Londra e un vis împlinit. Dar nu mă voi opri aici. Vreau medalia de aur la anul”, ne spune Richard. Povestea continuă.
6 titluri de campion național la spadă, la diferite categorii de vârstă, a obținut Richard Osvath între 1998 și 2006
Richard are o putere de muncă fantastică. Băiatul acesta a suferit foarte mult și modul în care a revenit spune totul despre el
Eva Lenghel, antrenoare CSS Satu Mare
Când ești în scaunul cu rotile, contează mai mult tehnica, viteza și precizia. De asemenea, trebuie să lucrez mai mult fizic la brațul care ține arma
Richard Osvath, scrimer