Contractul va intra în vigoare abia în decembrie 2015, după Cupa Mondială din Anglia. Jucătorul All Blacks nu s-a uitat la bani când a ales, el refuzând o ofertă de 1,8 milioane de euro venită din Japonia. „Am semnat contractul la ora 2 dimineața. Salariul lui însumează salariul a trei dintre jucătorii pe care îi avem, dar merită”, a explicat Jacky Lorenzetti, președintele Racing Metro. Campion mondial cu Noua Zeelandă, Carter va avea 33 de ani când se va alătura francezilor.
Franța, campionatul cu cei mai mulți bani în rugby Într-un top 3 al câștigurilor din rugby, în urma lui Dan Carter ar veni australianul Matt Giteau care a primit în acest sezon 700.000 euro de la Toulon, campioana Franței. Pe podiumul ierarhiei se află tot un jucător de la Toulon, Leigh Halfpenny, plătit cu 600.000 euro. De alltfel, campionatul Franței, Top 14, este unul dintre cele mai bogate din lume, cluburi de vârf precum Toulouse având un buget estimativ de 36 de milioane de euro, Clermont, 27de milioane euro sau Stade Francais 25 de milioane de euro. Campioana Franței, Toulon, a avut pentru sezonul 2013-2014 un buget de 36,8 milioane euro, ca pentru sezonul 2014-2015, președintele Mourad Boudjellal să urce suma la 40 milioane euro.
Federația Română, buget cât o echipa din liga a treia din Franța În România, lucrurile stau cu totul altfel dacă ne gândim numai la faptul că bugetul anual al Federației Române de Rugby, de 2.500.000 de euro, nu se ridică nici la nivelul celui mai „sărac” club din Top 14 din Franța, Oyonnax, care deține un buget de peste 9 milioane de euro. Mai mult, bugetul FRR nu s-ar găsi nici măcar în lista cluburilor din liga a doua din Hexagon, Pro D2. În acest sezon, echipa cu cel mai mic buget este Moyenne, cu „numai” 5 milioane de euro.
În rugbyul românesc, RCM Timișoara este echipa cu cel mai mare buget
3.500 euro, salariu de top în Superligă Nici în ce privește cluburile autohtone lucrurile nu stau mai bine din punct de vedere financiar. Echipe cu pretenții la titlu, precum RCM Timișoara sau CSM Olimpia au un buget ce se învârte în jurul sumei de 1 milion 500 euro. Într-un top al cluburilor de rugby de la noi, bănățenii ar ocupa primul loc cu un buget de 1 milion 800 de mii euro, urmați de bucureștenii de la Olimpia, cu 1 milion 100 mii euro și de Baia Mare ce abia adună 500 de mii de euro. Cel mai bine plătit rugbist din Superliga Națională ajunge la 3500 euro lunar ( un venit anual de 42.000 de euro), în timp ce salariul mediu al unui rugbist ajunge la 800 de euro pe lună. În Divizia Națională și Divizia A, câștigurile scad drastic și pot ajunge la maxim 1.000 lei pe lună.
Handbalul, cel mai bănos în România În celelalte sporturi de la noi, tonul câștigurilor îl dă handbalul feminin. Deși România a ocupat locul 9 la Campionatul European desfășurat în Ungaria și Croația, fetele lui Gheorghe Tadici se află printre cele mai bine plătite sportive autohtone. Astfel, pivotul naționalei, Oana Manea (n.r.- nu a putut participa la C.E. din cauza unei accidentări) ajunge la un salariu de 8.000 de euro la echipa CSM București. În plus, salariul unei handbaliste de top din țară se învârte în jurul cifrei de 3.000 – 4.000 de euro.
În fotbal se numără zecile de milioane În ceea ce privește lumea fotbalului, Carter ar prinde cu greu un Top 50. Liderul câștigurilor în sportul-rege este Cristiano Ronaldo care adună anual peste 80 milioane de dolari, 52 milioane din salariu și restul de 28 de milioane din diverse contracte de sponsorizare și apariții în reclame. Mai mult, Real Madrid i-a oferit lui Ronaldo un contract pe 5 ani, în valoare de 206 milioane de dolari. Într-un top 3 al câștigurilor, portughezul ar fi urmat de Lionel Messi, care primește un salariu anual de 41,7 milioane dolari de la FC Barcelona la care se adaugă alte 23 de milioane câștigate din sponsorizări. Argentinianul e urmat de Zlatan Ibrahimovic care adună din salariu și prime de joc 36,4 milioane dolari, la care se adaugă încă patru milioane dolari din diverse contracte.
Cu un salariu lunar de 33.500 euro, Lucian Sânmărtean este cel mai bine fotbalist din Liga 1
Sânmărtean, „Ronaldo de România„ În România, fotbalul continuă să fie sportul în care se învârt cei mai mulți bani, chiar dacă investițiile făcute în ultimii ani au scăzut. Astfel, bugetul mediu al unui club din Liga I este de 3.700.000 de euro, sumă asigurată de drepturile de televizare și sponsori. Astfel, Steaua are un buget estimat la 16 milioane de euro, spre deosebire de CFR Cluj care posedă un buget de 6 milioane de euro sau de Astra cu 5 milioane euro. Cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1 vine tot de la Steaua, Lucian Sânmărtean, cu un salariu lunar de 33.500 euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER