De la SuperBowl, la Electroaparataj!** Super reportaj cu primul român care a jucat în finala NFL: „Sunt mândru că sunt român” Mesko, la București după 15 ani

Unicul român care a evoluat într-o finală NFL, Zoltan Mesko (26 de ani), s-a întors în țară după mai bine de un deceniu. Înainte de a ajunge acasă, la Timișoara, punterul celor de la New England Patriots a făcut o escală la București, iar în noaptea de miercuri spre joi a fost invitatul echipei Bucharest Rebels. Sub lumina reflectoarelor mini-stadionului de fotbal al Bazei Electroaparataj, Zoli și prietenii lui au încins hora unui flag football. Adică varianta „amicală” a fotbalului american, joc disputat pe teren redus, o disciplină în care nu există contact fizic pentru că blocarea unui adversar presupune agățarea celor două fâșii de stofă prinse pe părțile laterale ale șortului.

Carusalelul vacanței îl poartă din Italia pe Tour Eifffel și de la Sagrada Familia până la Amsterdam, dar din pregătirea unui nou sezon teribil, poate cu titlul NFL în buzunar, n-avea cum să lipsească și o expediție fugitivă pe ruta București – Timișoara. Poartă jambiere stil Sotomayor, are surâsul lui Edberg după un punct câștigat pe serviciu-vole și… Pentru că un campion nu se culcă niciodată pe laurii victoriei, Zoli se relaxează în a doua noapte petrecută în Capitală strângând la piept balonul țuguiat. I-o fi fost dor de el după un an înțesat de mii de ore de antrenament? I-or fi dat cei 20 de antrenori de la Patriots temă pentru acasă?

Ca la baschet: cinci contra cinci

Poate că da, poate că nu, cert e că tipul îmbăiat în șampania Superbowlului a acceptat invitația băieților de la Bucharest Rebels, o grupare care a învățat de mult abecedarul celui mai popular sport din America. Și s-a ajuns la… Electroaparataj, baza de la capătul autobuzului 104 sau de la poalele Național Arena. „Nu avem contact, nu te atingi, e ceva mai mult tehnic, în care îți faci strategia în meci. Asta folosim și noi la antrenamente. Fotbalul american se bazează mai mult pe strategie decât rugbiul”, ne spune Zoli, acompaniat de prietenii săi, Laurențiu și Adi. Sunt 28 de amici împărțiți în patru echipe, iar pe teren se joacă cinci contra cinci. Unii sunt durdulii, alții par reprezentanți ai categoriei pană, dar cei mai mulți par a avea vigoarea unor adepți ai sporturilor de contact. Ce contează că e aproape miezul nopții și o căldură de nedescris? Ce importanță are că prin minte le trec doar butoaie de gheață? Au lângă ei un campion, așa că trec rapid la treabă. Spre surprinderea omului care le-a închiriat terenul.

„Nu înțeleg ce fac băieții ăștia”

„Am crezut că joacă fotbal băieții ăștia, nici nu înțeleg ce sport e, dar dacă s-ar juca în timpul zilei, am avea o grămadă de spectatori”, ne spune administratorul terenului. Și primul meci începe! Sinteticul pontează pași de uriași, mingea are zborul unei molii greu de prins, iar Mesko domină de la cei aproape 2 metri tot spațiul aerian. Apar remarci de genul „Apară Tătărușanu” sau „Cutremur în Vrancea” și atmosfera dă în clocot! Regulile? Le deducem din zbor! Toți ochii sunt ațintiți spre Zoli și longilinul punter pare stânjenit de atenția care i se acordă. Acum, s-a transformat într-un fel de om-orchestră, pentru că într-o partidă de flag football punterul nu există.

Ar fi putut să calce pe bec(uri)

„Cât de precis ești?”, îl întrebăm într-o pauză. „Ai putea ochi acel stâlp al instalației de nocturnă?”, continuăm. Mesko aruncă o privire scurtă spre punctul luat reper și ne explică. „La pregătire, de patru ori pe săptămână, exersez cam 40 de lovituri tari, dar fac foarte multe antrenamente pentru picioare și la sala de forță. Sunt stângaci, deci trebuie să fiu un Master, nu? Contează foarte mult și direcția, dar cred că acele becuri le-aș nimeri după vreo trei încercări”, răspunde Zoli provocării. Tipul are o plecare de pe loc devastatoare, impresionează prin clarviziune și posedă o intuiție a la James Bond. „Ce capac a pus!”, stârnește Zoli un zumzet de emoție pe margine. Confruntările se încheie rapid și pauzele se transformă în sesiuni sofisticate, în care Zoli explică mișcarea optimă pentru o pasă de manual. În jurul lui gravitează vreo 27 de pasionați, iar timișoreanul răspunde cu calm tuturor întrebărilor. Pentru ProSport…. în pagina alăturată

La 15 ani după ultima sa vizită în București, Mesko a rămas impresionat de televiziunea HD, de prezența bolizilor Maseratti, dar și a anticilor Dacia 1300

Zoli zâmbește, Zoli pândește, Zoli greșește, Zoli privește, Zoli șoptește… uneori în engleză pentru că își găsește mai greu uneori cuvintele. Echipa sa tocmai a pierdut meciul de flick-football și stă pe margine 20 de minute. Luăm un loc în mini peluza de la terenul Electroaparataj și declanșăm ofensiva.

Zoltan, cum e percepută România în Statele Unite?
Cei mai educați oameni au auzit de România, iar pentru a oferi un exemplu pur sportiv, îți spun că mulți dintre ei știu că noi am inventat, dintr-un anumit punct de vedere, baseballul! De ce? Pentru că oina este strămoșul baseballului! Eu sunt foarte mândru să fiu român, nu e nimic de… hide… de ascuns… în asta! Se mai întâmplă să fie încurcat Bucharest cu Budapest, dar eu sunt friendly enough să le spun care e diferența!

Vorbeai de baseball. E mai popular decât fotbalul american în State?
Nuuuu! Fotbalul american e cel mai popular de departe, chiar și peste baschet care este mai mult worldwide. Soccerul e abia la început, dar venirea lui Beckham a adus cu 8% mai mulți oameni în tribune și în fața televizorului. Poate au venit pentru el, poate pentru Victoria, asta nu știu, dar ca să revin la ce ți-am spus mai devreme îți dau un argument financiar pentru fotbalul american. Prețul unui bilet la un meci obișnuit începe de la 100 de dolari, iar la Superbowlul din acest an cel mai ieftin a fost 2.500 de dolari. Mergând mai departe, o lojă cu 12 locuri a ajuns la un milion de dolari, e un bussiness fantastic! În timpul finalei, 30 de secunde de publicitate au costat 3,5 milioane de dolari.

Și un român a ajus să fie unul dintre protagoniști în acest eveniment fabulos. Cum ți-a schimbat celebritatea viața?
Eu nici nu cred că sunt celebru, nu vreau decât să am mai mult timp liber pentru a fi mai bun! Mai am doi ani de contract cu Patriots, aș vrea foarte mult să rămân la ei. Altundeva… doar la New York aș mai sta pentru că e centrul bancar american și am foarte mulți prieteni pe acolo. Boston e la patru ore de New York și prefer să mă duc în pauza competițională. Mă simt o persoană fericită, n-am niciun… complain…

Ar putea juca până la 45 de ani

Care e vârsta de la care poți fi eligibil pentru o echipă de NFL! Dacă ești o supervaloare, poți juca de la 18 ani?
Trebuie să joci minimum trei ani la colegiu și apoi să ai 21-22 de ani când vii la profesionism, asta e legea, trebuie să fi jucat la colegiu. Din punct de vedere al longevității diferă. Poziția mea, cea de punter, îmi permite să joc mult. Am văzut punteri și la 44-45 de ani pentru că noi suntem feriți de contactele fizice. Pentru cei care împing, care au 150 de kg, e mai greu să se mențină cât mai mult în vârf.

Prietenii tăi, Laurențiu și Adi, tocmai mi-au spus că le-ai arătat faze din meciurile tale pe iPad? La ce te mai ajută acest gadget?
Pe iPad îmi revăd partidele, nu le înregistrez eu, ci altcineva, dar uite, iPadul mă mai ajută să ascult o melodie, înaintea unui meci, care să mă capaciteze la maximum. Spre exemplu, obișnuiesc să-mi pun „Don’t worry, be happy!” (n.r. – Bobby Mc Ferrin) care-mi amintește că meciul ce stă să înceapă e doar un joc, nu e viață! Și acesta ar fi un mesaj pentru toți sportivii din România. Să-și amintească asta!

Amintiri cu Dacia 1300

Ai ajuns de 24 de ore în țară. Ce te-a surprins, ce s-a schimbat față de ultima dată când ai fost aici?
Temperatura puțin nefirească pentru perioada asta a anului. În 2012 a fost foarte cald, n-am avut deloc zăpadă nici la Boston. Ultima oară am fost acum 15 ani în Capitală și am regăsit-o bineee… dar n-a fost nimic… șocant! Văd că ai de toate, ai televiziune HD, ai malluri, am fost și la Băneasa, foarte frumos. Tehnologia e ca în America. Sunt mașini faine, am fost la un dealer Maseratti, nu mi-a venit să cred că au apărut și în România. În același timp, m-a impresionat o Dacia ca pe vremea lui Ceaușescu, pentru că mi-a adus aminte de copilărie. La Timișoara, ai mei au avut o Dacia 1300, au pus banii jos și au fost nevoiți să aștepte vreo 5 ani ca să le vină mașina.

Cu ce te deplasezi în București?
Aș fi vrut să merg și cu metroul și cu tramvaiul – apropo, nu s-au schimbat foarte mult față de ultima dată când am fost aici – dar mă deplasez cu mașina lui Laurențiu, amicul meu. Sâmbătă voi pleca însă la Timișoara, unde mă așteaptă bunicii, am citit articolul de la voi pe internet de dinainte de Superbowl cu tiltlul: „Hai, nepoate. Go, Patriots!”. M-a motivat, eu vorbesc cu ei pe facebook, pe skype, avem multe conexiuni acum.

(HAI ZOLI, TREBUIE SĂ‚ INTRĂ‚M PE TEREN, se aude vocea unui coleg. Și grăbim ritmul întrebărilor…) Ai putea să mai stai în România?
M-aș acomoda într-un an, ar trebui să-mi amintesc limba. Să știi că am făcut și antrenamente. Am făcut mai mult fugire și am mers la sala de forță cu cei doi prieteni, Laurențiu și Adi, iar acum am venit aici. Când am văzut Național Arena pe întuneric am crezut că e un bridge. Îl știam și pe cel vechi, l-am prins.

Ce le-ai spune copiilor români despre fotbalul american?
Că e un sport foarte fain, la fel ca tenisul, ca înotul, doar trebuie să-ți ții mintea focusată pe good things. Să-ți termini Academia, care reprezintă prima treaptă în dezvoltarea ta ca individ și apoi să-ți cultivi pasiunile. Eu spre exemplu cânt!

Adică?
Am făcut saxofon de mic, acum mi-am luat un pian și să vedem ce facem. Îmi place și jazzul, dar în general orice fel de tip de muzică bună. Din noii veniți în muzica românească, tot ascult Alexandra Stan, te-ai prins Mr Saxobeat (nr. începe să fredoneze) sau Vika Jigulina…

O ultimă întrebare. Ce actor ar putea interpreta rolul Mesko în filmul vieții tale?
Aaa, mi-e greu să-ți răspund la asta, dar pot să-ți că filmele mele preferate sunt Forrest Gump (n.r. – cu Tom Hanks) și The Shawshank Redemption (cu Tim Robbins și cu Morgan Freeman – Închisoarea Îngerilor). Le-aș revedea la orice oră.

ª Născut la Timișoara, pe 16 martie 1986
ª A emigrat în SUA la 11 ani cu familia sa
ª A jucat în colegiu pentru Michigan
ª E licențiat în finanțe și marketing
ª Vorbește cinci limbi: română, maghiară, engleză, germană și spaniolă
ª Primul punter draftat în 2010 (runda a cincea)
ª A semnat cu Patriots un contract pe patru ani (valaorea 1,9 milioane de dolari)
ª Deține recordul în NFL pentru un debutant cu o medie a punturilor de 43 de yarzi

Publicat: 06 04. 2012, 03:00
Actualizat: 06 04. 2012, 13:39