Eduard Novak regretă neînțelegerea produsă cu numele sălii de la Deva! „Marea campioană Daniela Silivaș este perfect îndreptățită să dea numele său acestui loc încărcat de istorie”
UPDATE: Ministerul Sportului regretă ce s-a întâmplat și a dat un comunicat de presă imediat după articolul din ProSport.
Ministerul Sportului regretă eroarea produsă în procesul de redenumire a sălii de gimnastică de la Deva și va face toate demersurile pentru ca aceasta să poarte numele marii campioane olimpice Daniela Silivaș.
„Regret neînțelegerea produsă în procesul de redenumire a sălii de gimnastică de la Deva. Marea campioană Daniela Silivaș este perfect îndreptățită să dea numele său acestui loc încărcat de istorie și vom face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple.
Eduard Novak regretă neînțelegerea produsă cu numele sălii de la Deva! „Marea campioană Daniela Silivaș este perfect îndreptățită să dea numele său acestui loc încărcat de istorie”
Rezultatele excepționale ale acestei mari sportive, alături de legătura sa personală cu Deva, locul unde s-a născut, sunt argumente de necontestat și îmi doresc din tot sufletul ca scăparea produsă să nu umbrească nici bucuria doamnei Silivaș, nici pe cea a iubitorilor gimnasticii și nici bunele noastre intenții, pe care sper ca acest gest să le dovedească o dată în plus.
Aceste erori vor fi tot mai rare, pe măsură ce vom aduce sportul românesc și toată evidența bazelor sportive în normalitate, prin procesul de digitalizare.
Dorim să oferim recunoaștere sportului și marilor sportivi, pentru că merită și pentru că avem nevoie de exemplul lor! Vă rog să ne ajutați să o facem și să fiți alături de noi!
Vă mulțumesc, doamna Daniela Silivaș, pentru munca dedicată sportului și pentru bucuria pe care ne-ați dăruit-o!” (Eduard Novak – Ministrul Sportului)
De unde a început scandalul?
Fosta gimnastă Daniela Silivaș a ajuns în război cu fosta gimanstă Ecaterina Szabo. Carol Eduard Novak continuă seria gafelor din activitatea sa de ministru al Sportului.
Ultimul derapaj decizional stă în ideea de a da numele sălii de gimnastică din Deva după marea gimnastă Ecaterina Szabo, născută în județul Covasna, devenită de ceva vreme consilieră la cabinetul demnitarului.
Doar că această decizie avea s-o înfurie la maximum pe o altă uriașă gimnastă, Daniela Silivaş, născută, crescută și formată pentru marea performanță chiar în Deva.
Decizia ministrului Eduard Novak de a denumi sala de gimnastică din Deva învrăjbește două mari campioane ale acestui sport! Daniela Silivaș: „Foarte rușinos”
„Singura campioană mondială și olimpică născută și crescută în Deva sunt eu. Foarte rușinos din partea celor care au ajutat la această decizie și a celor care au acceptat”, a scris Daniela Silivaş pe pagina ei de Facebook.
Sigur că Ecaterina Szabo a fost, este și va rămâne, un nume foarte mare în gimnastica mondială, dar o sală de sport care să-i poarte numele putea fi găsită oriunde în altă parte, iar o astfel de situație putea fi evitată.
Dar asta dovedește din nou, pentru a câtă oară, că la nivelul cabinetului ministerial din Vasile Conta sunt mari probleme de cultură generală a sportului.
Ecaterina Szabo a reuşit performanţa de a câştiga patru medalii de aur la Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, iar numele ei figurează alături de ale celor mai mari gimnaşti ai lumii în „International Gymnastics Hall of Fame”.
Ecaterina Szabo, cetățean de onoare la Deva. Și alte campioane au primit această distincție
Multe gimanste au primit de-a lungul timpului recunoașteri din partea municipalității pentru activitatea depusă la centrul de pregătire de la Deva.
Fosta mare campioană la gimnastică Ecaterina Szabo a primit în martie 2021 titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva, premiul fiind apreciat de sportivă ca unul echivalent cu o medalie olimpică.
„Acest titlu este ca o medalie olimpică. Nu am cuvinte potrivite să pot descrie acest titlu fiindcă sunt oameni care încă se mai gândesc la mine după 30 şi ceva de ani de când m-am lăsat de gimnastică.
Sunt fericită că am devenit Cetăţean de onoare al municipiului Deva, oraşul meu de suflet – „micul meu Paris” aşa cum l-am descris şi numit şi aşa cum va rămâne pentru mine”, a declarat, la vremea respectivă, Ecaterina Szabo.