Factorii locali care decid să aloce bani pentru sport vor fi obligate prin lege să aloce 30% din suma respectivă și către susținerea financiară a secțiilor de copii și juniori.
Cu 274 de voturi pentru, proiectul de lege a trecut de Cameră și merge acum spre promulgare.
Anunțul a fost făcut de Tudor Pop, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.
Decizia ajută consolidarea bazei de selecție pentru sportul de înalta performanță dar și pentru încurajarea sportului amator.
„Odată promulgată legea, la fiecare 100 de lei bugetați pentru a susține activitatea sportivă a seniorilor trebuie puși deoparte 30 de lei și pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.
Este o lege care a devenit necesară în urma solicitărilor pe care le-am făcut pe legea 544 din care am aflat că, în medie, mai puțin de 4% din totalul bugetelor locale alocate sportului sunt cheltuite cu activitatea sportivă a copiilor și a juniorilor, deși per total cheltuiala publică a autorităților locale pe sport se ridică la peste 500 de milioane de lei
Înțelegeți acum de ce sportul românesc nu produce în mod integrat performanță, ci mai degrabă ”accidente” fericite?
Astăzi, suportul colegilor parlamentari a fost covârșitor. Cu 274 de voturi pentru, proiectul de lege a trecut de Cameră și merge acum spre promulgare. De altfel, toată lumea înțelege că nu ne mai putem fura căciula singuri, lipsind cel mai important segment de investiții: copiii și juniorii”, a scris Tudor Pop pe contul său de Facebook.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat marți că proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor privind direcţionarea de către primării a unui procent de minim 30% din sumele alocate sportului către copii şi juniori este binevenită, intenţionând să vină cu o completare a acesteia prin Strategia Naţională pentru Sport.
„Mă bucur că a fost adoptată această lege, pentru că, dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani cu cluburile municipale, vedem că primarii s-au grăbit să înfiinţeze cluburile acestea pentru a putea concura în liga I sau liga a II-a, dar, neavând cunoştinţă în domeniul sportului, nu au investit bani deloc în copii şi juniori.
Aveau echipa de seniori şi absolut nimic la nivel de copii şi juniori, nu au creat secţii speciale. Odată cu această regulă de acordare a 30% din suma pe care o alocă sportului către copii şi juniori primăriile vor fi obligate să investească şi la nivel de copii şi juniori”, a declarat Novak.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER