Deva pe schiuri
Calificarea cu echipa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver (2010) sau clasarea între primii zece sportivi ai Cupei Mondiale peste 10 ani sunt doar două dintre obiectivele majore pe care România le are la sărituri cu schiurile.
Fără bază materială sau perspective pentru viitor, această disciplină și-a găsit salvarea în țara care a dominat sezonul de schi sărituri în ultimul sezon de iarnă.
Austria a decis să întindă o mână de ajutor României și chiar să o propulseze într-un viitor între națiunile cu un cuvânt de spus în competițiile internaționale, în urma unui parteneriat semnat între compania petrolieră OMV și FRSB. Până la punerea pe picioare a unei școli de schi, asemănătoare celei de gimnastică de la Deva, și ridicarea unor trambuline la Râșnov, Săcele sau Miercurea Ciuc, românii se vor pregăti pe bazele sportive din Austria sau Polonia.
32 de sportivi români, cu vârste cuprinse între 7 și 21 de ani, se află în aceste zile în Austria, la Villach, la un stagiu de pregătire centralizat, pe cele patru trambuline artificiale, K15, K30, K60 și K90. Programul desfășurat sub îndrumarea austriecilor este "draconic", peste patru ore de antrenament zilnic, cu pregătire fizică și sărituri.
În general, "zburătorii" români efectuează între 15-20 de sărituri pe zi, antrenorul lotului național, Florin Spulber, sperând ca principalii sportivi care vor concura în competițiile continentale la iarnă să însumeze peste 1.000 de salturi. Spulber este convins că în acest fel recordul României, pe care tot el l-a stabilit la Borșa înainte de Revoluție, ar putea fi bătut chiar în următorul sezon, Damian, Tudor sau Balasz fiind săritorii care pot emite pretenții în acest sens.