Andrei Tudor Aparaschiței (16 ani) are o poveste interesantă în scrimă deși s-a lăsat în vara anului trecut de această disciplină sportivă la o vârstă fragedă.
Sportivul s-a considerat traumatizat de comportamentul șefilor din FR de Scrimă, în special Roxana Bîrlădeanu și Monica Marinescu. Cele două l-ar fi jignit pe puști în dese rânduri. ProSport publică la finalul articolului punctul de vedere al FR de Scrimă.
Totul ar fi pornit de la niște dureri pe care Aparaschiței le-ar fi avut la picior și el s-a văitat în perioada premergătoare Europenelor de cadeți, de la Tallin, în Estonia, în februarie 2023.
„Când a început să se vaite de dureri, Bîrlădeanu ne-a transmis că astea sunt ifose. Am mers cu copilul la doctorul Codorean, dar și la alți medici. Au urmat RMN-uri, CT-uri, mulți bani cheltuiți. Nu mai contează.”
Urmau și Mondialele de la Plovdiv în aprilie și miza era mare. Am făcut tot felul de tratamente, dar încă de la plecare în Estonia erau aceleași probleme, a mers acolo, a strâns din dinți. Din cauza durerilor a căzut marți la concurs pe planșă, iar joi a pierdut”, ne-a declarat Alina, mama lui Andrei Tudor Aparaschiței.
Declarațiile acesteia susțin că acel moment l-a descumpănit total pe copil.
„Monica Marinescu l-a făcut handicapat, idiot, prost că a căzut pe planșă marți și a fost scos medical. Îl băgați joi și pierde, și-l umiliți. Că din cauza lui au pierdut calificarea și meciul, asta a fost placa doamnelor. Era nervoasă Marinescu că a pierdut Andrei.
M-a sunat copilul că urlă pe acolo, ele nici nu m-au sunat să-mi zică starea medicală a acestuia.Pentru Mondiale au tras de timp că ne mai trebuie viza medicală bianuală la INMS. Păi noi aveam o problemă la picior, ce legătură are cu ficatul? Că ar avea o analiză la ficat care nu e bună…
Mizerii ca să nu-l ia pe el, ci pe un sportiv din Constanța, grație sforilor trase de cuplul Marinescu -Bîrlădeanu”, admite ea.
„Să le fie de rușine că-și bat joc de copii. Pupincurismul la mine nu există. Copilul este talentat, antrenați-l, asta le-am zis. Este o cloacă, Roxana Bîrlâdeanu trage toate sforile. E o afirmație pe care mi-o asum. M-a obligat să-mi duc copilul într-un mediu toxic la Izvorani.
Nu-mi trimit copilul să bea și să fumeze acolo, se duc la Mega cu ajutorul antrenorilor. Nu vreau să zic mai multe! Vorbesc de copilul meu și ce-am văzut acolo și ce mi-a relatat el.
Ne-au umilit ca pe niște fraieri, nu ne-au crezut când le-am spus direct că fiul meu are o problemă medicală.
De parcă noi avem chef de regii proaste? M-am dus acolo să-l iau, m-a sunat și mi-a zis că se aruncă de la geam, că face o prostie. Ca mamă m-am speriat foarte tare
Andrei era pe planșă un copil care protesta, avea un temperament, trăia intens fiecare partidă. Dar niciodată nu sărea la bătaie, nu avea alte ieșiri. 11 ani de umilință îi ajung. Nu mai vrea să facă acest sport”, încheie mama sportivului confesiunea pentru ProSport.
M-am decis să vorbesc acum pentru că dacă o făceam acum un an s-ar fi lăsat loc de interpretări. Că am vreun interes. Copilul meu s-a lăsat de ceva vreme, e doar adevărul
ProSpport a primit un drept la replică din partea Roxanei Bîrlădeanu, în urma afirmațiilor mamei sportivului Andrei Aparaschiței.
„Acuzațiile părintelui sportivului sunt total neadevărate, nefondate și, în consecință, defăimătoare la adresa mea.
În realitate, am vorbit o singură dată cu acest sportiv, nu mai mult de 2 minute, în timpul unui antrenament, când l-am rugat să-mi arate mâna la care avea o problemă și din cauza căreia s-a oprit din antrenament. Avea o mică rana și am rugat asistentul medical să îl panseze, iar pe sportiv l-am îndemnat să încerce să-și continue antrenamentul, dacă poate, iar dacă nu, să facă exerciții pentru mobilitate, spate și abdomen. Așadar, nu m-am întâlnit cu sportivul în „dese rânduri”, așa cum afirmă mama acestuia în articolul publicat.
Nu am fost prezența la Campionatele Europene de la Tallin, unde părintele afirmă că l-aș fi jignit și că nu l-am informat despre starea de sănătate a sportivului.
Cadrul medical prezent la Campionatele Europene de la Tallin, mi-a confirmat astăzi că, după ce sportivul a căzut pe planșă, l-a consultat și l-a retras pe sportiv din proba individuală, acesta acuzând dureri mari la picior, acordându-i tratament corespunzător.
La proba pe echipe, cadrul medical l-a întrebat cum se simte și sportivul a declarat că se simte foarte bine și că vrea să concureze, astfel încât a primit acordul să concureze.
La revenirea în țară, sportivul a fost programat la INMS pentru consult la ortopedie, având în vedere că urmă Campionatul Mondial și trebuia să fie declarat apt din punct de vedere medical.
În urmă consultului, pe lângă tratament i s-a recomandat și efectuarea unui circuit medical. Concluziile circuitului medical efectuat la INMS au fost comunicate clubului și părintelui, care, după câteva minute, m-a informat în scris că sportivul nu va mai participa la Campionatul Mondial. I-am solicitat tot în scris să anunțe și clubul la care era legitimat sportivul, pentru că, la rândul sau, clubul să informeze oficial federația despre neparticiparea sportivului la Campionatul Mondial. Toate acestea pot fi dovedite prin documentele emise de către INMS și prin conversațiile pe Whatsapp pe care le-am purtat cu părintele vis-à-vis de starea de sănătate a sportivului, pentru a veni în ajutorul acestuia.
Clubul a informat federația că sportivul nu va participa la Campionatul Mondial, că urmare a deciziei părintelui acestuia.
Concluziile circuitului medical arătau că valorile unor investigații medicale nu erau cele normale și, astfel, recomandarea INMS era de repaus sportiv și reluarea controlului peste 5 zile, cu repetarea analizelor respective. Subliniez că reluarea controlului medical nu a mai avut loc, în urmă deciziei părintelui.
Conform regulamentelor Federației Române de Scrima, un sportiv selecționat în echipa națională pentru a participa la Campionatul European sau la Campionatul Mondial, pe lângă poziția ocupată în clasamentul național, trebuie să îndeplinească și următoarele condiții:
1. Să răspundă convocării la stagiul de pregătire premergător acestor competiții 2. Să fie apt antrenamente și competiții, sens în care să aibă viză medicală valabilă
Având în vedere cele de mai sus, retragerea sportivului de către părinte de la Campionatul Mondial a determinat înlocuirea acestuia cu următorul sportiv din clasamentul național, care întrunea condițiile prevăzute în regulamentele în vigoare.
În stagiile de pregătire antrenorii sunt cei care răspund de comportamentul sportivilor, dar trebuie avut în vedere că nici antrenorii nu pot fi în mod permanent lângă sportivi pentru a-i supraveghea. Dacă au existat comportamente neadecvate, sportivii au primii obligația să-i informeze pe antrenori pentru că aceștia să poată lua măsurile necesare. În măsură în care există un comportament neadecvat care poate fi reproșat unui antrenor, ne așteptăm că aceste informații să fie aduse la cunoștință clubului sau Federației Române de Scrima pentru a lua măsurile care se impun”, susține Birlădeanu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER