Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat, joi, agenției MEDIAFAX, că instituția olimpică se delimitează de cazurile de dopaj în care sunt implicați halterofilii Răzvan Martin, Elena Andrieș și Marius Danciu, dar recunoaște că aceste probleme reprezintă o pată pentru sportul românesc.
„COSR se delimitează de aceste probleme. Noi, după ceea ce s-a întâmplat la Sydney, nu am mai avut nicio problemă cu dopajul. Ne-am luat măsuri, am făcut controale înainte de toate competițiile la care am participat și uite că nu am avut surprize de genul acestora de la haltere. Mă întristează aceste cazuri de dopaj pentru că acum tot sportul românesc este pus la index. Este o mare pată pentru sportul românesc”, a spus Dobrescu.
Oficialul a afirmat că România a pierdut șase medalii într-o săptămână din cauza dopajului, la cele cinci retrase de Federația Internațională de Haltere adăugându-se și aurul obținut de Roxana Bîrcă, de asemenea depistată pozitiv, la Jocurile Mondiale Universitarea de la Kazan, în proba de 5.000 de metri.
„Trebuie să ne gândim că România a pierdut șase medalii într-o săptămână, dacă luăm în calcul și ce s-a întâmplat acum câteva zile la atletism. Păi mai bine aceste șase medalii nu le câștigam niciodată. Mulți au spus după Jocurile Olimpice de la Londra că România a câștigat prea puține medalii, doar nouă. Da, recunosc, au fost doar nouă, dar au fost curate. Noi încă mai credem că putem să păcălim pe cineva. Ei bine, nu!”, a menționat Dobrescu.
Ioan Dobrescu le recomandă federațiilor naționale să urmeze exemplul COSR în lupta antidoping. Lui Dobrescu i se pare ciudat faptul că aceste fouri nu folosesc laboratorul de specialitate de la București: „Federațiile, tot sportul, cei de la minister, trebuie să urmeze exemplul COSR în lupta împotriva dopajului. Este ciudat faptul că avem un laborator foarte performant în țară, chiar primul ministru a alocat zilele trecute o sumă pentru acest laborator. Îl avem, dar cu toate acestea nu îl folosim. Este ciudat, ceva se întâmplă.”
Reprezentantul COSR cere ca premiile încasate de conducătorii delegațiilor la competiții să fie retrase așa cum se întâmplă în cazul sportivilor depistați pozitiv. „Cei care au condus delegațiile României la aceste competiții trebuie sancționați, iar așa cum le vor fi retrase premierile sportivilor trebuie retrase și premierile lor. Nu sunt de acord cu tăierea fondurilor alocate de minister federațiilor care au probleme cu dopajul. Dacă tai de la buget îi sancționezi pe toți juniorii de la haltere și atletism și nu este normal. Nu, sportivii aceștia care au fost depistați pozitivi sunt ai noștri, chiar am înțeles că Răzvan Martin este la prima abatere, de aceea spun că nu trebuie acum să îi răstignim. Dar persoanele din anturajul sportivilor trebuie sancționate, pentru că cineva trebuie să își asume răspunderea„, a spus Dobrescu.
Răzvan Martin a fost supus controalelor antidoping la Jocurile Olmipice din 2012, unde a obținut medalia de bronz, iar rezultatele au fost negative, a mai precizat oficialul COSR. „Răzvan Martin a fost controlat înainte de Londra și după ce a câștigat medalia. Dacă îi găseau ceva, îi retrăgeau pe loc medalia. El a luat locul trei atunci. Și eu cred că este mai bun locul trei decât ce se întâmplă acum. Era mai deștept dacă rămânea pe locul trei„, a adăugat Ioan Dobrescu.
Halterofilii Răzvan Martin, medaliat cu bronz la JO de la Londra, și Elena Andrieș au fost depistați pozitiv cu stanozolol în urma unor controale efectuate la Campionatele Europene din acest an, în timp ce Marius Danciu a fost prins dopat cu metandienonă în 2012.
Site-ul oficial al Federației Internaționale de Haltere a publicat o listă a sportivilor depistați pozitiv, pe care figurează și cei trei români.
Răzvan Martin a fost depistat pozitiv la un control efectuat la 11 aprilie, la CE de la Tirana, și este supendat până la 11 aprilie 2015. Martin a fost medaliat cu aur la stilul smuls și cu bronz la total, la categoria 77 de kilograme.
Elena Andrieș, medaliată cu bronz la total, argint la smuls și bronz la aruncat, la categoria 48 de kilograme, a fost controlată antidoping la 8 aprilie, în aceeași competiție. Și în cazul ei, și în cel al lui Danciu, depistat pozitiv la 15 noiembrie 2012, federația internațională a aplicat o suspendare de doi ani.
Stanozololul și metadienona sunt steroizi anabolizanți.
Sursa: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER