Campioni europeni la 500 m dublu, Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi au readus României speranțele de aur olimpic la canoe, după ce au „smuls” bronzul continental și la 1000 m dublu. ProSport îți spune povestea celui mai recent dublu de succes din sportul românesc, o echipă care are un trecut de doar două luni!
La două zile după performanța de la Trasona, Liviu Dumitrescu (22 de ani) și Victor Mihalachi (21 de ani) trag tare pe apa lacului Snagov. Valoarea pe care și-au confirmat-o în Europa nu pare să cântărească însă prea mult aici, în Baza „Nicolae Navasart”. Cei doi intră primii pe apă, ies ultimii, iar concentrarea se ghicește în felul hotărât în care pagaia lovește apa. „Nimeni nu e vedetă. Sunt două medalii obișnuite, nu se mai gândește nimeni la ce a fost, ci doar la ce va fi. Fără muncă, mii de ore de antrenament, ambiție și dăruință nu poți face nimic”, explică Dumitrescu, în timp ce își trage pe ponton ambarcațiunea.
Echipă fără șef O rețetă a succesului înfiripată în urmă cu trei ani, odată cu venirea lui Victor Mihalachi din Republica Moldova. „Eram cu domnul Patzaichin și ne-am trezit cu doi puști în bază că vor să tragă pentru România, ne rugau să îi legitimăm la Dinamo”, rememorează secundul Florin Popescu. Un capitol care a prins contur în luna mai, când, după ce au fost rotiți în barcă nu mai puțin de nouă canoiști, s-a stabilit binomul perfect. „Ne-am potrivit din prima, am tras împreună, simțeam perfect barca, simțeam fiecare cum trage și așa am rămas. Comunicăm bine, avem aceleași responsabilități, niciunul nu este șeful. Aici nu există ierarhii”, continuă „Dumi”.
Pregătire românească din liceu Istoria tuturor orelor de antrenament, de pe apă și de pe uscat, se contabilizează sec într-un minut și jumătate (500 m) sau trei minute și jumătate (1000 m) cât ține o cursă. „Practic muncim ani întregi pentru câteva clipe. În timpul cursei nu vorbim, pentru că efortul depus este imens, nu mai găsești puterea să mai spui ceva, iar de multe ori cursele sunt atât de strânse, încât realizezi că ai câștigat doar după ce vezi tabela principală”, explică Victor.
Încă de dinainte de a obține dreptul de a reprezenta România, acesta mărturisește că deja se pregătea după programul lotului din care avea să facă parte peste câțiva ani. „Aveam un coleg care era deja la Snagov și pe mail ne dădea programul lor de pregătire, pe ce puneau accentul și la Chișinău, pe lângă antrenamentele pe care le făceam, suplimentar lucram și ce se cerea aici”, rememorează românul naturalizat. O pregătire dublă care îl face acum să-și continue drumul spre aurul olimpic. Un vis trasat tot la dublu.
„Cei doi formează un dublu cu șanse reale de a crește mai mult în viitor. Important e să rămână conștiinÂcioși și să ne asculte”, Florin Popescu, antrenor canoe
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER