Dorin Tică (20 de ani) este ultimul pariu al selecționerului Andy Robinson pentru prima reprezentativă a României de rugby. Aruncat cinci minute pe teren la Verona duminică după-amiază, contra Uruguayului, scor 29-14, tânărul sportiv a devenit eligibil pentru „stejari”.
Asta pentru că federația italiană și l-a dorit, iar oficialii FR de Rugby s-au „mișcat” inteligent. Tica a fost convins să joace pentru „stejari”. O mutare excelentă în condițiile în care tinererele talente autohtone nu prea mai există.
Dorin Tică a bifat deja 4 selecții pentru reprezentativa Under 18 a Italiei și a fost la un pas să joace la Under 20 în Six Nations, dar coronavirusul i-a răpit această șansă. Cu două zile înainte de un meci oficial la acest nivel de vârstă a fost depistat pozitiv.
De două săptămâni s-a aflat cu lotul național în cantonament și s-a simțit excelent alături de ceilalți 30 de „stejari” ai englezului Andy Robinson.
„E o mare onoare pentru mine să fiu lângă niște nume grele. Visul meu să joc la națională, la echipa de club și să ajung la Cupa Mondială din Franța. Sunt patriot și țara mea este România pentru că acolo m-am născut”, sunt primele cuvinte, spuse cu destule emoții, pentru ProSport.
Povestea cu rugby-ul n-a început paradoxal în România, ci în Italia. Fix acum 10 ani a plecat cu părinții din Alba Iulia-Sebeș la Brescia. Aici a început școala, iar antrenorii din sportul cu balonul oval colindau și atunci școlile în căutare de talente. Practic, Tica are doar 8 ani de rugby.
„La orele de sport jucam rugby cu colegii. Apoi au venit niște antrenori care ne-au selecționat și am început să joc în cadru organizat. Țin minte că tata mă voia la fotbal… El mă trimitea la fotbal, eu fugeam la rugby.
După vreo doi ani în care m-a bătut la cap, a cedat. Dragostea mea pentru rugby a primat și sunt fericit. Îmi plac sporturile de contact, iar rugby-ul este unul dintre ele. Tata a jucat fotbal la Alba Iulia cu mult timp în urmă și probabil își dorea să ajung un bun jucător în acest sport”, recunoaște Dorin Tică.
Acum trăiește la Parma, de unde este echipa sa de club. „Nu am contract de profesionist, aici suntem amatori chiar dacă suntem în prima ligă. Nu mă interesează banii foafrte tare, vreau să evoluez profesional. Câștig bani cât să-mi ajungă să trăiesc decent”, susține jucătorul legitimat la Colorna Parma, locul 3 în actuala ediție de campionat.
În ultimul an a avut o mare greutate în suflet, iar meciul cu Uruguay i-a luat o mare piatră de pe suflet pentru că familia s-a reunit după o lungă perioadă la Verona.
„Tata a făcut Covid și a fost spitalizat 7 luni aici în Italia în stare gravă. 44 de zile a fost în comă. E greu să te concentrezi la sport, dar am stat bine din punct de vedere mental.
Dacă nu stai bine cu capul, o iei razna. Sunt fericit că acum e bine și ne putem bucura împreună că suntem cu toți sănătoși”, povestește Dorin Tică, sportiv care are o soră mai mică.
Sunt foarte mulți români de vârsta mea dar și mai mari care joacă rugby în Italia. Inclusiv la Brescia am avut un coleg în echipă. Rugby-ul aici este foarte dezvoltat și inevitabil, la câți români au ajuns în această țară, să apară mulți copii iubitori ai acestui sport Dorin Tică
România a câștigat primul meci test al lunii noiembrie, învingând Uruguay cu 29-14 (13-14). Este a noua victorie a Stejarilor în fața Los Teros din cele 10 întâlniri de până acum, o partidă în care au debutat pentru România șase jucători: Damian Strătilă, Jason Tomane, Hinckley Vaovasa, Dorin Tică, Tudor Butnariu și Alexandru Alexe.
România a condus aproape toată repriza întâi, Uruguay reușind să treacă în avantaj chiar înainte de intrarea la vestiare, ca apoi, partea secundă să fie dominată de elevii lui Andy Robinson.
Partida ar fi trebuit să fie găzduită de Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf, însă uruguayenii au cerut schimbarea locului de disputare, în contextul pandemiei de coronavirus.
Dorin Tică va rata meciul cu Țările de Jos, programat sâmbătă 13 noiembrie 2021, pe arena Arcul de Triumf.
„Am un meci important cu echipa de club, dar voi fi cu Tonfa după fix o săptămână. Echipa națională e un loc incredibil unde mă simt excelent. România o am în suflet, chiar dacă sunt de 10 ani în Italia. În fiecare an am nevoie de o vizită de două săptămîni în țară.
Abia aștept să vin în vacanșă să mă delectez cu niște sarmale și mămăligușă la care să adaug niște iaurt”, încheie, vizibil destins și fericit, Dorin Tică.
Sportul românesc încă produce talente. Nu trebuie căutate aici, în România, ci în întreaga lume pentru că societatea ultimilor trei decenii a împrăștiat multe familii în lumea întreagă.
Depinde de noi să-i găsim și să le dăm o șansă. Dorin Tică e un fel de Enes Sali în fotbal. Râmâne doar că ei să confirme, șansa le-a fost acordată. Hai România!
Credit foto: arhivă personală
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER