Dragan Petricevici, selecționerul naționalei de baschet masculin, mărturisire emoționantă: „Sunt ca un copil cu doi părinți minunați: mama e Bosnia, tata e România” | SPECIAL
Dragan Petricevici (53 de ani) a preluat naționala de baschet masculin la începutul lunii noiembrie 2021. În paralel antrenează echipa de club SCM Timișoara.
Petricevic, care va pregati prima reprezentantivă in precalificarile pentru FIBA EuroBascket 2025. a condus naţionala feminină în perioada 2017-2018. A fost antrenorul echipei naționale de baschet masculin în anul 2000, după ce în perioada 1996-1998 a fost secundul lui Dan Berceanu.
Româno-bosniacul, a pregătit numeroase echipe din România, pe U Invest Cluj-Napoca, Politehnica Moldrom Iaşi, West Petrom Arad, Asesoft Ploieşti, Farul Constanţa, la masculin, CSM Târgovişte şi U Cluj-Napoca, la feminin.
Dragan Petricevici, selecționerul naționalei de baschet masculin, mărturisire emoționantă: „Sunt ca un copil cu doi părinți minunați: mama e Bosnia, tata e România” | SPECIAL
În afara României, Dragan Petricevici a mai pregătit echipe din Serbia, Bahrain, Georgia, Egipt și Tunisia. Titratul tehnician este sârb ortodox de rit vechi, născut în Bosnia.
„Obiectivul principal e să trecem de această precalificare, în care ne duelăm cu Albania și Luxemburg. Apoi ne setăm viitorul obiectiv și încercăm să ne calificăm la European. Pare imposibil din afară, dar eu usnt pregătit să lupt.
Nu mă vait că sunt obosit, că antrenez și pe Timișoara și naționala. Păi, eu dacă sunt obosit, un miner care intră în pământ zi de zi, omul acela cum e? Îmi ajung vara 2-3-4 săptămîni să mă deconectez, plec în SUA, mă uit la meciuri, mă plimb, apoi sunt cu bateriile încărcate”, sunt primele gânduri ale noului selecționer..
Discuția alunecă imediat către diferențele față de vecinii noștri de peste Dunăre.
„Multă lume m-a întrebat care e diferența dintre baschetul ex-iugoslav și cel românesc. Sunt destule, contează însă foarte mult părinții ca ei să facă sacrificii. Noi, aici în România, nu prea facem… Trebuie să vii la antrenament și la ora 7, și la ora 9, uneori poate și după școală și nu e ușor… Dar, dacă te sacrifici apar și rezultatele.
Avem o problemă legată de infrastructură și organizare. Chiar aici la Timișoara am vorbit cu niște colegi să facem mai mutle grupe de copii și mai multe chipe noi. Dar am constatat imediat că nu avem antrenori suficienți și niște săli pentru pregătire. Cred că trebuie mai mult investit pentru a ține pasul cu alte țări”, a admite Dragan Petricevici.
Dar dacă muncești, imposibil să nu vină și victoriile, credința lui Dragan Petricevici
Baschetul românesc suferă la nivel de prime reprezentative și nu e ușor să ajungi în elită.
„Mulți spun că avem un European cu multe echipe. Poate că așa e, dar fosta Uniune Sovietică a dat 4 echipe la ultimul turneu (Rusia, Ucraina, Lituania și Letonia) și fosta Iugoslavie 6 (Serbia, Croația, Muntenegru, Slovenia, Bosnia și Macedonia de Nord). Ia vedeți acum, dacă dăm timpul înapoi, mai sunt multe echipe participante?
E totuși o diferența mare la nivel de echipe naționale între cele mai bune și mai slabe echipe, la cluburi parcă reușim să ținem pasul. Trebuie muncit mult la prima reprezentativă și eu sunt pregătit pentru asta.
Trebuie să ne asumăm toate rezultatele și să muncim. Să nu ne fie frică de eșecuri, ele vor mai veni… Dar dacă muncești, imposibil să nu vină și victoriile.
Pe vremuri, la o altă echipă din România, m-a luat de o parte un conducător să-i spun când avem un meci mai slab ca să chemăm primarul la meci… M-am blocat! De ce, a fost prima reacție. Știți ca să câștigăm, mi-a răspuns timorat”, a rememorat un episod amuzant Petricevici.
Povestea venirii la Cluj acum 25 de ani: „Era zăpada de un metru”
„Prima oară am venit în România, îmi aduc aminte perfect, pe 4 ianuarie 1996 când am semnat cu Cluj. Era zăpada de un metru, abia am ajuns cu mașina la Cluj, totul era alb, totul era de basm… După ce s-a topit zăpada, am văzut că era un oraș extraordinar.
Faptul că am venit în România a contat din punctul de vedere dezvoltării mele ca antrenor, pentru că nu este același lucru să vii ca antrenor în 1996, la 27 de ani, în România. Practic, era un loc unde puteam să mă dezvolt prin muncă și pot să afirm că baschetul românesc și cu mine am crescut împreună”, și-a adus aminte Petricevici.
Dragan Petricevic (53 de ani) a dobândit cetăţenia română în iulie 2018, atunci când antrena naţionala feminină a României.
„Sunt ca un copil cu doi părinți minunați: mama e Bosnia, tata e România. Mă simt excelent în ambele țări, m-am născut în Bosnia dar România mi-a adoptat… E frumos! Cu multă muncă se pot realiza lucruri extraordinare”, a încheiat cunoscutul tehnician dialogul cu ProSport.
Meciurile României din campania de pre-calificare europeană
LUXEMBURG – ROMANIA (28.11.2021, ora 18:00)
ROMANIA – ALBANIA (24.02.2022)
ROMANIA – LUXEMBURG (30.06.2022)
ALBANIA – ROMANIA (03.07.2022)
La startul acestei campanii europene se aliniază 10 echipe nationale, care sunt distribuite in trei grupe.
Câstigătoarele grupelor și cea mai bună echipă clasată pe locul secund avansează în faza a doua de pre-calificare continentală – FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers Second Round, meciurile urmand sa se dispute in alte trei ferestre: august 2022, noiembrie 2022 si februarie 2023.