„Drum lin, Zalo! Eroii cu mască nu mor niciodată”. Fostul mare sabrer Florin Zalomir a fost condus pe ultimul drum, acasă, la Iași. Mesajul emoționant citit de Roxana Scarlat
La zece ani după ce dădea tușa decisivă cu Rusia, pentru calificarea în finala olimpică de la Londra, sabrerul ieșean Florin Zalomir a părăsit, joi, definitiv planșa vieții.
Trecut în neființă în urmă cu trei zile, când și-a pus capăt zilelor în locuința sa din Otopeni, la vârsta de doar 41 de ani, Zalo a fost înmormântat joi, acasă, la Iași, la Cimitirul Sfinții Petru și Pavel.
Fostul vicecampion olimpic, campion mondial și european la sabie a fost condus pe ultimul drum de zeci de apropiați, membri ai familiei, colegi și prieteni. Conform procedurilor în astfel de cazuri, preotul a ținut o scurtă slujbă afară, la ieșirea din capelă, după care cortegiul funerar s-a îndreptat spre locul de veci.
Colegii din echipele de aur l-au condus pe Zalo pe ultimul drum
Echipa de sabie medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, s-a reunit, joi, la Iași. Din păcate, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Zalo. Au fost prezenți la căpătâiul marelui sportiv Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu și Alex Sirițeanu, adică cei trei vicecampioni olimpici alături de care Florin Zalomir au disputat finala olimpică în urmă cu zece ani, la Londra.
A fost alături de Zalomir și bunul său prieten Cosmin Hânceanu, medaliat cu aur la Mondiale, în aceeași echipă. Nu au lipsit de la funeralii fostele mari scrimere Laura Badea și Roxana Scarlat, antrenorul Alexandru Chiculiță, foștii colegi și prieteni Alin Lupeică, Bogdan Lupeică, Radu Tofan, Andrei Moldoveanu, alți mulți foști și actuali sportivi.
Iulian Bițucă, împietrit de durere
La căpătâiul marelui campion au stat în permanență mama lui Florin și primul său antrenor Iulian Bițucă, cel alături de care Zalo a făcut primii pași în scrimă, la CSS Unirea Iași.
Și cel alături de care Florin Zalomir a cucerit primele medalii importante ale carierei, bronz european și argint mondial la Europenele de Juniori.
Mesaj emoționant din partea
Prezentă la funeralii, fosta colegă a lui Florin, Roxana Scarlat, actualmente secretar general al Federației Române de Scrimă, a citit un mesaj emoționant care i-a înlăcrimat pe toți cei prezenți.
”Eroii cu mască nu mor niciodată! Florin Zalomir va trăi prin colegi, antrenori și toți cei din familia scrimei românești, prin victoriile sale, ale echipei de sabie masculin și ale Biancăi Pascu, care ne-au umplut sufletele de bucurie. Eroii cu mască inspiră și motivează atemporal, iar misiunea noastră, a celor din Federația Română de Scrimă, e tocmai de a păstra și duce mai departe povestea. Florin Zalomir a cunoscut succesul și gloria.
Este exemplul unui sportiv puternic, unui antrenor dedicat, un om pentru care echipa a însemnat totul. Echipa alături de care a devenit vicecampion olimpic, Campion Mondial și European. Cariera remarcabilă de sportiv a fost urmată de cea de antrenor, încununată cu două medalii de bronz, una la Campionatele Mondiale și alta la Campionatele Europene.
Eroul cu mască, Florin Zalomir va rămâne mereu în amintirea noastră, a celor care iubesc scrima. Federația Română de Scrimă transmite condoleanțe familiei și celor apropiați! Drum lin, Zalo!”, a transmis Roxana, cu ochii în lacrimi.
„Zalo, prietene”
Roxana Scarlat a citit apoi un mesaj din partea lui Ioan Pop, fost sportiv medaliat la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale.
”Zalo, prietene! Ai plecat devreme, mult prea devreme. Mi-ai fost coleg, chiar elev o scurtă vreme, dar mai ales un Prieten. Din păcate o perioadă mult prea scurtă, dar compensată de intensitatea, veridicitatea și profunzimea acestei legături.
De la început am fost impresionat de modestia, luciditatea și de receptivitatea la argumente. Impresionat de numărul de medalii obținute. Impresionat în egală măsură de seriozitatea și conștiinciozitatea față de muncă. Impresionat de respectul unanim de care te bucurai din partea tuturor antrenorilor străini observat în decursul competițiilor de Cupă Mondială. Impresionat de loialitatea și fidelitatea fără rezerve față de foștii tăi colegi de echipă, de Dumi, de Gheară, de Tibi și alții, pe care îi considerai frați adevărați. Impresionat de revolta ta față de injustiție și neadevăr. Impresionat de abnegația și dăruirea față de Bianca Pascu și lotul de fete. De dragostea totală față de fiica ta Eva. De dorința ta totală față de cunoaștere și cultură.
De generozitatea și dăruirea de a reîncepe scrima pe planșă și de a ajuta echipa. De curajul și forța interioară de a aborda competițiile după o întrerupere de mai mulți ani.
De forța și duritatea interioară pentru a învinge obstacolele, lipsa de înțelegere, injustiția. Numai calități care reușeau să ascundă o problemă: Fragilitatea și Sensibilitatea. Radicalitatea soluțiilor de rezolvare a problemelor de unde calea Legiunii Străine. Păcat, dar nu putem fi perfecți, Fericirea efemeră din ultima parte a vieții tale a devenit fatală.
Doreai atât de mult această armonie… Din păcate, nu știai să relativizezi și principiul nemărturisit ”tot sau nimic” a condus la o dramă. Ai plecat și sper că ți-au găsit liniștea. Te plâng și o să-mi lipsești. Pace sufletului tău”, a fost mesajul transmis de Ioan Pop.
Un mesaj care l-a caracterizat perfect pe fostul campion al sabiei românești. Un om pe cât de puternic, pe atât de fragil și sensibil, care a lăsat în urmă amintiri de neegalat pentru sportul românesc.