Dublu bronz pentru luptătoare la Turneul Internațional de la Sofia. Popescu le-a bătut cu o mână. Filip: „Fără Dumnezeu nu fac nimic”
- România participă în perioada 21-23 februarie, în Bulgaria, la Turneul Internațional Dan Kolov și Nikola Petrov, cea mai prestigioasă competiție din Europa și una din cele mai puternice de pe glob, exceptând Campionatele Mondiale și Olimpice.
- Importanța performanțelor este esențială, ținând cont că în perioada 1-6 aprilie va avea loc Campionatul European de la Helsinki, iar evoluția de la Sofia reprezintă un reper pentru podiumul din Scandinavia.
- La start s-au aliniat 35 de țări și se concurează la toate stilurile de lupte, libere și greco-romane, masculin și feminin, delegația României fiind compusă din 25 de luptători.
- Adina Popescu și Georgiana Filip au cucerit medaliile de bronz în prima zi la lupte libere, și nu oricum: au învins reprezentantele Rusiei în meciurile pentru podium.
Tricolorii s-au luat la trântă cu cei mai buni luptători de pe planetă, printre care rușii, armenii și bulgarii, care domină sportul de pe saltea. Asta pentru că România are 2000 de legitimați, iar Rusia, 5 milioane!
Acțiunea de pe saltelele Sălii Universiada s-a desfășurat ieri într-o agitație generată de asistența din tribune. Picioarele sportivilor, înfipte aprig în cercul galben și mâinile încrucișate strâns în jurul gâtului adversarilor au fost urmate de izbirile de pe podea, care căutau tușul fatal, echivalentul knockout-ului din box. Românii au intrat pe rând în focul luptei și stările lor interioare exprimau emoție pentru orice privitor.
Secunda lui Dumnezeu
Un exemplu elocvent a fost oferit de Georgiana Filip care a pătruns pe saltea cu capul sus, închinându-se înainte s-o înfrunte pe Irina Bogdanova (Rusia). Meciul a contat pentru bronzul de la lupte libere, categoria 60 de kg, iar Divinitatea avea să o ajute din plin pe Georgiana. Cronometrul derula secundele nestingherit în favoarea rusoaicei, care conducea cu 3-2, dar Filip s-a zbătut până în ultima clipă. A reușit o contră, fatală pentru advarsară, în ultima secundă, și două puncte au intrat în contul româncei, de ajuns pentru a le fura medalia rușilor care au rămas împietriți. Soțul ei, Marin Filip, component al naționalei de lupte a României, a încurajat-o frenetic, pe tot parcursul zilei. Georgiana a vorbit pentru ProSport despre momentul de glorie pe care l-a izbutit:
Luptătoarea își duce din când în când o pungă cu gheață la buza umflată, din care șiroiește sângele. Spune că nu simte nicio durere, doar bucurie, iar acest sentiment se poate citi ușor și în ochii ei.
„Mi-am îndeplinit un vis, câștigând bronzul aici. M-am pregătit foarte mult în ultima perioadă și îmi doresc ca la Europene să câștig o medalie, cel puțin la fel de strălucitoare ca la această competiție”.
„Eu și soțul meu trăim unul pentru celălalt la competiții”
Ți-ai ținut nervii tari, până în ultima secundă…
Într-adevăr, eu fără Dumnezeu nu pot face nimic.
Iar soțul ți-a fost cel mai aprig susținător.
Da, trăim unul pentru celălalt, cel puțin în timpul competițiilor, este normal. Aici are loc un turneu tare, ținând cont că s-au regăsit două rusoaice pe categorie. Cel puțin pe plan continental, Rusia reprezintă prima forță.
Aurul l-a cucerit Tetiana Levrenchuk (Ucraina), iar pe locul doi s-a clasat Hafize Sahin (Turcia). Filip a pierdut în sferturi cu Tatiana Levrenchuk,, ca apoi să o învingă în drumul către podium pe Bogdanova.
Adina le-a bătut cu o mână
Răsucirile actorilor principali și strigătele asurzitoare ale persoanelor din staff-urile care îi coordonează pe aceștia de pe margine mențin adrenalina din sală la cote maxime. Antrenorul fetelor, Claudiu Tămăduianu (foto), își sfătuiește elevele aflate în focul luptei de la nivelul solului. „Haide Adina, Mișcă!„, răsună un îndemn, în timpul partidelor din sferturi, pentru Popescu, fata care s-a luptat eroic cu mâna stângă bandajată din cauza unei fracturi.
Acum o înfruntă pe Svetlana Babushkina (Rusia), la categoria 69 de kilograme, lupte libere, pentru aceeași medalie de bronz. Adina se zbate ca o leoaică, dominându-și adversara ambele reprize. Deși cu mână în orteză, nicio grimasă de durere nu se putea observa pe chipul ei, doar dorința de a urca pe podium. A și reușit, grație unui scor de tenis, 6-1. Popescu a vorbit după meci cu fruntea învinețită și degetele bandajate, dar cu zâmbetul pe buze.
„Suntem obișnuite cu suferința”
Cum a fost să lupți cu mâna fracturată?
Atunci când te afli în concurs te gândești doar să câștigi, nu mai simți nicio durere. Am avut recent un stagiu de pregătire cu bulgăroaicele și mi-am fracturat metatarsianul. M-am lovit și la cap, dar acum nu mă mai doare nimic, mai ales că noi suntem obișnuite cu suferința. Mi-am dorit foarte mult să o bat pe rusoaică, în meciul pentru medalie.
Ce simți atunci când cucerești o medalie pentru România?
Nu pot să exprim în cuvinte. Este foarte frumos și în același timp onorabil să câștig o medalie pentru țara mea.
„Visez la o medalie olimpică”
Care e secretul tău, datorită căruia ai ajuns să realizezi astfel de performanțe?
Am muncit foarte mult și am un caracter puternic. Pentru a ajunge în vârf contează cel mai mult să îți dorești cu adevărat acest lucru.
Care e visul tău?
O medalie olimpică, care se obține foarte greu, dar eu zic că mă aflu pe drumul cel bun.
Pe prima poziție a podiumului s-a aflat Aline Focken (Germania), iar argintul a mers la gâtul Oksanei Vaschuk (Ucraina). Popescu a învins-o pe Diana Ivanova (Bulgaria) în optimi, ca în sferturi să se recunoască învinsă la Oksana Vaschuk (Ucraina). În drumul către medalie a mai trecut de Natalia Rodrigez (Puerto Rico).
„Sunt un antrenor mândru. Fetele au o răutate mai mare decât băieții”
Claudiu Tămăduianu a vorbit cu mândrie despre isprava elevolor lui:
„Nu sunt dur cu luptătoarele la antrenamente pentru că ele dau dovadă de o conștiinciozitate ieșită din comun. Am placerea să le antrenez și simt că fetele mele dețin o răutate mai mare decât cea a băieților. Sunt convins că vor face rezultate pe viitor. Eu le spun întotdeauna că în ultima secundă se poate câștiga, iar Filip a confirmat astăzi. Despre Adina Popescu nu pot spune decât că a dat dovadă de eroism, obținând medalia cu o mână fracturată. Sunt un antrenor mândru”!
Ne-am pregătit acasă la regii luptelor
Medaliile obținute ieri în țara vecină, dar mai ales atitudinea sportivilor reprezentativei naționale, reliefează faptul că luptele românești se află pe drumul cel bun. Mai urmează două zile de concurs și se așteaptă alte motive de mândrie, însă perspectivele se întrevăd îmbucurător pentru CE de la Helsinki și din alt unghi. FR de Lupte, condusă de Răzvan Pârcălabu, le-a acordat șansa sportivilor să meargă într-un cantonament de pregătire în Iran, acolo unde luptele se află la rang de artă. Pe de altă parte, loturile feminine s-au antrenat în Bulgaria, la unul dintre cele mai puternice centre de pregătire din Europa.
Rezultatele celorlalți români angrenați în Turneul Internațional Dan Kolov și Nikola Petrov din Sofia:
Marin Filip – învins în optimi la libere de Radoslav Velikov (Bulgaria)
Anca Petrea – învinsă în sferturi la libere de Viktroia Bobeva (Bulgaria)
Andrei Dudău a trecut de Sofian Salah (Egipt) în calificări- în optimi la greco-romane a pierdut cu Mustafa Saglam (Turcia)
Tiberiu Barbazan – învins în optimi la greco-romane de Iosif Chugashvili (Belarus).
Pentru rezultatele celorlalți sportivi din calificări și scorurile complete: www.bul-wrestling.org