Începe duminică ediția 43 a Raliului Dakar! 14 zile de spectacol în Arabia Saudită cu românul Mani Gyenes prezent a 11-a oară în cunoscuta întrecere

Raliul Dakar 2021 va fi cea de-a 43-a ediție a Raliului Dakar și urmează să se desfășoare pentru a doua oară consecutiv în Arabia Saudită. Maratonul automobilistic se va desfășura timp de 14 zile, începând cu 3 ianuarie până pe 15 ianuarie 2021.

Mani Gyenes se pregătește în aceste zile de startul pe care îl va lua în Raliul Dakar pentru a 11-a oară. Alături de echipa Autonet Motorcycle Team, Emanuel Gyenes va porni din nou în probabil cea mai dură aventură a sporturilor cu motor.

În ciuda fracturii de picior suferită în această vară, pilotul sătmărean a luat decizia să participe tot la clasa Malle Moto (fără asistență tehnică). Gyenes a încheiat în 2020 pe locul 29 cursa, cea mai bună clasare a sa la general fiind în 2016 – locul 14. Sătmăreanul a câştigat de două ori clasa Marathon, în 2011 şi 2015.

Începe ediția 43 a Raliului Dakar! 14 zile de spectacol în Arabia Saudită cu românul Mani Gyenes prezent a 11-a oară în cunoscuta întrecere

România va avea în acest an și un echipaj auto la Dakar Rally 2021 format din Claudiu Barbu și Marius Lupu (la clasa SSV). Primul este fost pilot de Rally Raid în Campionatul Național al României la clasa motocicletelor de peste 450cc. Echipajul Transcarpatic Rally Team va participa cu un „special service vehicle” marca Polaris, modelul RZR 1000 Turbo S, clasa T4.1 Turbo.

A fost creat un traseu complet nou, descris ca fiind mult mai lent, mai variat și mai tehnic. Traseul include o etapă prolog, 12 etape incluzând două etape în buclă, o etapă maraton. Raliul a fost afectat de pandemia de COVID-19, inițial traseul cursei urmând să includă 2-3 țări, dar din cauza restricțiilor de zbor, Dakar 2021 va parcurge traseul în întregime în Arabia Saudită.

555 de concurenţi şi 321 de vehicule vor parcurge cei 7.500 de kilometri ai probei, a anunţat David Castera, directorul competiţiei. Competiţia va porni de la Jeddah şi se va încheia la Sakaka. Potrivit cotidianului sportiv francez L’Equipe, consecinţele crizei sanitare legate de pandemia de coronavirus sunt principalul motiv al acestei scăderi.

Arabia Saudită este în aceste zile în carantină și doar charterele Dakarului sunt permise la aterizare. Se vor străbate peste 7000 de km pe un traseu mai lent, dar mult mai tehnic comparativ cu ediția anterioară. Probele speciale însumează peste 4700 de km și vor fi parcurse în 12 zile.

Care e istoria raliului Dakar?

Raliul Dakar a început în 1979, după ce doi ani mai devreme fondatorului său, un pilot francez de raliu pe nume Thierry Sabine s-a rătăcit în deşertul Sahara, încercând să traseze rute pentru un alt raliu. Era o vreme când raliurile în condiţii dure erau înfloritoare.

Aşa că după acea experienţă el a decis să organizeze primul raliu mondial care să traverseze întreaga Sahara. Aşa s-a născut în 1979 raliul Paris-Dakar, pe o rută ce pornea din frumuseţile Parisului şi a Europei de Vest şi ajungea apoi pe continentul african, traversând Sahara şi ajungând până în oraşul Dakar.

Publicat: 02 01. 2021, 12:10
Actualizat: 03 01. 2021, 14:10