Duminică are loc o nouă ediție a Campionatului Național de tăiat lemne
Pe 9 iunie va avea loc la Cluj Napoca Campionatul Național al Tăietorilor de lemne, STIHL Timbersports. În competiție vor intra în acest an opt atlețiantrenați la cluburile din Bihor, Cluj și Arad. Pe arena amenajată la standardele internaționale de securitate, își vor mânui topoarele Nagy Botond, Dan Petrescu, Ionel Mariniță, Cristian Marina, Costel Ples, Csongor Nagy, Ioan Nyamcsuk și Carol Palfi.
În urma Campionatului Național va fi desemnat „cel mai puternic” tăietor de lemne care va reprezenta România la individual, la mondialele din octombrie de la Stuttgart, Germania. De asemenea, cei mai în formă atleți vor alcătui lotul național care va reprezenta țara noastră la probele pe echipe de la Campionatul Mondial STIHL Timbersports.Anul trecut competiția națională fost câștigată de arădeanul Nicolae Nyamcsuk.
Antrenamentele pentru Campionatul Național au început de la sfârșitul anului trecut, până acum atleții participând la mai multe tabere de pregătire colectivă. Pentru a fi în formă sportivii se pregătesc intens, ajung chiar și la 8 ore de antrenament zilnic. „Având în vedere că acest sport a început să fie practicat în țara noastră doar de câțiva ani, performanțele atleților noștri sunt bune, în comparație cu ale sportivilor consacrați din afară. Pentru a crește nivelul de performanță este necesar să creștem și baza de selecție pentru acest sport, cluburile de antrenament fiind deschise pentru noi atelți care vor să-și demonstreze forța și precizia în mânuirea toporului și a motoferăstrăului. Tocmai de aceea investim an de an în promovarea STIHL Timbersports. Anul acesta ne vom implica și mai mult în identificarea de noi talente, având în vedere dezvoltarea unei baze de antrenament mai aproape de București”, declară Ioan Mezei, director general STIHL România.
Ediția din acest an a Campionatului Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports va fi susținută de Romsilva, Farmtech și Primăria Cluj.
Probele de concurs la care se vor întrece participanții duminică, dar și la mondialele din octombrie sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS660, Tăierea verticală și Tăierea la înălțime. În afara concursului va avea loc un show demonstrativ de tăiere cu așa-numitul „Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buștean în mai puțin de 8 secunde.
Mondialele de la Stuttgart se vor desfășura în perioada 24-26 octombrie, țara noastră fiind reprezentată în competiția atât la probele pe echipe cât și la cele individuale, de patru atleți plus o rezervă.
Competiția națională va avea loc pe 9 iunie, în parcarea supermarketului Cora din Cluj, în intervalul orar 15.00-18.00 și va fi transmisă live pe sport.ro.