Liga Națională de hochei a ajuns în ultimul act. O finală surprinzătoare, între Steaua Rangers, care a cucerit ultimul titlu național în 2006 și revelația sezonului, Dunărea Galați, aflată în premieră în postura de a juca cu trofeul pe masă. Primul meci al finalei este programat mâine, la Patinoarul din Cârța, de la ora 17:00 (în direct pe Digi Sport 2). Finala dintre cele două echipe are o miză specială pentru căpitanul Galațiului, Cătălin Geru care a cucerit nu mai puțin de 15 tilturi de campion național și 17 Cupe ale României în tricoul Stelei. Pe gheață la primul trofeu din istorie cucerit de Dunărea, Cupa României în 1988, Geru joacă, la o distanță de 27 de ani, pentru a cuceri și titlu național cu această echipă. În vârstă de 45 de ani, legendarul jucător a vorbit pentru ProSport despre finala mult visată, între echipa lui de suflet și echipa la care a cunoscut gloria și a dezvăluit ce l-a forțat să stea departe de hochei în urmă cu doi ani.
Cătălin, ce înseamnă pentru tine să joci această finală? Un lucru incredibil. În urmă cu șase ani când am plecat de la Steaua pentru a mă întoarce acasă, la Galați, eram conștient de faptul că nu voi mai juca vreodată pentru un titlu național. Și acum am ajuns aici…Nimeni nu se aștepta, cred că nici cei mai optimiști fani ai Galațiului, este o performanță unică, istorică aș putea spune. Important este să nu ne oprim aici și să câștigăm finala.
Jucătorii Dunării Galați se bucură pentru calificarea istorică în finala campionatului FOTO: PANĂ‚ Sorin
Cum îți explici succesul în fața Coronei Brașov? Ați eliminat campioana… Cred că dăruința și ambiția noastră au făcut diferența. Și publicul, mai ales publicul la ultimul meci. Nu am jucat niciodată cu un pationoar atât de plin la Galați, cu atâta lume care ne încuraja și parcă ne transmitea energie pozitivă. Noi ziceam înainte de semifinale că suntem mulțumiți să jucăm trei, patru meciuri și gata. A fost și greșeala adversarilor noștri care ne-au tratat de sus, de exemplu la primul meci au ajuns cu două ore înaintea partidei. Cred că până la urmă este bine pentru hocheiului gălățean și cel românesc ca finala să fie jucată și de alte echipe.
Mai știi a câta finală este aceasta pentru tine? (tace câteva secunde) 21 sau 22. Stai că îți spun imediat câte sunt exact, 15 câștigate și 4 pierdute, deci este a 20 finală pentru mine.
Ai jucat 20 de ani la Steaua. Cum este să joci pentru titlu împotriva fostei tale echipe? Nu pot să spun că este un meci obișnuit. Sunt la Galați de 6 ani, după ce am jucat atâția ani la Steaua, echipă la care am cunoscut gloria și cele mai frumoase momente sportive. Nu voi uita niciodată anii jucați acolo, însă eu încerc să îmi treaba pe gheață pentru echipa la care joc acum. Am jucat deja destule meciuri împotriva Stelei, nu mai am emoții. Acum voi încerca să trăiesc doar acest moment special pentru hocheiul gălățean.
Cătălin Geru, pe când evolua pentru Steaua București
„Mă sunau să vin la patinoar și eu plângeam la telefon” Îl vei avea adversar chiar pe bunul tău prieten, Ioan Timaru… Da, este un sportiv și un om deosebit. Am fost amândoi „motoarele” echipei la Steaua. Va fi frumos să ne întâlnim pe gheață și să jucăm pentru un nou trofeu, ca adversari, de această dată. Tot ce se întâmplă pe gheață, rămâne acolo, în afara patinoarului suntem prieteni.
Cum te înțelegi cu colegii mai tineri? Le dai sfaturi? Le mai spui unde să stea în linie? Eu încerc să îi învăț tot ce știu, să le spun cât mai multe lucruri. Însă, un sfat este binevenit, chiar și la vârsta mea.
Primul și ultimul trofeu al Galațiului a fost cu tine pe gheață. Acum istoria se repetă… (râde) Da. Aveam 18 ani, când am câștigat Cupa României cu Dunărea. A fost turneul care m-a lansat în hochei, pentru că după aceea m-a luat Steaua. Competiția avea loc la Galați, nimeni nu se aștepta ca noi să urcăm în finală. Am făcut egal cu Steaua, 3-3 și am dat două goluri, apoi am jucat cu Miercurea Ciuc, pe care i-am bătut cu 3-2 și am dat un gol și în finală am învins Dinamo cu 6-2 și am dat 3 goluri. Acum, după atâția ani, joc cu Dunărea, pentru un alt trofeu.
Care e secretul longevității tale? Cum mai poți juca la 45 de ani? Eu am fost toată viața un om serios și muncitor, nu am păcălit niciodată sportul. Am avut o problemă mare de sănătate în urmă cu doi ani, de nu mai puteam merge nici pe stradă. Am fost diagnosticat cu hernie de disc cu comprimare a nervului sciatic. A fost crunt, nu puteam face nimic, colegii mă sunau să mă cheme să îi văd la meci și eu plângeam la telefon că nici nu mă puteam mișca. Am avut noroc că am găsit un vraci la Târgu Secuiesc, care prin trei ședințe de masaj, m-a vindecat complet. Toți care au văzut RMN-ul înainte de a merge la el și cel făcut după ce m-am întors au spus că este al unui alt om. Sunt recunoscător pentru această șansă care mi s-a dat ca să fiu înapoi pe gheață.
Geru, un atacant prolific, greu de oprit de apărarea adversă
Ți-ar plăcea să te retragi cu medalia de campion la gât? Nu știu dacă vreau să mă retrag. Eu sunt nebun după hochei, nu pot trăi fără să nu fiu pe gheață. Am zis după calificarea în finală, că voi renunța, mă voi retrage după acest sezon. Însă nu știu, mi-e greu să stau departe de hochei, mă gândesc că încă mai pot ajuta echipa. Cât despre medalie, pentru noi și locul 2 este o performanță istorică. Însă, dacă suntem în finală, ne vom bate pentru a o câștiga pentru că va fi mai mare amărăciunea știind că ai pierdut tocmai acum.
Care este atu-ul vostru în fața Stelei? Nu cred că avem unul. Dacă luăm meciurile directe, din campionat, cu Steaua, ei le-au câștigat cam 90%. Cred că noi am învățat multe din meciul cu Brașovul, am înțeles că dacă lupți până în ultima clipă și crezi în tine, poți câștiga. Credem că putem câștiga finala și că o putem învinge pe Steaua, chiar dacă pornim cu șansa a doua. Vrem să batem Steaua. Va fi greu, dar nu imposibil!
Cătălin Geru a participat cu naționala României la 14 Campionate Mondiale, unde a fost declarat de două ori cel mai bun jucător și de trei ori golgheterul turneului. El s-a retras de la echipa națională în 2008, la 39 de ani, după ce devenise golgheterul competiției organizate la Miercurea Ciuc, când România a promovat în Divizia I
Programul finalei: 20 martie (ora 17:00) Steaua Rangers – Dunărea Galați, Cârța 21 martie (ora 20:00) Steaua Rangers – Dunărea Galați, Cârța 24 martie (ora 19:00) Dunărea Galați – Steaua Rangers, Galați 25 martie (ora 17:00) Dunărea Galați – Steaua Rangers, Galați 27 martie (ora 19:00) Steaua Rangers- Dunărea Galați, Cârța 30 martie (ora 17:00) Dunărea Galați – Steaua Rangers, Galați 1 aprilie (ora 19:00) Steaua Rangers – Dunărea Galați, Cârța
Finala se va desfășura după sistemul cel mai bun din șapte jocuri. Steaua, din postura de echipă mai bine clasată în fazele de calificare, are avantajul de a juca meciul decisiv, dacă se va ajunge până acolo, pe teren propriu, adică la Cârța.
40 de titluri naționale are Steaua. Ultima finală disputată de Steaua a fost în 2010, când a pierdut cu HC Miercurea Ciuc, iar ultimul titlu l-a cucerit în 2006, când i-a învins pe harghiteni
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER