După Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 a fost aprobat și modelul-cadru al contractului de activitate sportivă. Se transformă „maxim 5%” în „minim 5%”?

Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă propus pentru întreg sportul românesc a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.

Având în vedere prevederile art. 14 alin. (11) și (7) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul art. 8 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 11/2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Tineretului și Sportului, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 17 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, ministrul tineretului și sportului și ministrul muncii și justiției sociale emit următorul ordin:

Art. 1. — (1) Se aprobă modelul-cadru al contractului de activitate sportivă, prevăzut în anexa care face părți integrantă din prezentul ordin.

(2) Contractul de activitate sportivă cuprinde în mod obligatoriu elementele prevăzute în modelul-cadru.

(3) Prin negociere între părți, contractul de activitate sportivă poate cuprinde clauze specifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 2. — Convențiile civile încheiate de sportivii profesioniști aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului ordin sunt aplicabile până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate.

Art. 3. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se specifică în publicația oficială a statului român.

ANEXA Contractului de activitate sportivă poate fi văzută AICI

Acest contract de activitate sportivă ar trebui să elimine în mod normal problemele, atât Curtea de Conturi, cât și ANAF să aplice legea unitar în toate județele. Până acum, cluburile au depins de modul de interpretare al inspectorilor în fiecare județ, cu unități de măsură diferite. În anumite localități, sportul a fost finanțat de la bugetul autorităților locale fără probleme, în alte localități lucrurile s-au complicat, iar multe cluburi au intrat în blocaje financiare și chiar au dispărut.

Un aspect încă nespecificat este legat de taxele și impozitele pe care le vor plăti cluburile în baza contractelor de activitate sportivă încheiate. Până acum, în urma încheierii unui contract individual de muncă, o entitate sportivă achita la stat 76% taxe și impozite pe salariul oferit. Astfel, aproximativ 70% din bugetul unei echipe într-un sezon era „consumat” pentru salarii, taxe și impozite și doar 30% pentru pregătire și activitate competițională.

Un alt aspect foarte interesant în urma apariției acestui contract de activitate sportivă, Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al unui club devine mult mai important, întrucât va „legifera” multe aspecte ce vor ține de „bucătărie internă”.

Așadar, după Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, care își produce deja efectele până la definitivarea proiectului de lege în Parlamentul României, a fost aprobat și modelul-cadru al contractului de activitate sportivă.

Mai trebuie spus că proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 38/2017 privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 se află în această perioadă în lucru la Senat. Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a venit cu amendamente, iar una din cele mai interesante se referă chiar la acel prag de 5% din bugetul aprobat, în care se pot încadra autoritățile administrației publice locale. Concret, Comisia a dat aviz favorabil pentru următorul text de lege: „Autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea activității în limita a minim 5% din bugetul aprobat„. În OUG este prevăzut „maxim 5%”. „Amendamentul are ca scop eliminarea restricției de 5% sume alocate pentru finanțare”, se specifică în motivație.

Așa cum spuneam și mai sus, OUG 38/2017 își produce deja efectele, finanțarea pe Legea Sportului 69/2000 cu textul modificat se aplică începând cu 1 iulie, de când va începe noul an competițional.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 28 06. 2017, 20:02
Actualizat: 28 06. 2017, 20:30