După trei clasări pe locul al doilea, Dan Petrescu a devenit mai bun tăietor de lemne din România

Dan Petrescu s-a clasat pe locul 1 la Campionatul Național al Tăietorilor de Lemne – STIHL Timbersports, desfășurat duminică la Cluj, obținând în total de 36 de puncte la cele 5 probe ale concursului – Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS660, Tăierea verticală și Tăierea la înălțime. Pe locurile doi și trei s-au clasat în ordine Botond Nagy (33 de puncte) și Costel Pleș (27 de puncte). Probele la care Dan Petrescu a excelat și care l-au departajat de ceilalți doi concurenți au fost Tăierea la înălțime, Tăierea cu joagărul și Taierea orizontală. „Toți competitorii au demonstrat forță, abilitate și precizie. Cred că am reușit să obțin acest rezultat printr-o concentrare mai bună, dar și prin intensificarea antrenamentelor. Pentru Mondialele din toamnă din Germania îmi propun, împreună cu echipa, să creștem cota valorică a țării noastre, eu reprezentând România și la individual”, declară Dan Petrescu.


Dan Petrescu este din Săcueni-Bihor, are 28 de ani și practică Timbersports de la sfârșitul anului 2009. În 2010, 2011 și 2012 a obținut mereu locul doi la Campionatul Național.  Țara noastră va fi reprezentată la Camionatul Mondial de la Stuttgart din 24-26 octombrie de cei trei sportivi de pe podium, la care se adaugă ocupanții locurilor patru , Ioan Nyamcsuk (25 de puncte) respectiv cinci, Nagy Csongor (20 de puncte. Pe lângă cele două baze de pregătire de la Gilău și Săcuieni, sportivii români s-au antrenat alături de sportivi din Austria și Ungaria sub îndrumarea celor mai buni traineri la nivel mondial: Robert Ebner (vicecampion mondial) și Dirk Braun (campion european), Martin Komarek (multiplu campion european), Carson Bosworth (campion al SUA), Spike Milton (cel mai bun trainer în disciplinele cu toporul).
Iată o scurtă descriere a echipamentelor:

Toporul
Fabricat dintr-un oțel special, toporul este lucrat manual, cântărește aproximativ 2.5-3 kg și are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiție. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Prețul unui topor de competiție porneste de la 300 Euro si poate ajunge si la 700 Euro. Atleții mențin și ascut topoarele lor foarte frecvent.

Super-motoferăstrăul
Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul. Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unități sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiții sportive, întrucât necesită un efort uriaș și putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Căntărește aproximativ 27 kg și învârte lanțul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiția minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul
Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinții lungi de 10 cm sunt lucrați manual. El cântărește aproximativ 5 kg și prețul de pornire este 1.500 Euro. La o lungime de 2m, este numai potrivit pentru o competiție sportivă.

Motoferăstrău STIHL MS 660
Motoferăstrăul MS 660 este un model standard. Cu o putere de 7.1 cp și capacitate de 91.6 cc, cântărește cam 7.3 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul  
Plopul este esența de lemn folosită în Europa în cadrul competițiilor STIHL TIMBERSPORTS iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecționat în conformitate cu niște reguli bine stabilite. Pe cât posibil să provină din aceeași zonă de pădure. Pentru a asigura șanse egale participanților, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la același diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat și depozitat în conditii de climă speciale pentru a păstra calitățile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor și recordurilor la nivel internațional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiții este reciclat după evenimente.

 

Publicat: 10 06. 2013, 20:19
Actualizat: 10 06. 2013, 20:20