După United și Arcada, Galați mai dă o campioană națională în 2023! Ajaxul din același oraș cu Oțelul, aur la turneul final organizat la Bistrița. Reacție „de milioane” a lui Gabi Balint: „Am crezut că e un sport mai relaxant. Sânmărtean mi-a zis că l-a încercat, dar că ritmul e prea ridicat pentru el!” | EXCLUSIV
Ajax Dulcisimo Galați este noua campioană națională la minifotbal. În perioada 28 iunie-1 iulie, la Bistrița, cele mai bune formații din țară la fotbal pe teren redus s-au întâlnit la Campionatul Național. După patru zile de meciuri, cu partide disputate, la un moment dat, pe cinci terenuri simultan, formația din Galați, cu Alexandru Bourceanu om de bază, a reușit să câștige marele trofeu și să-și treacă în palmares primul titlu național din existența de peste 20 de ani.
Ajax Dulcisimo Galați, cu Alexandru Bourceanu om de bază, campioană națională în premieră
În perioada 28 iunie-1 iulie, la Bistrița, cele mai bune formații din țară la fotbal pe teren redus s-au întâlnit la Campionatul Național. După patru zile de meciuri, cu partide disputate și pe cinci terenuri simultan, la final, Ajax Dulcisimo Galați s-a încununat campioană națională după 3-0 în ultimul act cu Extratereștii Bistrița, una dintre cele trei formații ale orașului gazdă prezente la turneu.
Sezonul competițional 2022-2023 a priit orașului Galați. După United, campioană națională la futsal, dar și Arcada, formație care, pentru al cincilea an la rând, a cucerit titlul național la volei masculin, a venit rândul băieților de la minifotbal să iasă în evidență. Bonus, și echipa de fotbal pe teren mare, antrenată de Dorinel Munteanu, a promovat, la capătul stagiunii trecute, în Superligă după ani în exilul ligilor inferioare de fotbal.
În lotul gălățenilor s-a aflat și Alexandru Bourceanu (38 de ani), originar din Galați, care, la aproape 40 de ani, și-a (mai) adăugat un titlu național în palmares. Ca fotbalist profesionist a cucerit, alături de FCSB, de trei ori la rând Superliga.
Totuși, fostul mijlocaș la închidere a jucat în doar șase partide din șapte. A fost nevoit să plece, chiar înaintea finalei, la Frankfurt, pentru cursul de antrenori. Acesta, însă, a avut un mesaj pentru coechipierii săi după triumf.
Sergiu Costin, adversar de Champions League pentru gălățeni
La turneul final organizat în Bistrița, Alexandru Bourceanu nu a fost singurul jucător de UEFA Champions League aflat pe teren. Finalista competiției și campioana locală, Extratereștii Bistrița, l-a avut în componență pe Sergiu Costin (44 de ani), campion național cu Oțelul Galați în 2011.
Fostul fundaș central a petrecut opt ani (2006-2014) la „oțelari”, timp în care a mai cucerit și Supercupa României și, în același timp, a evoluat și în grupele Ligii Campionilor.
- 4 meciuri a bifat Sergiu Costin în ediția 2011/2012 a Ligii Campionilor: cu FC Basel, cu Benfica și cu Manchester United, tur-retur.
De asemenea, la turneul din Bistrița a jucat și Sorin Frunză (45 de ani), fost coechipier cu Sergiu Costin, cel care, de-a lungul carierei, a strâns 10 meciuri în UEFA Champions League, la Unirea Urziceni și, evident, Oțelul. Cei doi, de altfel, s-au întâlnit în sferturile competiției. Câștig de cauză a avut fostul fundaș.
Orașul gazdă s-a prezentat, la startul competiției, cu trei formații: Extratereștrii 2014 Bistrița, campioană locală și, acum, vicecampioană națională, Stone Team și RAAL Bistrița. Atmosfera a fost una de zile mari în tribunele de lângă terenul sintentic. Oamenii s-au înghesuit atât pe scaune, dar și pe la garduri pentru a urmări evenimentul sportiv.
Din estimările organizatorilor, la marea finală au fost undeva la 1000 de oameni, iar imaginile vorbesc de la sine.
Gabi Balint și Lucian Sânmărtean, ambasadorii turneului din Bistrița: „Mi-a plăcut ce am văzut!”
Pe lângă foștii jucători din teren, turneul din Bistrița a avut, ca ambasadori, și două legende și, de altfel, mândrii ale orașului: Lucian Sânmărtean (43 de ani) și Gabi Balint (60 de ani). Au fost prezenți, pe durata competiției, la meciuri și, la final, au premiat echipele și jucătorii.
Ba chiar, în câteva ocazii, cei doi au fost și comentatori.
ProSport a stat de vorbă cu Gabi Balint, fost câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua. Pele a rămas plăcut impresionat atât de nivelul competițional, cât și de pasiunea oamenilor pentru această ramură sportivă.
A fost foarte interesant! E primul campionat de acest gen la care particip. Eu credeam că e mai relaxant, dar, din contră, există presiune și ritm incredibile. Mi-a plăcut ce-am văzut. Mă bucur că a ajuns și o echipă din Bistrița în finală, păcat că nu au reușit să câștige. Au făcut-o, însă, cei care au meritat mai mult în acest meci. Am văzut și foști fotbaliști care încă mai pot. Vorbeam și cu Sânmărtean și-l întrebam dacă nu s-ar băga. Mi-a zis că a încercat, dar că e ritmul prea mare pentru el (n.r. – râde).”
Continuă prin a spune că „văd într-un mod interesant acest sport. Sunt multe echipe românești, au și rezultate pe plan european, e un lucru bun. Anul trecut, o echipă din România a cucerit Champions League (n.r. – AEK Oradea) și, în sezonul viitor, avem trei formații care vor lupta pentru trofeu. Trebuie mers pe această linie. Trebuie să ținem cont că e un sport la care aderă cât mai mulți. E bine că și jucători care termină cu fotbalul pe teren mare pot să mai joace un an sau doi pe teren mic. E și păcat să te lași dintr-odată”.