Elisabeta Lipă a prezentat bilanțul la un an de mandat în fruntea MTS. Ce spune despre Legea Sportului
Elisabeta Lipă a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul unui an de mandat în fruntea Ministerului Tineretului și Sportului. Cvintupla campioană olimpică la canotaj a preluat portofoliul ministerial în noiembrie 2015 și este pregătită să predea ștafeta după alegerile de luna viitoare. Deși se aude că ar exista și varianta de a continua în funcție, într-un anumit context politic, Elisabeta Lipă a declarat la conferința de presă că tot ce-și dorește este o vacanță zdravănă. La câte s-au realizat într-un singur an, în condițiile unui sistem ce nu se lasă ușor dat pe brazdă, este lesne de înțeles dorința ministrului.
Elisabeta Lipă a tras linie, punctând realizările sale și ale echipei pe care a avut-o lângă ea: „Anul acesta, prioritatea mea că ministru a fost aceea de a mă asigura că salvăm ce putem din onoarea sportului românesc, sprijinind cât mai mult federațiile și COSR în pregătirea sportivilor calificați dar și pregătirea celor care încă se luptau pentru un loc în avionul de Rio. România avea 38 de sportivi calificați la Olimpiadă de la Rio, la începutul acestui an. De aceea, cea mai mare parte a fondurilor alocate de minister a fost direcționată către Federații, precum și către COSR, care au beneficiat de cea mai mare cotă alocată din ultimii ani. Din păcate, mobilizarea financiară nu a putut compensa multe alte lipsuri pe care sportul de performanță, dar și cel de masă le înregistrează în România. De aceea este unul dintre motivele pentru care, că ministru, am decis reorganizarea MTS, pentru a optimiza funcționarea acestuia, pentru a debirocratiza procesele și a responsabiliza angajații instituției”.
Lista a continuat cu alte realizări apreciate de lumea sportului. „La nivelul Registrului Sportiv, am demarat verificarea activității federațiilor și cluburilor sportive. Am transparentizat cheltuirea banului public, publicând pe site toate plățile efectuate. Pentru a evidenția exact sportivii și antrenorii din structuri oficiale recunoscute, am înființat Registrul Național al Sportivilor, iar pentru a stimula performanța și a recunoaște valoarea, am inițiat, la nivel guvernamental, dublarea premiilor pentru sportivii medaliați, modificarea legii pentru clarificarea calculului rentelor viagere, premii și alte drepturi financiare, eliminarea discriminărilor între sportivii cu nevoi speciale și alți sportivi, mărirea limitelor maxime pentru cheltuielile cu activitatea sportivă. Anul acesta, au fost reintroduse premiile pentru câstigatorii podiumului la campionatele naționale, premii sistate din 2010″, a declarat canotoarea secolului XX.
Și în plan legislativ, au fost clarificate o serie de prevederi care blocau sau afectau grav buna desfășurare a activităților aflate în zona de responsabilitate a MTS. „Legea Sportului trebuia modificată, există deja proiectul, este gata. Strategia Sportului este finalizată”, a punctat Lipă.
În atenția ministrului s-au aflat și viitorii performeri: „După cum știți, în acest an am lucrat la mai multe inițiative de a-i aduce pe copii și tineri mai aproape de sport, de performanță. M-am bucurat să particip la ore de sport alături de elevi și student, de la clase primare până la universități. Fără atragerea celor tineri în activități sportive, viitorul performanțelor noastre în domeniu va fi unul dramatic. Am creat cadru pentru înființare centrelor de pregătire juniori mici, pentru selecție și continuitate în performanță. Am realizat Registrul biomotric al populației școlare si programul România în mișcare menit sa duca la revigorarea sportului pentru toți în manifestări sportive pentru tineri și copii, dar și pentru cei cu nevoi speciale și populației din mediul rural”.
Elisabeta Lipă a detaliat subiectul legat de Legea Sportului. „Proiectul de modificare a Legii Sportului este gata. În acest sens am organizat o dezbatere publică, ale cărei concluzii au reliefat faptul că în sportul românesc nu există un minim consens privind reformarea sistemului. Bineînțeles că este o dezamăgire faptul că nu s-a realizat acest consens. Mă așteptam ca lumea sportului să accepte această situație și să plecăm în noul ciclu olimpic cu o legislație clară. Pretențiile privind numărul medaliilor olimpice sunt mari și mă așteptam ca lumea sportului să vină lângă noi și să luăm niște măsuri care, chiar dacă sunt dureroase acum, pe viitor să ne aducă bucurii. În mare măsură noi am reușit să modificăm Legea Sportului prin ordonanțe, dar au mai rămas unele lucruri. Având în vedere că COSR a fost cel mai vehement… schimbându-se conducerea acum sperăm să găsim o altă cale de comunicare și să realizăm că această Lege este necesară pentru viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. Dacă se dorește un anumit număr de medalii sau nu. De asemenea, Strategia Sportului a fost finalizată, a fost verificată și consultată de specialiști în domeniu și, din punctul meu de vedere, și mâine o pot promova. Dar în ea se găsesc niște măsuri, la fel ca în proiectul de modificare a Legii Sportului, care nu sunt acceptate”, a precizat Lipă.