Elisabeta Lipă, premiată mai bine ca un sportiv medaliat cu aur! 160.000 de euro direct în contul său cu propria semnătură! Premii gigant pentru șefii FR de Canotaj după Olimpiada de la Tokyo | EXCLUSIV
Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj, va primi o primă serioasă pentru performanțele de la Tokyo. Comitetul Executiv al COSR a aprobat joi premierile staff-urilor tehnice și administrative pentru canotaj la Jocurile Olimpice 2020, competiție desfășurată în această vară în Japonia.
Elisabeta LIpă, șefa federației de profil, a „bifat” 160.000 de euro, în timp ce secretarul general Sandu Pop, membru și în comisiile de specialitate, a primit deja în cont aproape 54.000 de euro. Ambele prime poartă „semnătura” șefei de la FR de Canotaj, acte aprobate însă de Mihai Covaliu.
Sandu Pop, cel care apare și el cu o sumă importantă pe ștatele de plată, este chiar luptătorul pentru dreptatea și salariile mici ale angajatilor din MTS, fiind parte din colectivele tehnice deși el e secretar general la canotaj!
Elisabeta Lipă, premiată mai bine ca un sportiv medaliat cu aur! 160.000 de euro direct în contul său cu propria semnătură! Premii gigant pentru șefii FR de Canotaj după Olimpiada de la Tokyo | EXCLUSIV
Situația este una anormală, din moment ce oficialii au primit mai mulți bani decât sportivii participanți la Olimpiadă – fiecare aur a valorat 70.000 de euro, dublat imediat de Executiv după terminarea competițiie nipone. Deci câte 140.000 de euro pentru Simona Rădiș și Ancuța Bodnar, dar ceva mai mult pentru Elisabeta Lipă.
Fosta mare sportivă a fost contactată de ProSport și a confirmat informația, având însă de făcut câteva precizări.
„Hai să lăsăm răutățile! Totuși nu cred că acestă informație vă este parvenită de la mine din Federație. Din acei 160.000 de care dumneavoastră îmi spuneți, 40 la sută din banii respectivi vor merge către toți angajații Federației, nu exclusiv doar un contul meu personal.
Nu pot să câștig eu suma asta mare și poate că nu am câștigat-o în întreaga mea carieră. E foarte bine că ați decis să mă sunați și pe mine pentru că e normal să spun exact cum au stat lucrurile.
Imi doresc ca la următoarea Olimpiadă să câștigăm și mai multe medalii, iar dacă câștigăm, atunci în mod sigur vor veni și mai mulți bani. Performanța se plătește peste tot în lumea asta”, a declarat Elisabeta Lipă în exclusivitate pentru ProSport.
Elisabeta Lipă, mai tare ca Răzvan Burleanu și Mircea Sandu
În 2008 Mircea Sandu și în 2016 Răzvan Burleanu – ambii – au premiat membrii Comitetului Executiv al FRF cu sume cuprinse între 25.000 și 90.000 de euro pentru calificarea echipe naționale. Diferența era totuși că banii nu veneau de la statul român, ci de la UEFA. Costul total al fiecărei premieri depășea 700.000 de euro doar pentru staff-ul administrativ.
La data de 1 decembrie 2004, comisarul șef de poliție Elisabeta Lipă din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general). Este cel mai performant șef din istoria sportului dinamovist și românesc.
În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret. Din 2015 până în 2017 ea a fost ministrul Tineretului și Sportului în guvernul Dacian Cioloș.
Guvernul României a aprobat pe 18 august 2021 la iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului, dublarea sumelor destinate premierii medaliaţilor şi a sportivilor clasaţi în primele 6 locuri la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, aurul urmând să fie răsplătit cu 140.000 de euro, se arată într-un comunicat al MTS postat pe site-ul oficial.
Ce premii au fost acordate sportivilor participanți la Tokyo?
Astfel, sumele pe care sportivii le vor primi sunt următoarele: locul I – 140.000 euro (faţă de 70.000 euro), locul al II-lea – 112.000 euro (faţă de 56.000 euro), locul al III-lea – 84.000 euro (faţă de 42.000 euro), locul al IV-lea – 56.000 euro (faţă de 28.000 euro), locul al V-lea – 42.000 euro (faţă de 21.000 euro), locul a VI-lea – 28.000 euro (faţă de 14.000 euro).
La această ediţie a Jocurilor Olimpice, România a obţinut patru medalii, una de aur şi trei de argint, la canotaj şi scrimă, performanţă comparabilă cu cea de la ediţia anterioară, de la Rio de Janeiro. Medalia de aur a fost câştigată la dublu vâsle feminin de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, iar cele trei de argint de Ana-Maria Popescu la spadă, de echipajul masculin de patru rame fără cârmaci – Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari, şi de cel de dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă.
Cu 4 medalii, 1 de aur şi 3 de argint, România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice de la Tokyo.