Este unul dintre înotătorii de top ai României, are doi sportivi la CM, dar federația îl ignoră: „Voi dormi în cort!”
Gherghel (35 de ani) apelează la o soluție extremă, pentru că n-ar avea cum să stea cu delegația României
Norbert Trandafir, Alexandra Popa, Alexandru Coci și Dragoș Agache sunt cei patru înotători care reprezintă România la CM
Natația românească înoată de câțiva ani în ape tulburi, dar 2013 pare să fi adus scânteia. Desfășurat luna trecută, Campionatul Național de la bazinul „Lia Manoliu” a avut parte și de o organizare de un înalt nivel, în care ideile secretarului federal Camelia Potec au prins contur, dar și de o serie de rezultate interesante pentru o țară cu infrastructură jalnică. Doi dintre performeri au plonjat în competiție direct din America, unde sunt studenți la Arizona State University, sub bagheta fostului campion român Ștefan Gherghel (34 de ani) și au luat caimacul mai multor finale.
Iamandi e plecat în Statele Unite
Alexandra Popa (7 medalii) și Alexandru Coci (7) și-au realizat baremul B pentru Barcelona (19 iulie – 4 august) și vor concura în bazinul acoperit din Catalunya la 50 m bras, 100 m bras, 200 m bras, respectiv 100 m și 200 m fluture. Fără antrenor însă! Pentru că vicecampionul mondial din 2004, Ștefan Gherghel, a fost sărit din componența delegației și implicit de pe lista firească a acreditărilor solicitate la FINA. „E suficient să spun că elevii mei, Alex și Alexandra, reprezintă România în Statele Unite, cea mai puternică națiune din înotul mondial. E adevărat, federația le-a plătit o lună de cantonament la Baia Mare, dar decizia de a nu mă include în delegație mi se pare revoltătoare”, spune Gherghel.
Ștefan Iamandi, secretarul general al FRNPM, omul care conduce forul prezidat de Viorel Păunescu, n-a putut fi contactat pentru a-și exprima poziția referitoare la hotărârea care contravine normalității într-un sport de top. „N-am cerut ceva absurd. N-am cerut să mă ducă pe Lună, ci doar la Barcelona, să fiu aproape de elevii mei. Pițurcă nu-și antrenează echipa de pe teren? Datoria mea e să antrenez, dar nu să mă milogesc. Vorbeam cu prietenul Răzvan Florea și îi spuneam că mă voi duce la Barcelona să stau cu cortul. N-am nicio problemă. Facem și un reality-show și așa e liniște prin oraș, sezonul de fotbal n-a început…N-am altă șansă decât să-i sun și să-i rog pe oficialii de la FINA (n.r. forul internațional) să-mi dea o acreditare la fața locului. Eu mă voi descurca într-un fel, dar mi se pare că înotăm împotriva curentului prin aceste decizii”, a conchis Gherghel.
500 de lei costă cel mai ieftin cort de o persoană. Poate ajunge până la 1500 de lei
100 de titluri naționale a strâns Gherghel în carieră
4 bazine moderne pentru înot există în România: două la Oradea, unul la Cluj și unul la Brașov
Potec: „Decizia era luată”
Actual secretar federal, Camelia Potec, a fost ieri singura persoană din FRNPM cu care ProSport a putut discuta cazul
Camelia, de ce s-a ajuns aici?
Biroul federal s-a întrunit înainte de Naționale și s-a discutat subiectul sportivilor care vor face deplasarea la Barcelona. În afara lui Norbert Trandafir, care avea barem A, s-a hotărât să meargă și sportivii care vor atinge baremul B. Dar fără antrenori! Tot atunci s-a decis că dacă unul dintre înotători își face standardul A, atunci va fi inclus și tehnicianul său. Iar Gherghel știa despre această decizie. Elevii lui au barem B.
Nu s-a putut face nimic după?
Eu am vorbit cu Fane și m-a rugat să propun să meargă și antrenorii sportivilor cu barem B. Eu nu am putere de decizie. Tot ce am putut să fac a fost să-i scriu un mail în Statele Unite domnului Iamandi (n.r. – Ștefan Iamandi, secretarul general, omul care conduce federația) să-l întreb dacă se poate convoca un nou Birou federal.
Și?
Nu a fost aprobat. Oricum este greu să convoci într-un timp scurt 11 membri, să pregătești subiectele… Eu am încercat să-i explic.
El a spus că va dormi în cort la CM…
Da, nu știu ce să spun. Ca fostă sportivă, îl înțeleg.