Eva Tofalvi a revenit de curând în țară după un sezon istovitor în Cupa Mondială, în care a reușit să termine între cele mai bune 50 de sportive ale lumii. Rezultatul de vârf a fost atins în februarie, la Nove Mesto, unde biatlonista a terminat pe locul 8 în proba de pursuit.
„Gata, este ultimul sezon în care particip!”. De câțiva ani, Eva Tofalvi își „amenință” prietenii, familia, oamenii din fenomen că se retrage din activitate, câ îi ajunge cât a alergat, că ar vrea să facă și altceva. Doar că de fiecare dată istoria s-a repetat, adică a fost întoarsă din drum. La rugăminților acelorași prieteni, a antrenorilor, a federației, chiar și a primarului din Miercurea Ciuc, Eva s-a urcat pe schiuri în preajma sezoanelor din Cupa Mondială și a luat-o din nou de la capăt. Așa, biatlonista a ajuns în 2014 să participe la 5-a ediție a Jocurilor Olimpice și, cine știe, poate o va face și pe a 6-a, în 2018 la Pyeongchang (Coreea de Sud).
Ajunsă la 36 de ani, Eva Tofalvi continuă să fie biatlonista numărul 1 din România și poate cel mai important exponent al sporturilor de iarnă din țară. Cum reușește să se mențină la acest nivel? „Încerc să trăiesc o viață cât mai sănătoasă și îmi place ceea ce fac. Acesta este secretul tinereții”, a explicat pe un ton amuzant Tofalvi.
În sezonul 2014-2015 al Cupei Mondiale, sportiva din Miercurea Ciuc nu a făcut niciun pas înapoi, din contră, a reușit să revină în Top 10 la o etapă de Cupă Mondială. „De 4 ani lucrez, trag ca nebuna, mă antrenez pentru a intra din nou în Top 10 și, în sfârșit, am reușit!”, povestește Eva Tofalvi, care a ocupat locul 8 în a 7-a etapă de Cupă Mondială, la Nove Mesto. Partea interesantă a acestui clasament este că a fost înregistrat atunci când sportiva se aștepta mai puțin: „În respectiva probă, de pursuit, am fost la un pas să nu iau startul. Eram destul de obosită, în același timp dezamăgită că nu mi-a mers deloc tragerea la Europene, unde aveam mari șanse să câștig o medalie. Și vremea a fost foarte nasoală, cu vânt, cu ploaie, dar până la urmă mi-am zis: > La sfârșitul cursei nu îmi venea să creadă, m-am trezit în față, am văzut că nu mai vine nimeni din spate să mă depășească. După linia de sosire m-am pus jos și am început să plâng, de 4 ani am tot tras să prind Top 10”.
La un pas de a egala legende ale sportului românesc: Manoliu, Lipă, Grasu, Babii
Cu 128 de puncte acumulate, Eva Tofalvi a terminat pe locul 49 în clasamentul general. Pe „specialități”, sportiva a fost pe locul 39 la pursuit și locul 45 la sprint. „Până în Norvegia, inclusiv (n.r. etapa a 8-a a Cupei Mondiale), mi-a mers foarte bine alergarea. La Mondiale, în schimb, am cedat puțin, în special la tragere. După 6 luni de activitate continuă, în care am fost foarte concentrată, vârsta cred că și-a spus cuvântul. Până la Campionatele Mondiale eram pe locul 40 în clasamentul general, dar acolo (n.r. la Kontiolahti) nu mi-a intrat nimic. Am avut și ghinion. Când am văzut cum bate vântul la sprint, am fost foarte dezamăgită. N-am avut niciun moment în care să se potolească și mi-am spus: >”, a fost concluzia Evei după ultimul sezon de Cupă Mondială, încheiat în urmă cu câteva zile în Rusia, la Khanty-Mansiysk.
La cum a mers în ultimele 3 luni, Eva Tofalvi ar mai putea concura chiar și până în 2018, astfel încât să mai prindă o ediție a Jocurilor Olimpice. „Cred că ar fi prea mult până atunci, aș avea aproape 40 de ani! Vine tineretul tare din urmă. În Germania sunt niște fete la 20 de ani care sunt în stare să câștige și Cupa Mondială. Efortul este destul de mare, acum, spre exemplu, am nevoie de o lună să-mi revin după ultimul sezon de Cupa Mondială”, a susținut biatlonista. Un alt exemplu pentru o continuitate chiar și la această vârstă îl reprezintă Ole Einar Bjorndalen, care la 41 de ani s-a numărat și în această iarnă printre cei mai buni sportivi ai Cupei Mondiale. „Are și alte condiții”, a fost replica Evei.
Dacă va fi totuși să prindă JO din 2018, atunci Tofalvi va avea un loc aparte în istoria sportului. Ea ar egala recordul de logevitate deținut de marii campioni Lia Manoliu, Elisabeta Lipă, Nicoleta Grasu și Sorin Babii care au participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, toți însă la edițiile de vară.
Deocamdată este sigură prezența sportivei și în sezonul 2015-2016 al Cupei Mondiale, decizia fiind luată din timp față de anii trecuți când avea dubii în această perioadă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER