Conform raportului de activitate al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), în 2016 au existat 38 de cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping în sportul românesc. Această cifră reprezintă un adevărat record negativ! Creșterea a fost cu 40% față de 2012, precedentul an în care au avut loc Jocuri Olimpice, și cu 292% față de anul 2015!
2016 va rămâne ca fiind cel mai negru din istoria sportului românesc în ultimii 50 de ani. Rezultatele de la Jocurile Olimpice de la Rio au fost cele mai slabe din 1952 – apropo, de la ediția din Brazilia au trecut aproximativ 6 luni, dar în sportul românesc nu s-a întâmplat nimic încurajator de atunci -, dar în același timp numărul sportivilor care au fost prinși în „offside” a crescut spectaculos. Am avut, de fapt, anul cu cele mai multe cazuri de dopaj.
9 cazuri au fost închise fără ca sportivii să fie sancționați pentru dopaj
„În anul 2016 au fost gestionate 48 de cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping analitice în care au fost implicați 43 de sportivi și 4 persoane din cadrul personalului asistent al acestora. Din acestea, doar 39 de cazuri s-au dovedit a fi încălcări ale reglementărilor anti-doping”, se arată în raportul ANAD. Dintre acestea, 38 de cazuri au descioperite în 2016, iar unul în 2015 și finalizat în anul 2016.
„9 cazuri au fost închise fără ca sportivii să fie sancționați pentru dopaj. Aceste 9 cazuri care s-au dovedit a nu fi încălcări ale reglementărilor anti-doping au apărut ca urmare a depistării în proba sportivilor a substanței interzise Meldonium, substanță care a fosy inclusă pe Lista interzisă începând cu 1 anuarie 2016. Concentrațiile Meldoniumului din problele sportivilor raportate la data recoltării, conform studiului de excreâie efectuat ulterior de către WADA indicau o posibilă utilizare în 2015. Această ipoteză coroborată cu lipsa altor dovezi care să arate că sportivii nu se fac vinovați de încălcarea reglementărilor anti-doping. Aceste cazuri au fost gestionate atât de ANAD (2 cazuri), cât și de Comisia de Audiere a sportivilor a și a personalului asistent al sportivilor (7 cazuri)”, susține ANAD.
23 de cazuri de dopaj s-au înregistrat în 2012, an în care a avut loc Jocurile Olimpice de la Londra
13 cazuri de dopaj s-au înregistrat în 2015, înaintea interzicerii Meldoniumului de către WADA
„Au fost foarte multe cazuri de dopaj în ultimul an față de ceilalți ani, tocmai datorită meldoniumului și datorită faptului că s-a găsit tot lotul de kaiac-canoe. Sigur, noi considerăm că a fost vina întregului personal asistent în jurul sportivilor și nu numai al lor. Conform principiului responsabilității stricte a codului, sportivul este direct răspunzător de ceea ce se găsește în organismul său. Nu poate fi absolvit de vină, dar a fost și vina întregului staff din jurul lor”, a afirmat Graziela Vâjială, președintele ANAD.
1,1% din numărul total al testelor antidoping efectiate în 2016 la nivel național au ieșit pozitive, însemnând cele 38 de cazuri de dopaj.
Conform figurei de mai jos, numărul de cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping săvârșite în afara competiției au crescut de la an la an:
În următoarele zile vom reveni cu un alt material pe acest subiect al cazurilor de dopaj în România, cu o statistică amănunțită în privința disciplinelor care s-au confruntat cu cazuri de dopaj, dar și a substanțelor interzise utilizate de sportivi. Ca o rimă informație din următorul articol, în nu mai puțin de 19 cazuri sportivii au utilizat Meldonium. Sportivii au încercat să-și crească artificial performanța, în condițiile în care substanța nu este aprobată spre comercializare!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER